«Μισός αιώνας από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μισός αιώνας από τους αγώνες που οδηγούν στην Μεταπολίτευση» σχολιάζει ο Βασίλης Καλφάκης για τη νέα παράσταση της ομάδας Ça Va στο Θέατρο 104, όπου συμμετέχει ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, «Μαχαίρι στο κόκαλο». «Μισός αιώνας από τότε που ο Κώστας Μουρσελάς βάζει το “Μαχαίρι στο κόκαλο” και γράφει για ανθρώπους που έχουν χάσει από καιρό το “ανθρώπινο” μέσα τους. Μέλη μιας κοινωνίας και αυτοί, “ζουν” απολαμβάνοντας τα λαμπρά χρόνια της “κοινωνικής ευημερίας”. Απολαμβάνουν και ανέρχονται αδιάκοπα.
»Μια χώρα που πασχίζει για πρόοδο και ανάπτυξη. Μια “οικογένεια” που παλεύει για άνοδο και προαγωγή. Απόκριες, μέρα μεταμφιέσεων, ο Λεωνίδας και η Ελένη περιμένουν καλοντυμένοι τον “υψηλό” προσκεκλημένο του πάνω ορόφου. Περιμένοντας ευελπιστούν να πατήσουν το επόμενο σκαλί. Να μπουν στον κύκλο. Να γίνουν αναγκαίοι. Κι όλα αυτά μέχρι να δουν ότι προσαρμόζονται σε χαλάσματα. Πως αυτό το βήμα οδηγεί στο γκρεμό. Πως ζουν σαν δύο γελοίοι τσαρλατάνοι με αντιδράσεις υπάνθρωπες σ’ έναν απάνθρωπο κόσμο. Μέχρι να δουν στο φως εν τέλει ότι μένουνε δύο νικημένοι με ολιγόπιστα μάταια φερσίματα».
«Μια “οικογένεια” που παλεύει για άνοδο και προαγωγή. Απόκριες, μέρα μεταμφιέσεων, ο Λεωνίδας και η Ελένη περιμένουν καλοντυμένοι τον “υψηλό” προσκεκλημένο του πάνω ορόφου. Περιμένοντας ευελπιστούν να πατήσουν το επόμενο σκαλί».
«Γιατί, οι άνθρωποι σήμερα ονειρευόμαστε κάτι άλλο; Πνευματική ανύψωση ή γνωστική εμβάθυνση;» σχολιάζει η συμπρωταγωνίστριά του, Σάντρα Λειβαδάρα, σε ερώτηση για το πώς συνδέεται με το σήμερα αυτή η ιστορία Μεταπολίτευσης και διερωτάται: «Μήπως έχει γίνει κάτι χειρότερο; Παραδείγματος χάριν για κάποια λίγα likes ή views, όταν συμβαίνει κάτι μπροστά μας, αντί να τρέξουμε να βοηθήσουμε, σηκώνουμε το κινητό και καταγράφουμε. Και μόνο όταν χρειαστούμε εμείς αυτό το χέρι που κρατάει την κάμερα για να μας σηκώσει συνειδητοποιούμε τη ματαιότητα. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν έχουν βρεθεί πότε σε ακραίες στιγμές να ζητούν βοήθεια».
Ποια είναι η ταυτότητα που θέλετε να δώσετε με τον Βασίλη Καλφάκη στη σχετικά νεοσύστατη ομάδα Ça Va; Πώς προέκυψε το όνομά της;
«Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της τέχνης είναι να αντιπολιτεύεται, να εμβαθύνει και να επουλώνει. Να συνδιαλέγεται με την πραγματική κοινωνία και να αντιδρά ανάλογα. Προς τα εκεί παλεύουμε. Είναι αυτό ταυτότητα; Δε ξέρω. Η κυριολεξία της γαλλικής φράσης Ça Va σημαίνει “αυτό πάει”:…καλά, …άσχημα, …έφυγε, …πέρασε. Μας ακούστηκε καταπραϋντικό».
Παράλληλα με το θέατρο, η Σάντρα έχει χαράξει μια μακρά διαδρομή στο χορό, ως ερμηνεύτρια αλλά και εκπαιδευτικός, χορού και μουσικοκινητικής: «Μια εγκάρσια διαδρομή προς τα μέσα είναι και τα δύο. Σωματική, ψυχική, νευρολογική, ταυτόχρονη και ταυτόσημη. Που συνδιαλέγεται διαρκώς με το έξω και ξανά με το μέσα και το ένα με το άλλο και ξανά και ξανά και ξανά…».
«Μήπως σήμερα για κάποια λίγα likes ή views, όταν συμβαίνει κάτι μπροστά μας, αντί να τρέξουμε να βοηθήσουμε, σηκώνουμε το κινητό και καταγράφουμε».
Πώς σας έχει επηρεάσει η επαφή με τα παιδιά μέσα από τη διδασκαλία;
«Με διδάσκουν καθημερινά. Θέατρο, χορό, τον εαυτό μου. Εγώ μέσα από την όποια εμπειρία έχω μέχρι σήμερα τα βοηθάω απλά να παρατηρούν κάθε φορά με περισσότερη σαφήνεια το σώμα και να ασκούν την φαντασία τους ώστε η μαγική αυτή ισορροπία να τα φέρει πιο κοντά στα όνειρά τους».
Info
«Μαχαίρι στο κόκαλο», Σάββατο και Κυριακή στις 20:30, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Αθήνα, στάση Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 695 126 9828, 210 3455020, www.104.gr. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ. Φοιτητικό/ανέργων: 10 ευρώ. Ατέλεια ηθοποιών – σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών: 8 ευρώ. Διάρκεια: 70 λεπτά. Προπώληση: www.more.com
Συντελεστές:
Διασκευή – σκηνοθεσία: Βασίλης Καλφάκης. Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ. Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σιέτου. Επιμέλεια σκηνικών-κοστουμιών: Ηλιάνα Μπαφέρου. Φωτισμοί: Βασίλης Γιαννακόπουλος. Φωτογραφίες-trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας. Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γιώτα Δημητριάδη. Παίζουν: Σάντρα Λειβαδάρα και Βασίλης Καλφάκης.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονται δυνατοί ήχοι από σπάσιμο μπαλονιών.