Καθώς η νύχτα μεγαλώνει και η θερμοκρασία πέφτει, παρατείνεται ο χρόνος που αφιερώνουμε στην ανάγνωση βιβλίων, ακόμα και αν αυτός περιορίζεται, λόγω των υποχρεώσεων της ημέρας, στη βραδινή ρουτίνα πριν από τον ύπνο. Όσοι αγαπάμε τα βιβλία επιδιώκουμε να μυήσουμε και τα παιδιά μας στη μαγεία τους από πολύ μικρή ηλικία, δοκιμάζοντας διάφορα είδη, αλλά μεγαλώνοντας τα αφήνουμε να επιλέξουν τις θεματικές και τα στυλ γραφής και εικονογράφησης που τα γοητεύουν περισσότερο, γιατί στην τελική το ζητούμενο είναι να τα κρατήσουν στη ζωή τους. Με αυτό το σκεπτικό, επιλέξαμε νέες εκδόσεις για διαφορετικές προτιμήσεις και ηλικίες, ανάμεσα στις οποίες νομίζω ότι ο καθένας μας μπορεί να βρει ένα, τουλάχιστον, ιδανικό δώρο για παιδιά, ανίψια και βαφτιστήρια.
«Μυστήρια Πιτσούγεννα», συγγραφέας: Ευτυχία Γιαννάκη, εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου, εκδ. Ίκαρος
Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να αρχίσουμε να διαβάζουμε χριστουγεννιάτικα βιβλία (στο σπίτι μας, αυτή η «παράδοση» διαρκεί όλον το χρόνο), ειδικά όταν πρόκειται για τη νέα προσθήκη στη σειρά βιβλίων μυστηρίου για μικρούς ντετέκτιβ με τους αγαπημένους μας πλέον Πιτσιμπουίνους. Αυτή τη φορά, ο Πιτς Βασίλης κάνει την εμφάνισή του με το έλκηθρό του από τον Βόρειο Πιτσιπόλο για να μοιράσει δώρα σε όλο το Πίτσι Πίτσου. Κάποιοι Πιτσιμπουίνοι όμως δεν έλαβαν ούτε ένα δώρο, ενώ άλλοι περίμεναν κάτι διαφορετικό… Ο μικρός Μπλε και η παρέα του αναλαμβάνουν να λύσουν αυτό το παράξενο μυστήριο!
«O Φεγγαροσκεπαστής», συγγραφέας-εικονογράφος: Éric Puybaret, εκδ. Διόπτρα
Η δουλειά του Φεγγαροσκεπαστή είναι πολύ σπουδαία, γιατί τα μισοφέγγαρα που σχηματίζονται στολίζουν τον ουρανό και βοηθούν τους ανθρώπους να μετράνε τον χρόνο που περνάει. Ο Τιμολέων μόλις πήρε το πτυχίο του και πρέπει απόψε κιόλας να φτάσει στο φεγγάρι, για να συνεχίσει κι αυτός με τη σειρά του να φτιάχνει με το σεντόνι υπέροχα μισοφέγγαρα πάνω από την κοιμισμένη πόλη. Μόνο που μια μαγική καραμέλα θα τα χαλάσει όλα… Το έργο του Éric Puybaret έχει γοητεύσει χιλιάδες μικρούς αναγνώστες με την υπέροχη εικονογράφηση και τη μαγευτική αφήγηση, καλλιεργώντας τη φαντασία και την αγάπη για το διάβασμα.
«2194 ημέρες πολέμου. 1 Σεπτεμβρίου 1939-2 Σεπτεμβρίου 1945», συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο, εικονογράφος: Αχιλλέας Ραζής, εκδ. Μεταίχμιο
Πριν από τα Χριστούγεννα είναι η εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, η οποία γιορτάζεται ιδανικά με ένα βιβλίο γνώσεων όπως το νέο έργο της πολυβραβευμένης Μαρίζας Ντεκάστρο, που απευθύνεται σε παιδιά από 12 ετών. Από την περιγραφή του, θα θέλαμε και οι μεγάλοι να το διαβάσουμε: «Φαντάσου την Ευρώπη σαν θεατρική σκηνή. Πάνω σ’ αυτήν δόθηκε μια παράσταση τρόμου, πείνας, θανάτων, εκτοπίσεων, αγωνίας, απελπισίας. Φρίκης! Το έργο όμως δεν ήταν της φαντασίας. Το έγραψαν πολλοί συγγραφείς, γνωστοί και άγνωστοι, ενώ οι ηθοποιοί ήταν κι εκείνοι γνωστοί και άγνωστοι».
«Τα χειρότερα τέρατα του κόσμου», συγγραφέας: Ντέιβιντ Ουάλιαμς, εικονογράφος: Άνταμ Στάουερ, εκδ. Ψυχογιός
Όχι ότι χρειαζόμασταν το Halloween για να αγοράσουμε ένα βιβλίο για τα τέρατα, αλλά είναι μια καλή αφορμή για να χαρίσουμε στα παιδιά μια συλλογή τρομακτικών ιστοριών με φοβερά τέρατα και μάλιστα με την υπογραφή του μετρ των παιδικών ευπώλητων. Για όλους τους αναγνώστες από 9 ετών, εκτός από τα παιδιά στα οποία «δεν αρέσουν τα φαντάσματα, τα ζόμπι, οι βρικόλακες, οι εξωγήινοι, οι λυκάνθρωποι ή οι μούμιες» σύμφωνα με τις αντενδείξεις της περιγραφής του, αν δηλαδή υπάρχει ένα τέτοιο παιδί στον κόσμο.
«Μπορεί μια μέλισσα να τσιμπήσει μια άλλη μέλισσα;», συγγραφέας: Τζέμα Έλγουιν Χάρις, εκδ. Φουρφούρι
Η συγγραφέας του βιβλίου, γνωστή αρθρογράφος και κειμενογράφος, μπορεί πλέον να διεκδικήσει και τον τίτλο της μαμάς της χρονιάς. Αφού άκουσε πολύ προσεκτικά τις απορίες του δίχρονου γιου της, απευθύνθηκε στους ειδικούς για τις απαντήσεις και ιδού το αποτέλεσμα, ένα βιβλίο όπου οι sir David Attenborough, Noam Chomsky, Stephen Fry, Gordon Ramsay και 100 ακόμη αυθεντίες από όλα τα πεδία της ανθρώπινης ζωής και γνώσης απαντούν σε ερωτήσεις όπως: «Γιατί οι πίθηκοι αγαπούν τις μπανάνες;», «γιατί το αίμα είναι κόκκινο;», «γιατί οι ελέφαντες έχουν προβοσκίδα;», «γιατί είναι ζεστός ο ήλιος;».
«Ψάχνοντας τον αρκούδο», συγγραφέας: Hannah Gold, εικονογράφος: Levi Pinfold, εκδ. Παπαδόπουλος
Μετά το μυθιστόρημα «Η τελευταία αρκούδα», μια τρυφερή ιστορία που πραγματεύεται με συναρπαστικό τρόπο και λογοτεχνική γραφή θέματα όπως η απώλεια, η μοναξιά, η φιλία, αλλά και η κλιματική αλλαγή, η συγγραφέας ζωντάνεψε ξανά την ηρωίδα της. Στη νέα ιστορία, όταν η Έιπριλ μαθαίνει πως πυροβόλησαν και τραυμάτισαν μια πολική αρκούδα στο Σβάλμπαρντ, είναι βέβαιη πως πρόκειται για τον φίλο της και πείθει τον μπαμπά της να ταξιδέψουν στο βορειότερο άκρο της Αρκτικής. Έτσι ξεκινάει ένα αξέχαστο ταξίδι στην παγωμένη τούνδρα και στους παγετώνες. Στη διαδρομή, όμως, ανακαλύπτει ένα μικροσκοπικό αρκουδάκι που χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους βαθύτερους φόβους της για να το σώσει.
«Φως. Τα θαύματα της βιοφωταύγειας», συγγραφέας-εικονογράφος: Jennifer N.R. Smith, εκδ. Καπόν
Τα παιδικά βιβλία των εκδόσεων είναι κοσμήματα για τη βιβλιοθήκη, δημιουργίες υψηλής αισθητικής, κι αυτό το έργο, αφιερωμένο στο φαινόμενο της βιοφωταύγειας, δεν αποτελεί εξαίρεση, χάρη και στην παραστατική απεικόνιση από τη διακεκριμένη ιατρική εικονογράφο του. Εξερευνά τον αξιοθαύμαστο τρόπο με τον οποίο ζώα και φυτά παράγουν το δικό τους φως και λάμπουν στο σκοτάδι· αλλά και το τι μπορούμε να μάθουμε από τις φωσφορίζουσες ικανότητές τους. Γραμμένο και σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια, ταξιδεύει τους αναγνώστες μέχρι τα βάθη των ωκεανών, περνώντας μέσα από βαθιά σπήλαια και από τις πιο σκοτεινές γωνιές του δάσους. Τυπωμένο με υπεριώδεις τεχνικές εκτύπωσης, η εικονογράφηση μοιάζει να φωσφορίζει πάνω στη σελίδα.
«Μύθοι του Λα Φονταίν», συγγραφέας: Ζαν ντε Λα Φονταίν, εικονογράφος: Μαρκ Μπουταβάν, εκδ. Πατάκη
Οι μύθοι του Λα Φονταίν αντλούν την έμπνευσή τους από τους μύθους του Αισώπου, με τη διαφορά ότι ο δημιουργός τους είχε την οξυδέρκεια να τους προσαρμόσει στην εποχή του. Ο Μαρκ Μπουταβάν, σύγχρονος Γάλλος εικονογράφος, «σχολιάζει» τους μύθους του Λα Φονταίν μεταφέροντάς τους στο σήμερα με τις γεμάτες χιούμορ και αυθάδεια εικόνες του και ο μεταφραστής Φίλιππος Μανδηλαράς αποδίδει τους στίχους του πρωτότυπου κειμένου με σύγχρονο ρυθμό και ζωντάνια.
«Minecraft – Η κυριαρχία των Μομπ», συγγραφέας: Nick Eliopulos, εκδ. Κλειδάριθμος
Θέλω να είμαι ειλικρινής. Όποιο βιβλίο και αν δώσω στον 9χρονο, εκκολαπτόμενο gamer γιο μου να διαλέξει, αν υπάρχει στο τραπέζι και το Minecraft, θα προτιμήσει το δεύτερο. Οπότε θα επενδύσω σε μια αγορά που συνδυάζει και τα δύο, από τη σειρά που είναι αφιερωμένη στο εξαιρετικά δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι. Όπως είναι αυτή η ιστορία, όπου ο Πο και οι φίλοι του ταξιδεύουν βαθιά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους για να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα απειλητικό θραύσμα του Βασιλιά Επικαλεστή – αυτό που μπορεί να στρέψει όλα τα Mομπ στο Minecraft εναντίον τους. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, γιατί στον αληθινό κόσμο ο Πο έχει αποφασίσει να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της τάξης. Όμως μια ψήφος υπέρ του Πο είναι ψήφος για μεγάλους μπελάδες!
«Το κορίτσι που ζωγράφιζε τον άνεμο», συγγραφέας: Βασίλη; Κάργας, εικονογράφος: Ραφαήλ Ελκάς, Αρτέον Εκδοτική
Μαζί με το νέο αυτό βιβλίο ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, ελευθερώνοντας τους ανέμους της γης, της θάλασσας και τ’ ουρανού. Ανέμους που παίζουν και χορεύουν με τα φύλλα του φθινοπώρου, ανέμους που σκορπίζουν τα σύννεφα φέρνοντας την άνοιξη, ανέμους που μας δροσίζουν και μας χαϊδεύουν το καλοκαίρι, αλλά και ανέμους που μας παγώνουν τον χειμώνα και ανταριάζουν τις θάλασσες. Τι θα συμβεί όμως όταν η Μυρτώ, ένα κορίτσι που αγαπά τη ζωγραφική, θελήσει να τους γνωρίσει; Ποιος θα μπορούσε να της αφηγηθεί καλύτερα τους ανέμους; Θα καταφέρει άραγε να τους ζωγραφίσει; Εμπρός, λοιπόν! Ας γνωρίσουμε τους ανέμους κι ας μάθουμε τα ονόματά τους και τις ιστορίες που κουβαλούν. μαζί με την Μυρτώ και μέσα από την αφήγηση ενός παλιού ναυτικού, του Καπετάν Γιώργη.