Τέλος Ιουλίου η ατμόσφαιρα μυρίζει καλοκαιρινές διακοπές, ακόμα και αν αυτή η εποχή σε βρίσκει ακόμα σε κάποιο καφέ στο κέντρο της Αθήνας. Τα τζιτζίκια στα δέντρα τα δίνουν όλα στο τραγούδι, τα παγωμένα κοκτέιλ πάνε κι έρχονται στα υπαίθρια τραπεζάκια και όλοι δείχνουν ξαφνικά πιο χαλαροί, πιο χαμογελαστοί, ακόμα και μέσα σε μια πανδημία που δεν λέει να τελειώσει. Ή τουλάχιστον αυτές είναι οι παραστάσεις που κρατάμε, φιλτράροντας τα ερεθίσματα μέσα από το πρίσμα του ενθουσιασμού καθώς μετράμε αντίστροφα μέχρι την άδειά μας.

Αναπόφευκτα στη συνάντηση με τη Σοφία Αλεξίου η συζήτηση οδηγείται στα ταξίδια και τις διακοπές, λόγω όχι μόνο της διάθεσης των ημερών αλλά και του θέματος του «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» του πρώτου ταξιδιωτικού οδηγού για μικρά παιδιά στην Ελλάδα, που έγραψε, σε εικονογράφηση Αλεξίας Λουγιάκη. Φιλόλογος, δημιουργός του μαμαδο-μπλογκ «Mom and the City» και μαμά ενός κοριτσιού τεσσάρων ετών, η Σοφία Αλεξίου διοχέτευσε όλες τις ιδιότητες και τις μεγάλες της αγάπες σε αυτό το βιβλίο που μας ξεναγεί από την Αθήνα μέχρι την Κρήτη, με ενδιάμεσες στάσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού και σε κορυφαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, μέσα από τα μάτια των μικρών της ηρώων: της Έλλης, του Ερμή, ενός σκύλου οικολόγου και ενός μυρμηγκιού που λατρεύει τις σκανταλιές.

Σοφία, γιατί έγραψες αυτό το βιβλίο;

«Τα ταξίδια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για μένα. Από πολύ μικρή ηλικία ταξιδεύαμε οικογενειακώς σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη με ένα αυτοκίνητο. Ήταν φοβερά επιμορφωτικές οι εμπειρίες που ζούσαμε. Ανακαλύπταμε καινούριες κουλτούρες, βλέπαμε μνημεία. Η μαμά μας μιλούσε, στα αδέρφια μου κι εμένα, για κάθε περιοχή που επισκεπτόμασταν, για τον πολιτισμό και τα φυσικά τοπία, ανοίγοντας το μυαλό και τους ορίζοντές μας.

»Μεγαλώνοντας άρχισα να γράφω για ταξίδι, για βόλτες στην πόλη και για πολιτιστικά θέματα σε διάφορα σάιτ. Έγινε το επαγγελματικό αντικείμενο μου. Όταν γέννησα την κόρη μου όλα αυτά ενώθηκαν με την επιθυμία να της μιλήσω για τον κόσμο στον οποίο είχε έρθει. Ξεκίνησα με ένα αυτοσχέδιο λεύκωμα, όπου τής έγραφα κειμενάκια και τής έκανα ζωγραφιές για τα ταξίδια που θυμόμουν από τα παιδικά και φοιτητικά μου χρόνια. Σταδιακά αυτό εξελίχθηκε και έτσι γεννήθηκε το βιβλίο μου. Οι κεντρικοί του ήρωες, η “Έλλη” και ο “Ερμής”, μού θυμίζουν τα αδέρφια μου κι εμένα στην παιδική ηλικία μας. Είναι δύο παιδιά πολύ περιπετειώδη και χαρούμενα, που θέλουν να τα δουν όλα, που τους αρέσει να ρωτούν και να μαθαίνουν».

«Ξεκίνησα με ένα αυτοσχέδιο λεύκωμα, όπου έγραφα για την κόρη μου κειμενάκια και τής έκανα ζωγραφιές για τα ταξίδια που θυμόμουν από τα παιδικά και φοιτητικά μου χρόνια».

Φιλόλογος, δημιουργός του μαμαδο-μπλογκ «Mom and the City» και μαμά ενός κοριτσιού τεσσάρων ετών, η Σοφία Αλεξίου διοχέτευσε όλες τις ιδιότητες και τις μεγάλες της αγάπες στον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό για μικρά παιδιά.

Ποιες είναι οι ομορφότερες ταξιδιωτικές αναμνήσεις από τα παιδικά σου χρόνια;

«Θυμάμαι πολύ έντονα κάποιες οικογενειακές διακοπές στη Σαντορίνη. Ήμουν έξι-επτά χρονών τότε και μου έκαναν φοβερή εντύπωση όλα όσα είδα: το ηφαίστειο, το μπάνιο δίπλα στον κρατήρα, οι παραλίες γεμάτες με βότσαλα σαν κάρβουνο, η Χώρα, μια από τις ομορφότερες του κόσμου, η θέα στη θάλασσα και στα νησιά, η επαφή με την άγρια φύση της».

Τα ταξίδια πριν από την εποχή του smartphone και των εφαρμογών

«Όλες οι αναμνήσεις από τα πρόσφατα ταξίδια μου είναι έντονες, αλλά όχι τόσο έντονες όσο εκείνες από τα παλιά. Ίσως γιατί κοιτάω πολύ συχνά τα οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ. Κάθε τυπωμένη φωτογραφία είναι και μια χειροπιαστή ανάμνηση. Όταν τις βλέπω νιώθω μεγάλη γλύκα μέσα μου, κάτι που δεν συμβαίνει με τις ψηφιακές. Σήμερα βγάζουμε πάρα πολλές φωτογραφίες, τις οποίες δεν τυπώνουμε. Χανόμαστε κάπου ανάμεσα στα καρέ.

»Τα ταξίδια των παιδικών μου χρόνων είχαν και μια περιπέτεια που δεν έχουν τα σημερινά. Τότε δεν είχες Ίντερνετ και ειδικά στα ταξίδια του εξωτερικού χρειαζόταν διπλή και τριπλή οργάνωση. Έπαιρνες τηλέφωνο για να κλείσεις τα πάντα αλλά μπορεί φτάνοντας εκεί να μην έβρισκες αυτό που περίμενες. Μέναμε σε bed & breakfast, κάποια ξενοδοχεία ήταν καλά, άλλα δεν ήταν. Περιμέναμε όλο το χρόνο για το επόμενο ταξίδι, η αναμονή και προετοιμασία του μάς έδινε την ίδια ευτυχία και αδρεναλίνη με το ίδιο το ταξίδι. Το προηγούμενο βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τη χαρά μου. Πλέον βλέπουμε άπειρα ντοκιμαντέρ και μέχρι να επισκεφτούμε έναν προορισμό τα έχουμε μάθει όλα γι’ αυτόν. Είναι σαν να έχουμε πάει ήδη. Στο παρελθόν τα ταξίδια μας ήταν γεμάτα εκπλήξεις, όλα ήταν πολύ καινούρια και φρέσκα στο μυαλό μας».

«Τα ταξίδια των παιδικών μου χρόνων είχαν και μια περιπέτεια που δεν έχουν τα σημερινά. Τότε δεν είχες Ίντερνετ και ειδικά στα ταξίδια του εξωτερικού χρειαζόταν διπλή και τριπλή οργάνωση».

Από την εικονογράφηση του βιβλίου.

Πώς θα χρησιμοποιήσουμε το βιβλίο στα οικογενειακά ταξίδια μας

«Το ταξίδι με παιδί μικρής ηλικίας έχει μια πρόκληση, να το κάνεις να ενδιαφερθεί, να χαρεί, να θέλει να μάθει κι άλλα. Η “Έλλη και ο Ερμής” έχει τρεις βαθμίδες ανάγνωσης: τα βασικά κείμενα, τους διαλόγους των ηρώων και ένα πλαίσιο με fun facts. Από αυτές ο γονιός μπορεί να επιλέξει τι θα διαβάσει στο παιδί, ανάλογα με το τι το ευχαριστεί. Μπορεί επίσης να του δώσει το βιβλίο ώστε να κάνει εκείνο τον ξεναγό, να μάθει διαβάζοντας και παίρνοντας τη θέση του διοργανωτή του ταξιδιού. 

»Και η εικονογράφος, Αλεξία Λουγιάκη, έκανε εξαιρετική δουλειά. Τα χρώματα, οι ήρωες, η ζωντάνια των εικόνων είναι φανταστικά, το ίδιο και ο σχεδιασμός κάθε σελίδας, που είναι σαν χάρτης για το παιδί. Επίσης η Αλεξία με βοήθησε να βάλω και άλλες έννοιες στο βιβλίο, ώστε να εξηγήσουμε για παράδειγμα, εκείνη με τις εικόνες της κι εγώ με το κείμενο, τι είναι πολιτισμός, διαφορετικότητα, ευτυχία, ομορφιά».

«Το σημαντικότερο είναι ό,τι κάνουμε οι γονείς να το κάνουμε χαλαροί και σε καλή διάθεση, ώστε αυτό να εισπράξει και το παιδί».

Πώς ενέπνευσες την κόρη σου να αγαπήσει τα ταξίδια;

«Κάνω ό,τι έκανε και η μητέρα μου με εμάς, που μας προετοίμαζε για κάθε ταξίδι μιλώντας μας από πριν γι’ αυτό και δυναμώνοντας το ενδιαφέρον και την ανυπομονησία μας. Έτσι κι εγώ με την κόρη μου: αν πρόκειται, για παράδειγμα, να επισκεφτούμε την Τήνο, της μιλάω για την ιστορία του νησιού και φτάνοντας εκεί πηγαίνουμε σε λαογραφικά μουσεία και της δείχνω τα παλιά παιχνίδια και τις παραδοσιακές στολές. Το σημαντικότερο όμως είναι ό,τι κάνουμε οι γονείς να το κάνουμε χαλαροί και σε καλή διάθεση, ώστε αυτό να εισπράξει και το παιδί. Αν γίνεται λίγο καταναγκαστικά, δεν θα πετύχουμε τίποτα ουσιαστικό».

Από την εικονογράφηση του βιβλίου.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, ακόμα πιο συναρπαστική για ένα παιδί

«Η προετοιμασία για ένα οικογενειακό ταξίδι μπορεί να είναι όπως όταν παίρνεις ένα καινούριο παιδικό βιβλίο. Πριν από την ανάγνωσή του μπορείς να διαβάσεις στο παιδί τον τίτλο, το οπισθόφυλλο, να του δείξεις το εξώφυλλο και τις εικόνες, να του κάνεις μια εισαγωγή. Αρχίζοντας να το διαβάζεις, μπορείς να αλλάζεις τον τόνο της φωνής σου στους διαλόγους.

»Αν δεις ότι το παιδί κουράζεται, σταματάς να διαβάζεις. Αν θέλει να μάθει περισσότερα για κάτι, στέκεσαι σε εκείνο το σημείο. Μπορείς να του μιλήσεις για τις άγνωστες λέξεις ή να χρησιμοποιήσεις το βιβλίο ως αφορμή για να συζητήσεις με το παιδί. Από αυτές τις συζητήσεις ίσως βγουν πολλά “διαμαντάκια”, που διαφορετικά δεν θα ερχόταν ποτέ να σου πει από μόνο του.

«Μπορείς να του μιλήσεις για τις άγνωστες λέξεις ή να χρησιμοποιήσεις το βιβλίο ως αφορμή για να συζητήσεις με το παιδί. Από αυτές τις συζητήσεις ίσως βγουν πολλά “διαμαντάκια”, που διαφορετικά δεν θα ερχόταν ποτέ να σου πει από μόνο του».

»Μπορείς επίσης να εξάψεις τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του με μια χειροτεχνία βασισμένη στο βιβλίο. Μάλιστα για την “Έλλη και τον Ερμή” κάναμε πολλές χειροτεχνίες με εκπαιδευτικούς και ταλαντούχες μαμάδες, που μπορεί όποιος θέλει να βρει στο μπλογκ και στο Instagram μου και να κατεβάσει δωρεάν. Η χειροτεχνία είναι μάθηση, εκτόνωση, δημιουργικός χρόνος για το γονιό και το παιδί, που έρχονται πιο κοντά έτσι, και ένας πολύ ωραίος τρόπος να απομακρυνθεί το παιδί από τις οθόνες».

Από την εικονογράφηση του βιβλίου.

Τα ταξίδια με παιδί είναι μάλλον πιο κουραστικά. Μήπως όμως είναι και ομορφότερα, από κάποιες απόψεις;

«Για εμάς, σίγουρα είναι και ομορφότερα. Πλέον ξυπνάμε πρωί πρωί, ακολουθώντας το πρόγραμμα της μικρής, που από τις οκτώ είναι όρθια από την υπερένταση! Τα ταξίδια που έκανα παλιά είχαν πιο χαλαρούς ρυθμούς. Τώρα όμως με τη μικρή κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μέσα στη μέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη δούμε τα πάντα. Βέβαια το βράδυ δεν μπορούμε ούτε να μιλήσουμε από την κούραση, αλλά κι αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι!

»Θεωρώ ότι ένα ζευγάρι χρειάζεται να ξεκλέβει, π.χ., και ένα διήμερο μόνο του, για να ξαναζήσει την ελευθερία που είχε στο παρελθόν και να χαλαρώσει. Δεν πιστεύω ότι όλα πρέπει να γίνονται με το παιδί. Από την άλλη, στα ταξίδια που κάνουμε με την κόρη μου ρουφάμε κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας και όλο τον ενθουσιασμό της ενώ μας λέει, με την εκφραστικότητα της ηλικίας της, “ποπο, μαμά!”, “κοίτα, μπαμπά!”. Μας δίνει φιλιά, μας δείχνει την ευγνωμοσύνη της κι αυτό μας συγκινεί πάρα πολύ, γιατί φαίνεται ότι τα έχει αγαπήσει. Έτσι η μέρα μεγαλώνει, ο χρόνος διπλασιάζεται, οι εμπειρίες πολλαπλασιάζονται και, μέσα από τα μάτια του παιδιού, η ευτυχία δεν έχει κανένα όριο».

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Info
Το βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», της Σοφίας Αλεξίου, σε εικονογράφηση Αλεξίας Λουγιάκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών. Ακολουθήστε τη Σοφία Αλεξίου στο Instagram, Facebook

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below