Είναι θεατρική παράσταση, μουσική παράσταση, χορευτική παράσταση, περφόρμανς ή ένα πάρτι στο οποίο είμαστε όλοι καλεσμένοι; Ίσως όλα αυτά μαζί, ίσως ούτε η ομάδα Ντουθ να μη μπορεί να μας δώσει μία και μοναδική απάντηση. Σημασία έχει ότι η τριλογία της στο Θέατρο 104, που ξεκίνησε το 2023 με το «Nostalgia Generation» και συνεχίστηκε το 2024 με το «Farewell / Εν τόπω χλοερώ είναι μια εμπειρία διαφορετική από όλες τις άλλες, όπου δεν νιώθεις τόσο θεατής όσο νέο μέλος μιας παρέας στην οποία θα τραγουδήσεις, θα χορέψεις, θα γελάσεις, θα συγκινηθείς. Μια εμπειρία όπου δεν ισχύουν οι γνωστοί κανόνες του θεάτρου: μπορείς να πάρεις το ποτό σου μέσα στην αίθουσα, να ανεβείς στη σκηνή (που είναι περισσότερο σαλόνι ή πίστα χορού παρά σκηνή), να μπεις και να βγεις οποιαδήποτε στιγμή θέλεις, ακόμα και να φύγεις στη μέση αν έχεις κάποια ανειλημμένη υποχρέωση.
Σε κάθε έργο της τριλογίας, με πρόσχημα ένα γεγονός (στην πρώτη μια μετακόμιση, στη δεύτερη έναν γάμο) και με υλικό αναφορές των millennials κυρίως, μιας γενιάς που έγινε vintage πολύ νωρίς, η ομάδα αγγίζει χωρίς σοβαροφάνεια αλλά με πάσα σοβαρότητα το πέρασμα του χρόνου, τη φιλία, τον έρωτα, τη ζωή, τον θάνατο, τον ΕΝΦΙΑ και πολλά ακόμα υπαρξιακά ή και όχι ζητήματα.
Ήταν θέμα χρόνου όμως και η τριλογία να ολοκληρωθεί, με τη νέα παράσταση «Guest Stars / Tραγούδια που αφιέρωσα σε πρόσωπα που δεν το έμαθαν», που έρχεται από τις 03/05, επίσης στο Θέατρο 104, για μια ακόμα αλλαγή χρόνου που η ομάδα Ντουθ έχει καθιερώσει να γιορτάζει τον Μάιο. Σύμφωνα με την περιγραφή, «οι ήρωες και οι ηρωίδες αυτού του θεάματος-ρεβεγιόν περνούν μια νύχτα σαν σε εορταστικό επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς με κινηματογραφικά καραόκε, κλισέ χορογραφίες, απροσδόκητα medley, τραγελαφικά σκετς, ενώ ανακαλύπτουν πως ένα τηλέφωνο είναι αρκετό για χιλιάδες αφιερώσεις, δικές τους και δικές σας».

Οι αναφορές προβλέπονται για ακόμα μία φορά απρόβλεπτες, καθώς εκτείνονται από τον Τσέχωφ μέχρι τις «Τρεις Χάριτες». Τα τηλεοπτικά πρόσωπα, που υπήρξαν για πολλούς από εμάς οι μεγαλύτεροι influencers της παιδικής ηλικίας μας, διασκεδαστές, φίλοι και παρηγορητές, έχουν την τιμητική τους.
«Οι ήρωες και οι ηρωίδες αυτού του θεάματος-ρεβεγιόν περνούν μια νύχτα σαν σε εορταστικό επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς με κινηματογραφικά καραόκε, κλισέ χορογραφίες, απροσδόκητα medley, τραγελαφικά σκετς, ενώ ανακαλύπτουν πως ένα τηλέφωνο είναι αρκετό για χιλιάδες αφιερώσεις, δικές τους και δικές σας».
Λίγο πριν από την πρεμιέρα, ζητήσαμε από την ομάδα Ντουθ να κάνει αφιερώσεις σε αγαπημένα τηλεοπτικά πρόσωπα και ιδού τι απάντησε:
«Στα παρακάτω τρία πρόσωπα η ομάδα Ντουθ (Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη, Δημήτρης Τάσαινας) θα ήθελε να αφιερώσει όχι ένα τραγούδι αλλά τις τρεις παραστάσεις της τριλογίας. Τα ευχαριστούμε για το πάθος και το χιούμορ τους, για τα τραγούδια που τραγούδησαν, τους ρόλους που έπαιξαν και δεν έπαιξαν ταυτόχρονα, για τη ζωή που έζησαν, για τα βιβλία που έγραψαν, και τους ευχόμαστε όπου κι αν είναι φέτος την άνοιξη να είναι ανοιχτό το bar του Λαμόγια, να έχει νεολαία μέσα και να ερωτεύονται ξανά και ξανά κι ας αργήσουν στο γύρισμα.
»Το “Nostalgia Generation” είναι αφιερωμένο στον Βλάση Μπονάτσο.
»Το “Farewell / Εν τόπω χλοερώ” είναι αφιερωμένο στην Άννα Παναγιωτοπούλου.
»Το “Guest Stars / Tραγούδια που αφιέρωσα σε πρόσωπα που δεν το έμαθαν ποτέ” είναι αφιερωμένο στη Μαλβίνα Κάραλη».

Η σκηνοθέτιδα Βάσια Ατταριάν, συγκεκριμένα, έκανε τις εξής αφιερώσεις:
«Στον Κωνσταντίνο Μαρκορά η Βάσω αφιερώνει το τραγούδι “Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή” γιατί κανείς δεν μπορεί να το χορέψει όπως εσύ. Επίσης το “Σπάνια” της Δέσποινας Βανδή, αλλά λέει ψέματα. Μαζί με τη φίλη της Gelika τού αφιερώνουν το τραγούδι “Τυμβωρύχος” του Θάνου Μικρούτσικου γιατί του πάει. Θα ήθελε να του πει τόσο πολλά, αλλά θα αρκεστεί στο να του πει -γιατί μόνο αυτός θα καταλάβει- ότι θα έπρεπε να ανεβάσει το “Guest Stars” στο ραδιόφωνο.
Οι αναφορές προβλέπονται για ακόμα μία φορά απρόβλεπτες, καθώς εκτείνονται από τον Τσέχωφ μέχρι τις «Τρεις Χάριτες». Τα τηλεοπτικά πρόσωπα, που υπήρξαν για πολλούς από εμάς οι μεγαλύτεροι influencers της παιδικής ηλικίας μας, διασκεδαστές, φίλοι και παρηγορητές, έχουν την τιμητική τους.
»Στην μητέρα του, Ντένη, και τη φίλη της, Νινέτα, αφιερώνει το κομμάτι “Εμένα οι φίλοι μου” και το κομμάτι “Nessuno”. Γιατί ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος ο κάθε σέξι νέος! Adieu! Θα ήθελε να της πει τόσο πολλά, αλλά δεν θα την άφηνε, και μερικές φορές καλύτερα να σωπαίνεις στο τηλέφωνο και να ακούς μυθικές ιστορίες για πρόσωπα που μιλάνε πολύ για τον εαυτό τους αλλά δικαίως! Αν προλάβαινε πριν κλείσουν, θα της έλεγε ότι δεν ξέρει πώς είναι να κάνεις πλάκα χωρίς εκείνη και ότι η Ντίνα Κώνστα ήταν ένα συγκλονιστικό πρόσωπο στη ζωή της απ’ όσο μαθαίνει. Και μετά θα έπιναν από δύο dry αλλά ελαφριά, γιατί θα ήταν πια ξημερώματα.
»Στη Δήμητρα Παπαδοπούλου του Σπύρου, που ζει στον Λυκαβηττό, αφιερώνει όλα τα κομμάτια του Λοΐζου, γιατί είναι συνδεδεμένα με το Πολυτεχνείο, και μετά η αφιέρωση θα το γύρναγε απότομα στο τραγούδι “Θωρακισμένη Μερσεντές” για να ευθυμήσουμε και λίγο, μιας και η εποχή άλλαξε κάτω από τη μύτη μας. Θα ήθελε να της πει τόσα πολλά, αλλά κυρίως ότι η έκθεση του Τάσου Καγιάρ ήταν τρομερή και να μη βάλει στο video την Παπαρήγα την καλή, μη γίνει καμιά παρεξήγηση. Α! Και μια ερώτηση: πώς γράφονται όλα αυτά;

»Στον Χ. αφιερώνει το τραγούδι των Radiohead “Exit music (for a film)” και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Θα ήθελε να του πει τόσο πολλά, ελπίζει ότι θα έρθει η μέρα που θα συναντηθούν στα βαπόρια στη Σύρο, στους Παξούς, κάπου με θάλασσα και βαρκάκια και θα τα καταφέρει.
»Στις παρέες από Πάτρα, Κρήτη, Αθήνα, Κύθηρα, ραδιοφωνικούς σταθμούς κ.λπ. κ.λπ. θα ήθελε να αφιερώσει κάποιο τραγούδι των Nirvana και να τους πει να μη λυπούνται, η μόδα θα αλλάξει, η ζωή θα αλλάξει, αλλά μερικά πράγματα θα είναι ίδια για καιρό ακόμη. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Α! Και να βγουν καμιά βόλτα χωρίς λύπη, βοηθάει.
«Στη Δήμητρα Παπαδοπούλου του Σπύρου, που ζει στον Λυκαβηττό, αφιερώνει όλα τα κομμάτια του Λοΐζου, γιατί είναι συνδεδεμένα με το Πολυτεχνείο, και μετά η αφιέρωση θα το γύρναγε απότομα στο τραγούδι “Θωρακισμένη Μερσεντές” για να ευθυμήσουμε και λίγο, μιας και η εποχή άλλαξε κάτω από τη μύτη μας».
»Στην οικογένεια Χαρίτου (Όλγα, Μαρία, Ειρήνη, Αντρέα και στη θεία τους, Μπεμπέκα) αφιερώνει τη “Σωτηρία της ψυχής” και το “Βίρα τις άγκυρες” γιατί τής τα έμαθαν. Θα ήθελε να τους χτυπήσει το κουδούνι για λίγη ζάχαρη και καμιά χορογραφία, κάποιο μπαλ μασκέ ή συζήτηση για τον πληθωρισμό. Θα ήθελε να τους πει τόσο πολλά, αλλά δεν θα ήξερε από πού να αρχίσει.
»Σε όλα τα παραπάνω πρόσωπα, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την απενοχοποίηση στο παίξιμο, για τις ατάκες και τη συντροφιά. Καμιά φορά όταν βρίσκεις τον χώρο να μιλήσεις για κάτι δεν ξέρεις τι να πεις. Αλλά τα πρόσωπα αυτά είναι τόσο έξυπνα, που θα καταλάβαιναν χωρίς πολλά-πολλά. Αν έρχονταν στο “Guest Stars” ένα βράδυ αυτή την άνοιξη, η Βάσια πια θα ήθελε να τους πείτε ότι απόψε τα ποτά είναι κερασμένα από εκείνη, όπως είθισται να κερνάς τις μεγάλες σου αγάπες, που κάνεις καιρό να δεις αλλά όταν συναντιέστε είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα».
Παρακολουθήστε ένα βίντεο με το τραγούδι της παράστασης:
Info
Πρεμιέρα: Σάββατο 3 Μαΐου 2025. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, 21.15, στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Κεραμεικός, 2103455020). Διάρκεια παράστασης: 180’ (καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης επιτρέπεται η κατανάλωση ποτού και η είσοδος-έξοδος των θεατών). Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, 15 ευρώ (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com
Συντελεστές
Ομάδα Ντουθ
Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν. Δραματουργία: Αντώνης Αντωνόπουλος, Μυρτώ Μακρίδη, Κέλλυ Παπαδοπούλου, Μαρία Φιλίνη. Μουσική: Δημήτρης Τάσαινας. Επιμέλεια Κίνησης- Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου. Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου. Βοηθός σκηνοθεσίας: Κατερίνα Ρουσιάκη. Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ρίμπα. Trailer: Νίκος Κολιούκος, Αλεξάνδρα Ρίμπα. Μake-up artist: Εύη Ζαφειροπούλου. Graphic design: Ogust. Παίζουν: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ρωμανός Καλοκύρης, Μυρτώ Μακρίδη, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Προμηθέας Nerattini-Δοκιμάκης, Σεραφείμ Ράδης, Ιωάννα Ραμπαούνη, Δημήτρης Τάσαινας, Μαρία Φιλίνη. Παραγωγή: Θεατρική ομάδα BUG.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.