Η Lucie Odier μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου τα σύνορα δεν είχαν ούτως ή άλλως ιδιαίτερη σημασία. Με καταγωγή από την Ελλάδα και την Ελβετία και πολυπολιτισμικές εμπειρίες εξ απαλών ονύχων, ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη μια πορεία ζωής αφιερωμένη σε σκοπούς που προωθούν το διάλογο μεταξύ των λαών, η επιδίωξη του οποίου μάλιστα αυτή την περίοδο, που μαίνεται ένας ακόμα πόλεμος στο Ισραήλ, μοιάζει ακόμα πιο επείγουσα.

Ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Global Live Med, αφηγείται την ιστορία της λίγο πριν από την επιστροφή του ομώνυμου, ολοήμερου φεστιβάλ για τη Μεσόγειο στις 21 Οκτωβρίου στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα -μετά την πρώτη, περσινή διοργάνωση στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλάκα- με πάνελ, workshops για παιδιά κι ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό line up.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γενεύη, σε μια πολυπολιτισμική, από κάθε πλευρά, οικογένεια: Η μητέρα μου είναι Ελληνίδα που γεννήθηκε στο Κάιρο, ο πατέρας μου Ελβετός. Είμαι η υστερότοκη από έξι παιδιά από διαφορετικούς γάμους, καθένα με διαφορετική προσωπικότητα. Έχω περάσει επίσης 16 χρόνια σε διεθνές σχολείο, μελετώντας και κάνοντας φίλους σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες – μαθαίνοντας για την ποικιλομορφία, την ανεκτικότητα, τις διαφορετικές κουλτούρες και καταγωγές. Θα ήταν ασφαλές να πω ότι το ταξίδι μου ξεκίνησε με μια αίσθηση που με μπέρδευε κάπως, ότι άνηκα και ταυτόχρονα δεν άνηκα σε μια κοινότητα!».

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γενεύη, σε μια πολυπολιτισμική, από κάθε πλευρά, οικογένεια: Η μητέρα μου είναι Ελληνίδα που γεννήθηκε στο Κάιρο, ο πατέρας μου Ελβετός. Είμαι η υστερότοκη από έξι παιδιά από διαφορετικούς γάμους, καθένα με διαφορετική προσωπικότητα».

Αυτό το ταξίδι την οδήγησε μόλις στα 17 χρόνια της στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, θέτοντας τις βάσεις για μια δέσμευση εφ’ όρου ζωής. «Είχα τελειώσει το σχολείο και αναζητούσα τι θα έκανα στη ζωή μου, τι θα επέλεγα να σπουδάσω. Ευτυχώς η οικογένειά μου συμμετέχει ενεργά στον πολιτισμό, οπότε με σύστησε στον ιδρυτή του φεστιβάλ, Leo Kaneman, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και έκτοτε αποτελεί μέντορά μου. Μέσα από τη δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ του, είναι για εμένα το σημαντικότερο πρότυπο ακτιβισμού μέσω της τέχνης – του να τη χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε για θέματα κοινωνικής αδικίας και ενότητας και για να κινητοποιηθούμε».

Τελικά επέλεξε δύο αντικείμενα για τις σπουδές της, τη Μαζική Επικοινωνία και τη Θεολογία της Ανατολής. Μετά την αποφοίτησή της, το 2017, από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, έγινε μέλος της οργάνωσης No Difference Association στη Γενεύη, όπου έπαιξε, και συνεχίζει να παίζει, καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση ανθρώπων με αναπηρίες και αθλητών με προβλήματα όρασης.

Αυτή η εμπειρία της έδωσε ουσιαστικά τα εργαλεία για να ιδρύσει το 2019 τον Global Live Med (GLΜ). «Με το GLΜ επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο για διάλογο και πολιτισμικές ανταλλαγές, μια πλατφόρμα γύρω από την οποία θα χτιστεί μια συμπεριληπτική κοινότητα διαγενεακών στοχαστών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, ανθρώπων! Μια μεσογειακή κοιτίδα ιδεών για το μέλλον της περιοχής και για αλλαγές εκ των έσω».

«Ο ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, Leo Kaneman, αποτελεί μέντορά μου. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Η Lucie θέλει το φεστιβάλ να ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Μεσογείου, αλλά καθώς πλέον ζει στην Ελλάδα, αφετηρία του, τουλάχιστον για τις πρώτες δύο διοργανώσεις, έγινε η Αθήνα. Η επιλογή του φετινού χώρου, του Πάρκου Λιπασμάτων, έγινε και για γεωγραφικούς λόγους και για το συμβολικό χαρακτήρα του. Αφενός για να προσελκύσει οικογένειες της τοπικής κοινότητας, «ένα βασικό κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε», να έρθουν για να συμμετάσχουν με τα παιδιά τους σε αυτή τη γιορτή με τον ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα. Αφετέρου, επειδή «με αγγίζει το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχε εδώ ένα εργοστάσιο λιπασμάτων – είναι μια όμορφη μεταφορά του τι προσπαθεί να κάνει το GLM: να εμπλουτίσει τη γη ώστε να αναγεννηθεί πιο υγιής και δυνατή».

Η μουσική κατέχει κεντρικό ρόλο στο φεστιβάλ της κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού η Lucie πίστευε ανέκαθεν στη δύναμή της. «Πιστεύω ότι αλλάζει τον κόσμο από τις απαρχές του χρόνου – η αρχέγονη γλώσσα ήταν φτιαγμένη από ήχους και τονικότητες». Η ίδια δεν θα ξεχάσει ποτέ, για παράδειγμα, το live των Τούρκων Majnoon & Khaikan στο περσινό φεστιβάλ: «Όταν βγήκαν στη σκηνή η ενέργεια εκτοξεύτηκε με έναν μαγικό τρόπο, ένιωθες ότι ξυπνούσαν κάτι άγριο και βαθύ μέχρι τον πυρήνα. Κόσμος άρχισε να έρχεται στο χώρο από τους δρόμους, υπνωτισμένος, σαν να είχε αφυπνιστεί ξαφνικά, ριζικά».

«Όταν βγήκαν στη σκηνή η ενέργεια εκτοξεύτηκε με έναν μαγικό τρόπο, ένιωθες ότι ξυπνούσαν κάτι άγριο και βαθύ μέχρι τον πυρήνα. Κόσμος άρχισε να έρχεται στο χώρο από τους δρόμους, υπνωτισμένος, σαν να είχε αφυπνιστεί ξαφνικά, ριζικά».

Κάθε φεστιβάλ εστιάζει σε διαφορετικούς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ. Φέτος είναι οι 11 (βιώσιμες πόλεις & κοινότητες), 14 (ζωή στο νερό) και 16 (ειρήνη, δικαιοσύνη & ισχυροί θεσμοί). «Ο SDG 16 είναι η μασκότ του οργανισμού μας – όλα τα φεστιβάλ μας καταλήγουν σε ένα πάνελ αφιερωμένο σε αυτόν, γιατί βρίσκεται στην καρδιά της αποστολής μας. Πέρυσι, παράλληλα με την ειρήνη, εστιάσαμε στην κλιματική δράση (SDG 13) και τις συνέργειες (SDG 17) γιατί δεν ήμασταν σίγουροι πώς θα πήγαινε αυτό το πείραμα. Πήγε εκπληκτικά καλά και φέτος, λοιπόν, επιλέξαμε πιο συγκεκριμένους στόχους. Εκείνοι του νερού και των βιώσιμων πόλεων κατέχουν κεντρική θέση, μετά από έναν χρόνο που στη διάρκειά του η Μεσόγειος έζησε πολέμους, πλημμύρες, σεισμούς, φωτιές, επαναστάσεις, ακόμα και επιδημίες παρασίτων!».

«Οι στόχοι του νερού και των βιώσιμων πόλεων κατέχουν κεντρική θέση, μετά από έναν χρόνο που στη διάρκειά του η Μεσόγειος έζησε πολέμους, πλημμύρες, σεισμούς, φωτιές, επαναστάσεις, ακόμα και επιδημίες παρασίτων!».

Για το φεστιβάλ Global Live Med 2023

Η ετήσια συνάντηση διοργανώνεται από τον ομώνυμο μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Ελβετία, με διάθεση να φέρει κοντά επιστήμονες, επικεφαλής σημαντικών περιβαλλοντικών οργανισμών, κρατικών φορέων και καλλιτέχνες για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γύρω από τη Μεσόγειο, σε τοπική αλλά και παγκόσμια κλίμακα (glocal). Το Global Live Med στήνει θεματικά πάνελ με κορυφαίους στο είδος τους ομιλητές από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας γίνεται η γέφυρα που θα ενώσει τη μεσογειακή κοινότητα με τον κόσμο και μια πλατφόρμα ανάπτυξης ολιστικών προοπτικών που μπορούν να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν την αλλαγή.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είναι στο μουσικό line-up του φετινού φεστιβάλ.

Με ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό line up, workshops για παιδιά, installations και κουζίνες της κοινής μας θάλασσας, το Global Live Med 2023 έρχεται για να μετατρέψει το κινηματογραφικό τοπίο του Πολυχώρου των Λιπασμάτων σε ένα πολύχρωμο συμπεριληπτικό σκηνικό, καθώς γίνεται ο γιορτινός καμβάς για την κοινή μας κληρονομιά αλλά και για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε προς το συλλογικό μέλλον της Μεσογείου με αισιοδοξία.

Θα γνωρίσουμε τον Yigal Elhanan και τον Arab Aramin, δύο νέους που έχουν μετατρέψει την προσωπική απώλεια σε κινητήριο δύναμη για τη συμφιλίωση, που θα μιλήσουν για τη δύναμη και τις δυνατότητες του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου.

Το φετινό Global Live Med μάλιστα διαρκώς εμπλουτίζεται και γίνεται ακόμη πιο ξεχωριστό! Η συνεργασία με το Parents Circle – Families Forum (PCFF) ζωντανεύει στο 3ο πάνελ, που είναι αφιερωμένο στο SDG 16 με θέμα «Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί». Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα γνωρίσουμε τον Yigal Elhanan και τον Arab Aramin, δύο νέους που έχουν μετατρέψει την προσωπική απώλεια σε κινητήριο δύναμη για τη συμφιλίωση, που θα μιλήσουν για τη δύναμη και τις δυνατότητες του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου. Αυτοί οι δύο νεαροί άντρες ενσωματώνουν την ουσία της 25χρονης εμπειρίας του PCFF στην εκπαίδευση για τη συμφιλίωση και την ειρήνη.

Η τραγουδίστρια των Σέρβων Divanhana, οι οποίοι βρίσκονται στο φετινό μουσικό line-up του φεστιβάλ.

Στο μουσικό μέτωπο, το αρμονικό μείγμα των μεσογειακών επιρροών ενισχύεται με τις νέες προσθήκες της Emel Mathlouthi και του DJ Y.loh στο line up, ενώ, επιπλέον, παρουσιάζονται ένα hands-on εργαστήριο για όλες τις ηλικίες, σε συνεργασία με την Ολίβια Κότσιφα του Syn Fab Lab, και τρία νέα εργαστήρια για παιδιά σε συνεργασία με το Bobos Arts Festival, που συμβάλλουν στο να γίνει η εκδήλωση φιλική προς όλη την οικογένεια, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να μάθεις για τη βιωσιμότητα και την ενεργό συμμετοχή ως πολίτης του κόσμου. Οι προσφερόμενες εκπαιδευτικές εμπειρίες όχι μόνο διασκεδάζουν, αλλά και ενσταλάζουν τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Info

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 11 π.μ. έως μεσάνυχτα, Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας Δωρεάν είσοδος, απαραίτητη η προκράτηση θέσης εδώ. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και τα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης του κοινού, shuttle bus θα εκτελεί δρομολόγια δωρεάν από τον σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο» στον Πειραιά (γραμμή 3) προς τη νότια είσοδο του Πάρκου Λιπασμάτων από τις 11.00 π.μ. και κάθε 90′.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below