Κάποιοι συλλέγουν από τα ταξίδια τους φωτογραφίες, άλλοι ιστορίες, άλλοι σουβενίρ, και οι La Femme ήχους και μουσικές. Η κολεκτίβα που δημιουργήθηκε το 2010 στο Μπιαρίτζ των Πυρηναίων, τη γαλλική πλευρά της Χώρας των Βάσκων, ενσωματώνει αδιάκοπα στο ρεπερτόριό της επιρροές και αναφορές από τις περιπλανήσεις της ανά τον πλανήτη.

«Μας έχουν εμπνεύσει πολλά ταξίδια, όπως στην Ισπανία, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Ιταλία», επιβεβαιώνει ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος, Sacha Got, σε συνέντευξή του στο Marie Claire Greece ενόψει μίας συναυλίας των La Femme στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στις 02/09, με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σε αυτό, το τελευταίο Parklife της σεζόν θα συναντηθούν επί σκηνής με τους εγχώριους The Steams και Dury Dava και υπόσχονται να μας αποζημιώσουν για το τελευταίο τους live στη χώρα μας, μέσα στην πανδημία, όπου το κοινό είχε βρεθεί αντιμέτωπο με τον «τρελό» κανόνα να το παρακολουθήσει καθιστό.

«Η μουσική μας είναι εμπνευσμένη και από την Ελλάδα», διευκρινίζει ο Sacha. «Σε ένα ταξίδι μου αγόρασα ένα μπουζούκι, ένα μουσικό όργανο που αγαπώ. Ενσωματώσαμε τον ήχο του στο τραγούδι μας “Va”, το οποίο έχει κυκλοφορήσει και σε μια εκδοχή με ελληνικούς στίχους».

«Σε ένα ταξίδι μου αγόρασα ένα μπουζούκι, ένα μουσικό όργανο που αγαπώ. Ενσωματώσαμε τον ήχο του στο τραγούδι μας “Va”, το οποίο έχει κυκλοφορήσει και σε μια εκδοχή με ελληνικούς στίχους».

Μετά το άλμπουμ-ντεμπούτο τους που τάραξε τα νερά, «Psycho Tropical Berlin» (2013), έστριψαν ακόμα πιο ψυχεδελικά και χορευτικά με το «Mystère» (2016) κι έδωσαν το πιο τολμηρό άλμπουμ τους ώς τώρα με το «Paradigmes» (2021), που κάνει όλη τη διαδρομή από τα σπαγγέτι γουέστερν σάουντρακ του Ennio Morricone μέχρι τις motorik παραγωγές του Giorgio Moroder.

Próxima estación, España: Το νέο άλμπουμ τους, που έρχεται τον Νοέμβριο του 2022, αποτίνει φόρο τιμής στην ισπανική και τη λατινοαμερικανική παράδοση, όπως άλλωστε μπορεί κάποιος να υποψιαστεί από τον τίτλο του («Teatro Lúcido») και το πρώτο single του («Sacatela»). Η νέα μουσική στροφή των La Femme (από στροφές άλλο τίποτα βέβαια, ολόκληρη η διαδρομή τους μοιάζει με τολμηρό σλάλομ σε πλαγιά με μεγάλη κλίση) προέκυψε αβίαστα, όταν μετά από μια σειρά από ταξίδια στο Μεξικό και την Ισπανία, έγραψαν πολλά τραγούδια στα ισπανικά. «Ανάμεσα στα μουσικά στοιχεία που αγαπώ είναι το paso doble και το flamenco».

Τα ενθύμια των La Femme από τα ταξίδια τους, και γενικά από την τριβή με τη παγκόσμια μουσική παράδοση, έχουν συνθέσει ένα ψυχεδελικό καλειδοσκόπιο ή αλλιώς ένα «ηχητικό dada κολάζ», όπως το αποκαλεί ο διεθνής Τύπος, που δεν βαριέσαι ποτέ να ακούς και όπου κάθε λεπτό ακρόασης κρύβει και μια έκπληξη. Πατώντας πάνω στη french pop έστησαν μια παρέλαση από ετερόκλητα στοιχεία, τα οποία όμως δένουν αρμονικά, λες και αναμείχθηκαν από κάποιον μουσικό σεφ-μάγο: ο kosmische ήχος της δεκαετίας του ΄70 ταίριαξε με το hip hop των ΄90s, την ανεμελιά του surf rock και τη psych απόδραση, το disco ηδονισμό και πινελιές από electro. «Οι επιρροές μας περιλαμβάνουν από τους Γάλλους Serge Gainsbourg και Barbara μέχρι τους Kraftwerk, Velvet Underground, Sparks», συνοψίζει ο Sacha.

Πατώντας πάνω στη french pop έστησαν μια παρέλαση από ετερόκλητα στοιχεία, τα οποία όμως δένουν αρμονικά, λες και αναμείχθηκαν από κάποιον μουσικό σεφ-μάγο: ο kosmische ήχος της δεκαετίας του ΄70 ταίριαξε με το hip hop των ΄90s, την ανεμελιά του surf rock και τη psych απόδραση, το disco ηδονισμό και πινελιές από electro.

Τι θα απαντούσες σε όσους σάς έχουν κριτικάρει για την ποικιλομορφία στην αισθητική σας;

«Πολλοί μένουν προσκολλημένοι σε ένα συγκεκριμένο στυλ, για παράδειγμα στο rock n’ roll ή το new age, και δεν κατανοούν τη μείξη διαφορετικών ειδών. Τούς ακούω, αλλά αν δούμε τη διαδρομή της μουσικής, και γενικά της τέχνης, θα ανακαλύψουμε ότι κάθε εξέλιξη προκύπτει μετά από κάποια μείξη. Και κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι καινούριο ο κόσμος αναρωτιέται τι είναι, γιατί δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα γνωστό, είναι εκτός κανόνων. C’ est la vie. Για παράδειγμα, ο Elvis Prisley και το rock n’ roll ήταν μια μετεξέλιξη της blues μουσικής σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, έξω από ό,τι γνώριζε ο κόσμος εκείνη την εποχή».

«Αν δούμε τη διαδρομή της μουσικής, και γενικά της τέχνης, θα ανακαλύψουμε ότι κάθε εξέλιξη προκύπτει μετά από κάποια μείξη. Και κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι καινούριο ο κόσμος αναρωτιέται τι είναι, γιατί δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα γνωστό, είναι εκτός κανόνων».

Ταυτόχρονα όμως οι La Femme ανταποκρίνονται με επιτυχία στην πρόκληση να γράψουν μουσική κατά παραγγελία και σύμφωνα με ένα concept. Ή τουλάχιστον αν τους το ζητήσει ο φίλος τους, Γάλλος φωτογράφος και couturier, Hedi Slimane, για τον οποίο έχουν ντύσει μουσικά δύο fashion shows, των οίκων Saint Laurent και Celine. «Η εμπειρία της δημιουργίας μουσικής για μια επίδειξη μόδας ήταν για εμάς πολύ διαφορετική, γιατί μας ζητήθηκε να γράψουμε ένα μεγάλο σε διάρκεια κομμάτι, τύπου δέκα λεπτών, στο ρυθμό του οποίου μάλιστα θα περπατούσαν τα μοντέλα. Μας άρεσε πολύ όμως», θυμάται ο Sacha και προσθέτει:

«Σήμερα ζούμε στο Παρίσι και είναι αναπόφευκτο να έχουμε επαφή με τη μόδα. Μας αρέσει να ντυνόμαστε με ωραία ρούχα». Ο ίδιος, πάντως, προτιμά τον όρο «στυλ», που χαρακτηρίζει τα πάντα και όχι μόνο το ντύσιμο: «την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη μουσική… Και στο στυλ μας κάνουμε μείξεις. Ανατρέχουμε στο παρελθόν και ειδικά στον εικοστό αιώνα, από το 1920 μέχρι τα nineties, προσπαθώντας για παράδειγμα να συνδυάσουμε τα 30s με τη δεκαετία του ‘90».

«Και στο στυλ μας κάνουμε μείξεις. Ανατρέχουμε στο παρελθόν και ειδικά στον εικοστό αιώνα, από το 1920 μέχρι τα nineties, προσπαθώντας για παράδειγμα να συνδυάσουμε τα 30s με τη δεκαετία του ‘90»

Δεν είναι λοιπόν μόνο η μουσική τους αλλά και η αισθητική τους που βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία πρόβας και μεταμόρφωσης. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τη σύνθεση αυτής της κολεκτίβας, από την οποία πάντως δεν απουσιάζουν οι γυναικείες φωνές. Γιατί όπως καταλήγει ο Sacha στη συνέντευξή μας: «Ο λόγος που επιλέξαμε αυτό το όνομα (στα ελληνικά σημαίνει “Γυναίκα”) παραμένει μυστήριο. Σίγουρα πάντως, μεταξύ άλλων, είναι επειδή μάς αρέσει να ενσωματώνουμε στη δουλειά μας γυναικείες φωνές».

Cherchez La Femme

Η γαλλική κολεκτίβα σχηματίστηκε στα 10s γύρω από τα κομβικά πρόσωπα των Sacha Got (κιθάρα) και Marlon Magnée (πλήκτρα). Δίπλα τους συντάχθηκαν η ραχοκοκαλιά της μπάντας, Sam Lefèvre και Noé Delmas σε μπάσο και ντραμς αντίστοιχα, και μια σειρά από διαφορετικές γυναικείες φωνές: Alma Jodorowsky (εγγονή του σπουδαίου σκηνοθέτη Alejandro Jodorowsky), Clara Luciani (το 2020 ακούστηκε παντού η ερμηνεία της στο κλασικό “Summer Wine” με τον Alex Kapranos των Franz Ferdinand), Clémence Quélennec, Grâce Hartzel και Jane Peynot.

Η μουσική τους δύσκολα αποτυπώνεται σε λέξεις – κυρίως βιώνεται, στις σαρωτικές συναυλίες τους. «Το σημείο συνάντησης του catwalk με τον Καλιγούλα» είναι μια από τις γλαφυρές περιγραφές της αισθητικής παρουσίας τους στη σκηνή.

Info
La Femme, The Steams και Dury Dava, Parklife, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ξέφωτο, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 19.30. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα snfcc.org/LaFemme και στις σελίδες του ΚΠΙΣΝ στα social media @SNFCC.

Ακούστε το νέο τους single, Sacatela:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below