Φαίνεται πως μια γυναίκα δυσκολεύεται να βρει εργασία σε κάθε ηλικία, αν και για διαφορετικούς λόγους. Μετά τις σπουδές της, γύρω στα είκοσι χρόνια της, θεωρείται άπειρη – ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι άντρες. Αλλά καθώς πλησιάζει προς τα τριάντα, οι διακρίσεις γίνονται έμφυλες: Μπορεί κάποιος να διστάζει να την προσλάβει γιατί φοβάται ότι σύντομα θα γίνει μητέρα και θα απουσιάζει από την εργασία της για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω εγκυμοσύνης και λοχείας (αλλά και μετά την επιστροφή της στο γραφείο, θα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της).

Και εκεί που τα παιδιά, για όσες έχουν δημιουργήσει οικογένεια, αρχίζουν να μεγαλώνουν, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με μια ακόμα διάκριση που σχετίζεται με το φύλο τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας έρευνας (2023), που δημοσιεύτηκαν στο Harvard Business Review, οι εταιρείες το σκέφτονται διπλά προτού προσθέσουν στο δυναμικό τους μια γυναίκα 40+, από τα προβλήματα που πιστεύουν ότι θα προκαλέσει η εμμηνόπαυση στην αποδοτικότητά της.

Επομένως, μια γυναίκα μέσης ηλικίας έχει να αντιμετωπίσει και ηλικιακές και έμφυλες διακρίσεις, με αποτέλεσμα ίσως να δυσκολεύεται να βρει εργασία – ή τουλάχιστον εκείνη που ανταποκρίνεται πραγματικά στις ικανότητες και την εμπειρία της. «Παρόλο που οι άντρες αντιμετωπίζονται σαν δεξαμενές σοφίας καθώς μεγαλώνουν, οι γυναίκες θεωρούνται ξεπερασμένες και δύστροπες» σχολίασε μια γιατρός στο άρθρο του Harvard Business Review. «Οι φωνές μας υποτιμούνται».

«Παρόλο που οι άντρες αντιμετωπίζονται σαν δεξαμενές σοφίας καθώς μεγαλώνουν, οι γυναίκες θεωρούνται ξεπερασμένες και δύστροπες» σχολίασε μια γιατρός στο άρθρο του Harvard Business Review.

Το αποτέλεσμα είναι πολλές από αυτές να νιώθουν απογοητευμένες, εξουθενωμένες και ηττημένες από την ιδέα ότι βρίσκονται πρόωρα στο τέλος της επαγγελματικής εξέλιξής τους, ακόμα και αν έχουν καλή υγεία σε μια ώριμη ηλικία. Έρχονται αντιμέτωπες με ένα άλλο είδος «γυάλινης οροφής». Ή όπως το έθεσε μια 66χρονη ηγέτιδα των επιχειρήσεων: «Στην ηλικία μου και με τη νοοτροπία της εταιρείας μου, που θέλει άντρες στην κορυφή, δεν υπάρχει για μένα επόμενο επαγγελματικό βήμα». Μια άλλη είπε ότι από τη στιγμή που έκλεισε τα 60 αποφάσισε ότι «δεν άξιζε πια να επενδύω στην εκπαίδευση και στο mentoring». Άλλες, αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες εκτός της εταιρείας τους αφού, όπως σχολίασε μια 60χρονη δικηγόρος, «κουράστηκα να προσπαθώ να αποδείξω την αξία μου στους άλλους».

Ένα σχετικό άρθρο της Sallie Krawcheck, ιδρύτριας της πλατφόρμας γυναικείας επαγγελματικής ενδυνάμωσης Ellevest, εστιάζει στην ανεπαρκώς καταγεγραμμένη σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και των προβλημάτων μιας γυναίκας στην αγορά εργασίας. Όπως γράφει, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, που μπορεί να κρατήσουν ακόμα και δέκα χρόνια, υπολογίζεται ότι κοστίζουν στις γυναίκες 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

«Και τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα στην αγορά εργασίας; Δεν έχει καμία καλή επιλογή. Αν απέχετε για ένα διάστημα από αυτήν (ίσως για τρίτη ή τέταρτη φορά, αν έχετε γίνει και μητέρα), μειώνονται οι πιθανότητές σας για ένα καλό εισόδημα. Κι αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες αλλά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους τείνουν να κερδίζουν λιγότερα από εκείνους στις ίδιες θέσεις εργασίας. Κι αυτό είναι το καλύτερο σενάριο. Γιατί οι ηλικιακές διακρίσεις μπορεί να σας εμποδίσουν ακόμα και να επιστρέψετε στη δουλειά».

«Και τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα στην αγορά εργασίας; Δεν έχει καμία καλή επιλογή. Αν απέχετε για ένα διάστημα από αυτήν (ίσως για τρίτη ή τέταρτη φορά, αν έχετε γίνει και μητέρα), μειώνονται οι πιθανότητές σας για ένα καλό εισόδημα», Sallie Krawcheck, ιδρύτρια της Ellevest

Έστω κι αν μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση έχει το «προνόμιο» να εργάζεται, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην απόδοσή της (αυτό συμβαίνει σχεδόν στις μισές ή στο 47%, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 σε πάνω από 8.000 γυναίκες) χωρίς όμως να απολαμβάνει επαρκή υποστήριξη από εργασιακές πολιτικές. Και το χειρότερο είναι ότι πολλές από τις εργαζόμενες μέσης ηλικίας αναγκάζονται να υποφέρουν σιωπηρά τα συχνά δυσβάστακτα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης.

«Αυτό το βιώνουμε και στην κοινότητα του Ellevest. Οι γυναίκες αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να μιλήσουν για την εμμηνόπαυση γιατί δεν μιλάει κανένας γι’ αυτήν» σχολιάζει η Krawcheck. «Αλλά στην Ellevest γνωρίζουμε ότι η σιωπή μας για θέματα που διαχρονικά αποτελούν ταμπού, όπως τα χρήματα και η εμμηνόπαυση, επιδεινώνει την κατάσταση των γυναικών. Ως ηγέτιδες, πρέπει να απαλλαγούμε από το στίγμα. Για αρχή, εκφράστε ανοιχτά την υποστήριξή σας προς τις γυναίκες σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Αν μπορείτε να πείτε κάτι που θα τις βοηθήσει να νιώθουν ότι δεν χρειάζεται να σιωπούν και να κρύβουν τις εμπειρίες τους προκειμένου οι άλλοι να συνεχίσουν να τις εκτιμούν επαγγελματικά, κάντε το».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below