Μπορεί να τους πήρε συλλογικά 5 λεπτά να μάθουν να χρησιμοποιούν το TikTok, όταν όμως έρχεται η ώρα να χειριστούν τον εκτυπωτή η νέα γενιά υπαλλήλων σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Η Gen Z (γεννηθέντες/-είσες από τα μέσα του 1990 και μετά) έχει μια μοναδική σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία: πρόκειται για την πρώτη γενιά που μεγάλωσε με πρόσβαση στο Ιντερνετ και smartphones και, ενήλικοι πλέον, καταναλώνουν content κυρίως στο κινητό τους και προτιμούν video tutorials αντί για γραπτές οδηγίες.
Και ξαφνικά ξεκινάνε δουλειά, οι περισσότεροι ακόμα σε θέσεις βοηθών και εκπαιδευόμενων, και έρχονται αντιμέτωποι με ένα θηρίο από το 1997 με λυχνίες που αναβοσβήνουν επειδή τελειώνει το μελάνι και εκείνο τον ήχο που σημαίνει πως μάσησε το προηγούμενο χαρτί – και πανικοβάλλονται, γιατί δεν τους έμαθε ποτέ κανείς τι να κάνουν.
Ρεπορτάζ του «Guardian» μιλάει για το ιδιαίτερο φαινόμενο «τεχνολογικής ντροπής» που βιώνουν οι νεότεροι υπάλληλοι στο γραφείο. Εχοντας συνηθίσει σε εφαρμογές φιλικές προς το χρήστη και touch screen επιφάνειες με intuitive interface, μηχανήματα όπως οι εκτυπωτές, τα σκάνερ και τα φαξ που βρίσκει κανείς σε ένα μέσο γραφείο αποτελούν μια ιδιαίτερη πρόκληση.
Αφενός, ιδεολογική: η πρώτη σχεδόν εξ ολοκλήρου paperless γενιά δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι προϊστάμενοί τους έχουν τέτοια εμμονή να τυπώνουν το κάθε έγγραφο όταν τα PDF υπάρχουν και διαβάζονται ωραιότατα στον υπολογιστή και οι πρόσφατες εφαρμογές online signing κάνουν ακόμα και την εκτύπωση συμβολαίων κάτι παρωχημένο.
Αφετέρου, η πρόκληση για την Gen Z είναι πρακτική. Καθώς οι εκτυπωτές παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι του office culture (μόνο φέτος περισσότεροι από 16,9 εκατομμύρια εκτυπωτές λέιζερ και inkjet πουλήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της International Data Corp.), αυτή η γενιά υπαλλήλων, προτού ξεκινήσει να εργάζεται, είχε τόση επαφή μαζί τους όση και με τα τηλέφωνα με καντράν: απολύτως καμία.
Και δεν είναι μόνο οι εκτυπωτές. Πληροφορίες που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θεωρούμε αυτονόητες, π.χ. πού μπαίνει το γραμματόσημο για να στείλουμε ένα γράμμα με το ταχυδρομείο, δεν είναι καθόλου αυτονόητες για τη γενιά του Snapchat και του email. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δείτε ένα νεαρό εκπαιδευόμενο να ιδρώνει μπροστά στον εκτυπωτή, δείξτε του πώς λειτουργεί και μη δυσανασχετείτε. Και μετά ζητήστε του να σας εξηγήσει τα φίλτρα στο TikTok.
Διαβάστε ακόμα:
Η GEN Z το ρίχνει έξω – Πώς οι digital νομάδες γκρεμίζουν τους τοίχους του γραφείου.
Θα έχουμε γραφεία σε δέκα χρόνια; Η τεχνητή νοημοσύνη και η εξ αποστάσεως εργασία αλλάζουν το τοπίο
Το άρθρο αποτελεί μέρος του αφιερώματος που δημοσιεύτηκε στο Marie Claire Νοεμβρίου «Είναι αυτό το τέλος του γραφείου;»: Πώς επηρέασαν την ύπαρξη ή όχι του εργασιακού περιβάλλοντος η digital επανάσταση, ο COVID και η επέλαση της ψηφιακής νοημοσύνης; Πώς διαμορφώνει η νέα γενιά το καθεστώς εργασίας που αμφισβητεί τη σημασία τού να εργάζεσαι μαζί με άλλους σε γραφείο; Αναμνήσεις από έναν κόσμο που χάνεται, γραφειολάτρες, γραφειομάχοι και ιστορίες με χιούμορ γι’ αυτό το δεύτερο σπίτι μας, που ίσως δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμη όπως το ξέραμε. Από τις: Μαρίλη Ευφραιμίδη, Αναστασία Καμβύση, Σοφία Μανδηλαρά, Βιβή Μωραΐτου, Ναταλί Σαϊτάκη, Αλίνα Χατζιδάκι, Δανάη Χριστοπούλου. Creative direction: Λίνα Τσίντζηλα, Εικονογράφηση: Μαριάννα Βήτου