Μπορεί σήμερα να είναι ένα βιομηχανικό λιμάνι όπου η άναρχη οικιστική δόμηση, τα εργοστάσια και τα κουφάρια τους επιτρέπουν μόνο σε σπαράγματα του μακρινού παρελθόντος να φανερωθούν, ωστόσο υπογείως η Ελευσίνα κρύβει έναν εκπληκτικό πλούτο σε αρχαίους μύθους και μυστήρια. Σε αυτή την ιστορία της έχουν εστιάσει, μεταξύ άλλων, οι δράσεις της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 προσκαλώντας μας σε μια διαδρομή στον Κάτω Κόσμο και μετά πάλι πίσω, ήδη από την τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε σε σύλληψη του γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθεσία του Βρετανού σκηνοθέτη Κρις Μπόλντουιν, στο παράκτιο μέτωπο αφού – όπως εξιστορούσε ο αφηγητής, Ευάγγελος Λίγγος, ενώ παρακολουθούσαμε ένα γιγαντιαίο κήτος να αναδύεται από το βυθό – «για να φτάσεις στον Κάτω Κόσμο πρέπει να περάσεις από το νερό».
Ή μπορείς να περάσεις από το Πλουτώνιο Σπήλαιο, με τις σκισμές και τις κόγχες στα τοιχώματα που τροφοδοτούν τη φαντασία από την αρχαιότητα ακόμα, όταν οι κάτοικοι της Ελευσίνας θεωρούσαν ότι οδηγούσαν στο απύθμενο επέκεινα – εξ ου και η ονομασία του, από το θεό του Κάτω Κόσμου. Από εκεί λέγεται μάλιστα ότι βγήκε ο Άδης και απήγαγε με το άρμα του την κόρη της Δήμητρας, την Περσεφόνη. Η απεγνωσμένη μητέρα καταδίκασε τη γη της Ελευσίνας να είναι άγονη και ρημαγμένη, όπως αισθάνεται κάθε μάνα που χάνει το παιδί της, μέχρι που το κορίτσι της επέστρεψε στο φως και, μαζί με αυτό, η ανθοφορία της Δήμητρας και της ελευσίνιας γης.
Μπορεί σήμερα να είναι ένα βιομηχανικό λιμάνι όπου τα εργοστάσια και τα κουφάρια τους, η άναρχη δόμηση οικιστική επιτρέπουν μόνο σε σπαράγματα του παρελθόντος να φανερωθούν, ωστόσο υπογείως η Ελευσίνα κρύβει έναν εκπληκτικό πλούτο σε αρχαίους μύθους και μυστήρια.
Από το γάμο της Περσεφόνης με τον Άδη θεωρείται ότι ήταν εμπνευσμένα και τα Ελευσίνια Μυστήρια που, μετά από πολυήμερη νηστεία και την κατανάλωση ενός τελετουργικού ποτού, του λεγόμενου κυκεώνα, οδηγούσαν τους μυούμενους σε οράματα ή, εν πάση περιπτώσει, σε μια κατάσταση όπου τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητα θόλωναν, μαλακώνοντας ακόμα και τον αρχέγονο φόβο του θανάτου.
Από έναν διαφορετικό μύθο, όπου όμως επίσης τέμνονται οι κόσμοι των ζωντανών και των νεκρών, εκείνον του Ορφέα και της Ευρυδίκης, είναι εμπνευσμένο το σύγχρονο Μυστήριο 76 Don’t Look Back του Γιάννη Χουβαρδά, στο πλαίσιο των δράσεων για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023, ο τίτλος του οποίου προέρχεται από τη μία και μοναδική εντολή που έδωσε ο Πλούτωνας στον ερωτοχτυπημένο άντρα, και που εκείνος παραβίασε, χάνοντας την αγαπημένη του για πάντα: «Μην κοιτάξεις πίσω».
Από το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης είναι εμπνευσμένο το σύγχρονο Μυστήριο 76 Don’t Look Back του Γιάννη Χουβαρδά, ο τίτλος του οποίου προέρχεται από τη μία και μοναδική εντολή που έδωσε ο Πλούτωνας στον ερωτοχτυπημένο άντρα, και που εκείνος παραβίασε, χάνοντας την αγαπημένη του για πάντα.
Οι τυχεροί θεατές, ή πιο σωστά επισκέπτες, του στοιχειωμένου ξενοδοχείου Hotel Spectre, στο οποίο μεταμορφώθηκε το Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας για τις ανάγκες του έργου, θα συναντούν στη ρεσεψιόν τον Αποστόλη Τότσικα, με τον οποίο, στη συνέχεια «θα μπαίνουμε στα δωμάτια» όπως λέει ο ηθοποιός στο Marie Claire λίγο πριν από την πρεμιέρα στις 19 Μαΐου, ξεκινώντας έτσι μια πρωτόγνωρη διαδρομή που καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κοινού και ερμηνευτών, στη διάρκεια της οποίας, σε κομβικά σημεία της περιήγησης, οι επισκέπτες θα καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.
Ανάμεσα στο θρίλερ, την επιστημονική φαντασία και τη μεταφυσική περφόρμανς, το Μυστήριο 76 Don’t Look Back αντλεί, παράλληλα, έμπνευση από άλλες διάσημες τραγικές ιστορίες αγάπης, όπως τις αποτύπωσαν ο κινηματογράφος, το θέατρο, η ποίηση, η μουσική, ο χορός, οι εικαστικές και άλλες μορφές τέχνης, και μιλάει «ουσιαστικά, για την πίστη και την υπομονή και την επιμονή και την αιώνια αγάπη» σύμφωνα με τον Αποστόλη Τότσικα.
Ανάμεσα στο θρίλερ, την επιστημονική φαντασία και τη μεταφυσική περφόρμανς, το Μυστήριο 76 Don’t Look Back αντλεί, παράλληλα, έμπνευση από άλλες διάσημες τραγικές ιστορίες αγάπης και μιλάει «ουσιαστικά, για την πίστη και την υπομονή και την επιμονή και την αιώνια αγάπη» σύμφωνα με τον Αποστόλη Τότσικα.
Έτσι, ενώ οι επισκέπτες θα μπαίνουν σε μια πορεία καθόδου προς τον Άδη, στο εσωτερικό του ερειπωμένου, λαβυρινθώδους ξενοδοχείου, θα συναντούν τα φαντάσματα των μυθικών εραστών Ορφέα και Ευρυδίκης να ζωντανεύουν τις μοιραίες στιγμές του έρωτά τους, μα και άλλες ονειρικές μορφές, αιωνίως αιχμαλωτισμένες στη λίμπο ενός τραγικού, ανεκπλήρωτου ή αλύτρωτου έρωτα, ενός φόνου, μιας αυτοκτονίας, ενός οδυνηρού χωρισμού, μιας θανατηφόρας αρρώστιας, μιας προδοσίας, μιας τρέλας, ακόμα και μιας αναπάντεχης ή ανεξήγητης εξαφάνισης.
Και ποιος από εμάς, αλήθεια, δεν έχει ζήσει, και ξαναζήσει, μία τουλάχιστον τέτοια κομβική στιγμή; «Οι συνειρμοί που δημιουργούνται στον καθένα από το Μυστήριο 76 είναι διαφορετικοί. Το σκηνικό που έχει στηθεί στο Hotel Spectre είναι συγκλονιστικό, το ίδιο και τα κοστούμια. Μια τομή μεταξύ ζωής και θανάτου. Κάθε χώρος του ξενοδοχείου έχει μια ιστορία, αλλά όλοι συνδέονται και έχουν ως κοινά την αγάπη, τον έρωτα, τη μοναξιά, τη ζωή, το θάνατο» καταλήγει ο Αποστόλης Τότσικας.
Αποστόλη, γιατί ο Ορφέας παραβίασε την εντολή του Πλούτωνα;
«Από την εμμονή σε μια αγάπη και την προσμονή ότι όλα, στο τέλος, θα πάνε καλά, η οποία κάποιες φορές μπορεί να μας γυρίσει πίσω ή να είναι ακόμα και καταστροφική».
Info
Μυστήριο 76 Don’t Look Back, Αποθήκες Παλαιού Ελαιουργείου (Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα). Σημείο συγκέντρωσης: Πρώην Αναψυκτήριο Ελευσίνας (παράκτιο μέτωπο). Ημέρες: 19, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 Μαΐου. Ώρες: 21:00 (προσέλευση: 20:30) & 22:30 (προσέλευση: 21:45). (Για τεχνικούς λόγους, δεν θα είναι δυνατή η είσοδος στην παράσταση μετά το πέρας των ωρών προσέλευσης). Διάρκεια: 90 λεπτά (θα προηγηθεί εισαγωγική ολιγόλεπτη ενημέρωση και προετοιμασία του κοινού). Ανώτατος αριθμός θεατών ανά παράσταση: 35 άτομα. Πληροφορίες: 2023eleusis.eu
Συντελεστές
Σύλληψη | Κείμενο | Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. Συνεργασία στη δραματουργία: Έρι Κύργια. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου. Σχεδιασμός φωτισμού: Χριστίνα Θανάσουλα. Κίνηση: Μαρκέλλα Μανωλιάδη. Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μιχόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη Α: Χαρίκλεια Πετράκη. Βοηθός σκηνοθέτη Β: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη. Βοηθός σκηνοθέτη Γ: Δέσποινα Λάρδη. Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Ζούλια. Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρή. Οργάνωση παραγωγής: Two Monkeys Productions | Δήμητρα Δερνίκου. Stage Manager: Μαρίτα Βλασσοπούλου
Ερμηνευτές: Γιάννης Βογιατζής, Στεφανία Γουλιώτη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κώστας Κορωναίος, Έκτορας Λυγίζος, Ράνια Οικονομίδου, Παντελής Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Καλλιόπη Σίμου, Αποστόλης Τότσικας Πηνελόπη Τσιλίκα, Σπύρος Ντόγκας, Κωνσταντίνα Βέρρου
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το Μυστήριο 76 Don’t Look Back:
Εκλογές 2023
Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.
Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε.
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.