Μια νέα γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στην οικογένεια και το νοικοκυριό, γιατί όταν μπήκε στην εφηβεία και αδιαθέτησε δεν υπήρχαν οι υποδομές να αλλάζει τα λερωμένα εσώρουχά της χωρίς να εκτίθεται σε αντρικά βλέμματα. Μια άλλη προσπαθεί να μπει στην αστυνομία γιατί πιστεύει ότι μόνο έτσι θα αποφύγει το γάμο και την τεκνοποίηση, το μοναδικό προορισμό της σύμφωνα με τα ήθη της κοινωνίας της. Πολλές ακόμα ξεκαρδίζονται στα γέλια, θέλοντας να κρύψουν την αμηχανία τους, όποτε οι δημοσιογράφοι τις ρωτούν τι γνωρίζουν για την περίοδο. Ένας νέος άντρας νομίζει ότι είναι όνομα γυναικείας ασθένειας.

Αυτά είναι μερικά από τα σύγχρονα πρόσωπα της Ινδίας που μας συστήνει το ντοκιμαντέρ «Έμμηνες Ρήσεις», βραβευμένο με Όσκαρ (2018), το οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο Netflix. Μας φέρνει, έτσι, σε επαφή με την επαρχία μιας χώρας όπου η έμμηνος ρύση παραμένει ταμπού και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής είδη πολυτελείας για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών – σύμφωνα με μια στατιστική που παρουσιάζει, μόλις το 10% των γυναικών φορούν σερβιέτες, ενώ πολλές ακόμα χρησιμοποιούν πανιά, συχνά βρόμικα και επικίνδυνα για την υγεία της λεγόμενης ευαίσθητης περιοχής.

Μόλις το 10% των γυναικών φορούν σερβιέτες, ενώ πολλές ακόμα χρησιμοποιούν πανιά, συχνά βρόμικα και επικίνδυνα για την υγεία της λεγόμενης ευαίσθητης περιοχής.

Κυρίως, οι «Έμμηνες Ρήσεις» μάς δείχνουν πώς μια φαινομενικά απλή απόφαση μπορεί να φέρει κατακλυσμιαίες αλλαγές. Αφηγούνται την ιστορία μιας ομάδας γυναικών οι οποίες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν μια αυτοσχέδια μηχανή που κατασκευάζει φτηνές, βιοδιασπώμενες σερβιέτες.

Κατόπιν, οι αληθινές ηρωίδες του ντοκιμαντέρ αρχίζουν μια περιοδεία για να προωθήσουν το προϊόν τους, το οποίο έχει δύο τεράστια ατού σε σχέση με τα επώνυμα: Πρώτον, είναι πολύ πιο οικονομικό και δεύτερον, πωλείται και από τις ίδιες τις γυναίκες – οπότε οι υποψήφιες αγοράστριες νιώθουν πολύ πιο άνετα να το ζητήσουν.

Αφηγούνται την ιστορία μιας ομάδας γυναικών οι οποίες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν μια αυτοσχέδια μηχανή που κατασκευάζει φτηνές, βιοδιασπώμενες σερβιέτες.

Οι «Έμμηνες Ρήσεις» παρακολουθούν, έτσι, τη σύντομη και σχετικά αβίαστη μετάβαση των γυναικών μιας μικρής ινδικής κοινότητας από την άγνοια, την εξάρτηση, τον περιορισμό στο σπίτι και μια ενδεχομένως ανθυγιεινή ρουτίνα προσωπικής υγιεινής, στη γνώση, την ενδυνάμωση, την εξοικείωση με τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός τους και την προστασία της υγείας τους, σε έναν κόσμο που, τελικά, δεν είναι και τόσο μακρινός από το δικό μας.

Δείτε το τρέιλερ:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below