Η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων και η επιδίωξη της ισότητας ήταν στην καρδιά του 6ου Marie Claire Power Trip. Tο 6ο Συνέδριο του Marie Claire έκανε όμως φέτος μια εξίσου καίρια παρέμβαση προσπαθώντας να προσφέρει πληροφορία και ενημέρωση για το πώς να ανταπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά ως πολίτες και ως γυναίκες σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Στο πλαίσιο του 6ου Marie Claire Power Trip η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην υπουργός και επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνομίλησε με τη Δρ. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών στο διαΝΕΟσις, για το θέμα «Πλοήγηση στο μέλλον της ισότητας: Η ενδυνάμωση των γυναικών στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων».

«Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι η επιτομή του εκσυγχρονισμού της Ελλάδος, ένα role model για όλες τις γυναίκες» είπε στην εισαγωγή της η Δρ. Μακαντάση. Αμέσως μετά πήρε τον λόγο η πολιτικός η οποία διευκρίνισε, αρχικά, ότι «δεν είναι, δυστυχώς, εύκολο να περιγράψουμε ενιαία τις γυναίκες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο». Για παράδειγμα, η υπόθεση των γυναικών του Αφγανιστάν, με τις οποίες η ίδια έχει ασχοληθεί εκτεταμένα, είναι τραγική. Στις μουσουλμανικές χώρες επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα. Για παράδειγμα, τώρα συζητούν στην Γκάνα την επιστροφή της κλειτοριδεκτομής.

Photo: Jordan Makarof και George Santamouris

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης, πάνω μόνο από τη Ρουμανία, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης (επαγγελματικός τομέας, υγεία, γνώση και επιμόρφωση, διαχείριση χρόνου, οικογένεια κ.λπ.)» όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου. «Στη βία δεν έχουμε καν μετρήσεις, εφόσον στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη η μεθοδολογία αυτών των μετρήσεων με βάση τις προδιαγραφές της Ε.Ε.».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης, πάνω μόνο από τη Ρουμανία, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης».

Οι σύγχρονες προκλήσεις είναι παντού, όπως πρόσθεσε η πολιτικός. «Οι πόλεμοι επηρεάζουν τους πάντες: Ας σκεφτούμε μόνο τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στην Ουκρανία ή την Παλαιστίνη. Ο βιασμός θεωρείται παντού εργαλείο πολέμου, το είδαμε και στην Ουκρανία και στη Γάζα. Στις προκλήσεις είναι και ο ψηφιακός κόσμος, που αλλάζει με τρομερή ταχύτητα: Οι γυναίκες ναι μεν εξελίσσονται στις επιστήμες STEM, αλλά όσο προχωράει η τεχνολογία το ποσοστό τους παραμένει σταθερά στο 25%.

»Ακόμα και οι αλγόριθμοι έχουν φύλο. Στο Γέιλ έγινε ένα πείραμα για να δουν αν οι αλγοριθμικές δίκες μπορεί να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τις πραγματικές. Προέκυψε ότι οι αλγόριθμοι κάνουν διακρίσεις χρώματος και φύλου γιατί το στερεότυπό τους είναι οι λευκοί άντρες.

»Και είναι βέβαια και η κλιματική αλλαγή όπου, όσο τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, η συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πολύ ουσιαστική.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δείχνει στατιστικά στοιχεία για κοινωνικούς δείκτες στην Ελλάδα -Photo: Jordan Makarof και George Santamouris

Σε ερώτηση για τις πρωτοβουλίες που είναι σημαντικό να λάβουμε για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, η κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε πως «είναι ένα θέμα πραγματικά τρομερής σημασίας. Οι επιπτώσεις φαίνονται στο συνταξιοδοτικό, στην αγορά εργασίας, ακόμα και στην Παιδεία».

Στις χώρες όμως όπου λήφθηκαν πραγματικά γενναιόδωρες πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, όπως στη Νότια Κορέα ή στη Γαλλία, τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που προσδοκούσαν. «Ακόμα και αν δώσουμε χρήματα στα νέα ζευγάρια αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουν παιδιά. Έχει αλλάξει το πολιτισμικό μοντέλο, ο τρόπος με τον οποίο θέλουν να ζουν.

«Ας επενδύσουμε στα παιδιά. Σήμερα λέμε ότι μπορεί, και πρέπει, να κοινωνικοποιούνται ήδη από 0 ετών. Και όταν σε μια χώρα υπάρχουν οι υποδομές, υπάρχει και μεγάλη απελευθέρωση στο μέσο εισόδημα και, το πιο σημαντικό, στο κατώτατο εισόδημα».

»Ας επενδύσουμε στα παιδιά. Σήμερα λέμε ότι μπορεί, και πρέπει, να κοινωνικοποιούνται ήδη από 0 ετών. Και όταν σε μια χώρα υπάρχουν οι υποδομές, υπάρχει και μεγάλη απελευθέρωση στο μέσο εισόδημα και, το πιο σημαντικό, στο κατώτατο εισόδημα, για να μπορεί η γυναίκα να βγει στην αγορά εργασίας».

H Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τη Δρ. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών στο διαΝΕΟσις -Photo: Jordan Makarof και George Santamouris

Ποιες δεξιότητες πρέπει να χτίσει μια γυναίκα για την εργασία του αύριο;

«Τα κορίτσια πρέπει να πειστούν ότι είναι οι πριγκίπισσες του εαυτού τους, υπεύθυνα για τα οικονομικά και τη ζωή τους. Τα αγόρια μεγαλώνουν ακόμα με την αίσθηση ότι πρέπει να είναι οι δυνατοί, που θα στηρίξουν την οικογένεια». Για να αλλάξουν αυτά τα στερεότυπα, επισήμανε η πολιτικός, «είναι θέμα οικογένειας και media. Αυτό που παρακολουθώ με τις influencers είναι τρομακτικό, το πόσο πίσω γυρίζουμε όταν το θέμα γυναίκα επικεντρώνεται στην εμφάνισή της – όχι ότι δεν υπάρχουν και θετικές περιπτώσεις, βέβαια».

Photo: Jordan Makarof και George Santamouris

Σε ερώτηση αν η ίδια αντιμετώπισε ποτέ το πρόβλημα της γυάλινης οροφής, δηλαδή εμπόδια που δεν την άφησαν να ανελιχθεί επαγγελματικά λόγω φύλου, απάντησε αρνητικά, παρόλο που η πολιτική είναι σκληρός στίβος. Όταν όμως σε κάποια φάση τής δόθηκε η επιλογή να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «με ταλάνισε πάρα πολύ. Ο λόγος που πήρα αρνητική απόφαση είχε να κάνει και με το γυναικείο background μου, στάθηκα πάρα πολύ σε ό,τι δεν είχα».

Όταν σε κάποια φάση της δόθηκε η επιλογή να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «με ταλάνισε πάρα πολύ. Ο λόγος που πήρα αρνητική απόφαση είχε να κάνει και με το γυναικείο background μου, στάθηκα πάρα πολύ σε ό,τι δεν είχα».

Αντιμετώπισε τις έμφυλες διακρίσεις ήδη από την Ε’ Δημοτικού: «Μέσα στη Χούντα είχαμε έναν καταπληκτικό δάσκαλο, που μας έκανε εκλογές στην τάξη. Έσκισα, βγήκα πρώτη με 52 ψήφους, με διαφορά από τον δεύτερο. Ανακοινώνει τα αποτελέσματα ο δάσκαλος και λέει, ο Άκης θα είναι πρόεδρος και η Άννα αντιπρόεδρος. Σηκώνομαι και θυμάμαι ότι είχα ταραχτεί τόσο πολύ, που μια άσπρη κορδέλα που φορούσα στα μαλλιά ήρθε μπροστά στο πρόσωπό μου. Άννα, μου λέει ο δάσκαλος, οι γυναίκες δεν γίνονται πρόεδροι. Και ήταν ένας προοδευτικός άνθρωπος μέσα στη Χούντα! Έβαλα τα κλάματα και βγήκα έξω».

Αργότερα, την κατηγορούσαν ότι άφησε το νεογέννητο μωρό της για να κατεβεί στις εκλογές. Τότε, «δεν έπρεπε να αντιμετωπίσω μόνο μια πολιτική επίθεση αλλά και τη δική μου ενοχή, το δικό μου άγχος».

Photo: Jordan Makarof και George Santamouris

Αν είχε τη δυνατότητα να αλλάξει ένα πράγμα στον κόσμο;

«Θα ήταν η φτώχεια, πιστεύω ότι από εκεί ξεκινούν όλα τα κακά».

Δείτε όλες τις ομιλήτριες και το πρόγραμμα εδώ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below