Το 3ο Marie Claire Power Trip, το συνέδριο που έγινε θεσμός, διεξάχθηκε για τρίτη χρονιά την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στο Cape Sounio, Grecotel Exclusive Resort. Συγκέντρωσε σε ένα ολοήμερο event μερικές από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του φεμινισμού, των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των νέων τεχνολογιών. Ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση στον τομέα τους, συζήτησαν για τις καινοτομίες, τα επιτεύγματα των γυναικών, τις νέες ευκαιρίες και τις διεκδικήσεις των γυναικείων κινημάτων στον 21ο αιώνα.
Οι Andrea Thompson, editor-in-chief του βρετανικού Marie Claire, Εύη Καλογηροπούλου, σκηνοθέτης και εικαστικός, Annastasia Seebohm, CEO του Brilliant Minds Foundation, και Φωτεινή Μπαμπανάρα, διευθύντρια Επικοινωνίας της Novartis, Πρόγραμμα «Ανοιχτά Φτερά» για την ενίσχυση νέων επιστημόνων, συζήτησαν το θέμα «The female gaze: Συμπερίληψη, διαφορετικότητα και κατανόηση».
Η Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος στο Πρώτο Θέμα, που συντόνισε και προλόγισε το πάνελ, επισήμανε ότι «σε αυτό το σκληρό κόσμο δεν θέλουμε άλλο κυνισμό. Θέλουμε την ευαισθησία, τον διάλογο, την ποιητικότητα, τη δημιουργικότητα του γυναικείου βλέμματος».
«Το σινεμά είναι ανδροκρατούμενο»
«Το σινεμά είναι παγκοσμίως ανδροκρατούμενο, ειδικά στην Ελλάδα, που είναι μια πατριαρχική χώρα» σχολίασε η Εύη Καλογηροπούλου. Δεν είναι εύκολο από έναν άντρα να δεχτεί ότι μια γυναίκα σκηνοθέτιδα έχει τον έλεγχο σε μια ομάδα, με αποτέλεσμα να «διεκδικείς συνέχεια τη θέση σου στην ιεραρχία». Το γυναικείο βλέμμα, όπως υποστήριξε, είναι και λίγο «στη μόδα στο σινεμά», ακόμα και με άντρες να προσπαθούν να το υιοθετήσουν μέσα από ταινίες που δημιουργούν. «Δεν θέλω όμως ένας άντρας να μιλήσει για λογαριασμό μου», επισήμανε η σκηνοθέτης και συμπλήρωσε πως η ίδια επιδιώκει να κάνει κάτι «που θα έχει απήχηση και στο εξωτερικό, μιλώντας για κάτι παγκόσμιο, όπως η γυναικεία ματιά, το φεμινιστικό κίνημα, η γυναικεία αλληλεγγύη».
Φύλο, φυλή, ηλικία
«Όσα κάνω στο Marie Claire έχουν να κάνουν με το να βάζω τις γυναίκες στην καρδιά των παγκόσμιων ζητημάτων» σχολίασε η Andrea Thompson, συμπληρώνοντας πως «οι γυναίκες πρέπει να εκπροσωπούνται και αν δεν εκπροσωπούνται, να αναρωτηθούμε γιατί: ποια είναι τα εμπόδια;». Μιλώντας για τη δική της ιστορία, μοιράστηκε ότι αντιμετώπισε τον ρατσισμό από πολύ μικρή, καθώς είναι μιγάδα, από λευκή μητέρα και έγχρωμο πατέρα. «Όταν μπήκα στα media, ανακάλυψα ατυχώς ότι τα μόνα μη λευκά πρόσωπα ήταν στο συνεργείο καθαρισμού. Τις περισσότερες φορές ήμουν η μόνη έγχρωμη σε ένα περιβάλλον. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο λιγότερη συμπερίληψη υπάρχει».
«Στα 30 μου έγινα CEO σε πολυεθνική εταιρεία. Αντιμετώπισα την πρόκληση του να είμαι μια νέα γυναίκα στις επιχειρήσεις. Οι γύρω μου υπέθεταν ότι είμαι μόνο μια βοηθός» θυμήθηκε η Annastasia Seebohm. «Είναι σημαντικό για μένα ως CEO, ως ηγέτιδα, ως άτομο να δημιουργήσω ένα ανοιχτό περιβάλλον, που θα κατανοεί. Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες, αλλά ευτυχώς είχα καλούς μέντορες».
Ελληνίδες επιστήμονες σε έναν κόσμο στερεοτύπων
Τον λόγο πήρε, τέλος, η Φωτεινή Μπαμπανάρα. Όπως αφηγήθηκε: «Ξεκίνησα από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και δούλεψα αρχικά ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είμαι πολύ περήφανη που συμμετείχα σε ανασκαφές με τον καθηγητή [Νικόλαο] Σταμπουλίδη. Αλλά όταν είσαι 18 χρονών κάνεις κάποιες επιλογές χωρίς να γνωρίζεις ακριβώς τον εαυτό σου. Και στα 22 μου έγκαιρα κατάλαβα ότι ο χώρος αρχαιολογίας περιόριζε την κοινωνικότητά μου. Ήθελα να ασχοληθώ με τον χώρο της Επικοινωνίας και του Μάρκετινγκ, ενστικτωδώς, και εκεί ένιωσα τα πρώτα στερεότυπα: Είκοσι έξι χρόνια πριν, δεν ήταν πολύ συνηθισμένο μια κοπέλα με διαφορετικό πτυχίο να κάνει στροφή. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και νομίζω ότι αυτό είναι μια δική μας κατάκτηση, να καθορίζουμε την επαγγελματική μας πορεία με βάση τα θέλω μας και όχι τις προσδοκίες των άλλων. Σήμερα είμαι σε έναν χώρο που γυναικοκρατείται, αλλά όπου οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους μας.
«Είκοσι έξι χρόνια πριν, δεν ήταν πολύ συνηθισμένο μια κοπέλα με διαφορετικό πτυχίο να κάνει στροφή. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και νομίζω ότι αυτό είναι μια δική μας κατάκτηση, να καθορίζουμε την επαγγελματική μας πορεία»
»Τα τελευταία έξι χρόνια έχω τη Διεύθυνση του Τμήματος Επικοινωνίας και Σχέσης με τις Ενώσεις Ασθενών στη Novartis. Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι σε μια εταιρεία όπου η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη δεν είναι ένα “τικ” σε κάποιον απολογισμό, αλλά μέρος της κουλτούρας μας. Γιατί όταν πας να δημιουργήσεις επαναστατικές θεραπείες, χρειάζεσαι τις φωνές όλων. Και η καινοτομία βασίζεται στη σύνθεση πολλών διαφορετικών απόψεων. Το 60% λοιπόν των γυναικών της εταιρείας είναι σε θέσεις ευθύνης. Έχουμε ξεκινήσει τις γονικές άδειες ανεξαρτήτως φύλου προτού γίνουν νόμος και μέχρι το 2023 έχουμε στόχο να εξισορροπήσουμε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών-γυναικών».
«Όταν πας να δημιουργήσεις επαναστατικές θεραπείες, χρειάζεσαι τις φωνές όλων. Και η καινοτομία βασίζεται στη σύνθεση πολλών διαφορετικών απόψεων»
Η κ. Μπαμπανάρα μίλησε επίσης για δράσεις της εταιρείας που μάχονται τα στερεότυπα, όχι μόνο του φύλου αλλά και της ηλικίας: «Από το 2018 έχουμε το πρόγραμμα Ανοιχτά Φτερά και θέλουμε να βοηθήσουμε νέους επιστήμονες να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δεξιότητές τους και στην αγορά εργασίας. Πριν από τρεις εβδομάδες είχαμε τον τελικό του διαγωνισμού Falling Walls Lab, για νέους επιστήμονες, που εμείς υποστηρίξαμε. Νέοι άνθρωποι παρουσιάζουν ερευνητικά πρότζεκτ και ζητούν χρηματοδότηση. Νικήτρια λοιπόν ήταν μια νέα κοπέλα, η Αστερία Τσαπαδίκου, 23 χρονών από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, βιοχημικός. Όταν την πήρα τηλέφωνο να τη συγχαρώ, μου επιβεβαίωσε όλα τα στερεότυπα που υπάρχουν για γυναίκες επιστήμονες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός της ερευνητικής ομάδας της. Όταν πήγαινε σε κάποια μίτινγκ για να βρει χρηματοδότες, έλεγαν: ήρθε η γραμματέας του προέδρου. Όταν δεν πετύχαιναν τα πειράματά της, έλεγαν: κάτι φταίει με το χέρι σου. Αλλά και όταν διεκδικούσε με πάθος τις απόψεις της, της έλεγαν: τελικά, μάλλον έχεις αντρικά χαρακτηριστικά».
Παρακολουθήστε τη συζήτηση του πάνελ: