Οταν μου ζήτησαν να γράψω κάτι για τις σχέσεις στη μέση ηλικία, η πρώτη μου αντίδραση ήταν απορία. Εγώ, μια millennial; Μα εγώ γεννήθηκα τη δεκαετία του ’80 που ήταν… 20 χρόνια πριν, σωστά; Ελάτε να σας κρατήσω το χέρι καθώς διαβάζετε τα παρακάτω σοκαριστικά νέα: ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, η μέση ηλικία βρίσκεται κάπου μεταξύ 36 και 64 ετών. Για την ακρίβεια η περίοδος από 36-45 ονομάζεται πρώιμη μέση ηλικία αλλά ας μη διυλίζουμε τον κώνωπα.
Μέσα σε όλες αυτές τις ψυχοσωματικές αλλαγές και αντικειμενικές δυσκολίες, οι σχέσεις και οι γάμοι δοκιμάζονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέση ηλικία είναι ένα σημείο καμπής, καθώς πολλά ζευγάρια έχουν πλέον περάσει το στάδιο που χτίζουν την οικογένειά τους ή την καριέρα τους, βρίσκονται ίσως μετά από πολλά χρόνια μόνοι τους στο σπίτι. Αν αναρωτιέστε πώς πάει αυτό, πρόσφατα έμαθα πως υπάρχει κάτι που λέγεται «γκρίζο διαζύγιο», δηλαδή διαζύγιο γύρω στα 50, ένα φαινόμενο που καλπάζει στην Αμερική, με τα ποσοστά να έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του ’90. Στην Ελλάδα, πάλι, μάλλον δεν περιμένουμε μέχρι να γκριζάρουμε: σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα περισσότερα διαζύγια είναι ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 40-44 ετών, με τις γυναίκες (20%) να κινητοποιούν τη διαδικασία πιο συχνά απ’ ό,τι οι άνδρες (17,8%). Το 65,6% μάλιστα των διαζυγίων που εκδόθηκαν το 2022 αφορούσε γάμους που είχαν κρατήσει πάνω από δεκαετία.
«Πού πάμε από δω και πέρα;»
Και τώρα;
«Τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας;»
Αν φοβάστε ότι δίνετε κακό παράδειγμα, δείξτε στα παιδιά σας ότι ξέρετε ότι οι σχέσεις απαιτούν δουλειά και ότι είστε διατεθειμένοι να το δουλέψετε. Κι αρχίστε να συμπεριφέρεστε ως το πρότυπο μιας υγιούς σχέσης που θα θέλατε να έχουν.
«Τι πρέπει να αλλάξουμε;»
Σε κάποια φάση λοιπόν που θα είστε και οι δύο ήρεμοι (μην το δοκιμάσετε εκνευρισμένοι, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα) ζητήστε από το σύντροφό σας να μοιραστεί έναν-δύο τρόπους με τους οποίους κάνετε τη ζωή του πιο δύσκολη και κάντε το ίδιο και για κείνον. Το κλειδί εδώ δεν είναι να αρχίσετε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον ή να κάνετε διαγωνισμό για το ποιος είναι ο πιο ανυπόφορος, αλλά να αναγνωρίσετε τα αδύνατα σημεία σας και να τα δουλέψετε.
«Ποια είναι τα δυνατά μας σημεία;»
Το κλειδί λοιπόν είναι ν’ αναγνωρίσετε όλα όσα λειτουργούν στη σχέση σας, όλα αυτά στα οποία είστε καλοί, και να τα ενισχύσετε. Ολα όσα σας προσέλκυσαν αρχικά στον άλλον υπάρχουν ακόμα εκεί, ίσως κρυμμένα κάτω από στρώματα ρουτίνας και καθιστικής ζωής και μιας κάποιας άνεσης που καλλιεργείται με τα χρόνια, αλλά μπορείτε ακόμα να τα βρείτε. Θυμηθείτε και θυμίστε τι σας αρέσει, τι θαυμάζετε ο ένας στον άλλον και σε ποια θεμέλια χτίστηκε η σχέση σας.
«Μήπως χρειαζόμαστε επαγγελματική βοήθεια;»
Προφανώς, κάθε σχέση είναι μοναδική. Για κάποιους από εσάς, οι παραπάνω ερωτήσεις μπορεί να σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε ότι είστε σε καλό δρόμο και ότι απλά χρειάζεται να συνεχίσετε να νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον και να το δείχνετε. Για κάποιους άλλους, ίσως διαπιστώσετε πως τα αδύνατά σας σημεία στη σχέση είναι περισσότερα από τα δυνατά, ότι στον σχεσικό απολογισμό που κάνατε τα μείον είναι πολλά περισσότερα από τα συν ή ότι εντέλει δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε τα μελλοντικά σας όνειρα παρέα. Και για μάλλον για τον περισσότερο κόσμο τα πράγματα είναι συνήθως κάπου στη μέση. Ισως σας λείπουν βασικά πράγματα που χρειάζεστε σε μια σχέση, αλλά έχετε κάποια άλλα που σας κάνουν να διστάζετε να τη λήξετε. Ισως χρειάζεστε κάποιον ψύχραιμο και αντικειμενικό τρίτο, είτε ψυχολόγο είτε σύμβουλο γάμου, που να μπορέσει να σας καθοδηγήσει στο πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία σας χωρίς να πέφτετε στην παγίδα τού να γίνεστε αμυντικοί.
Το σημαντικό είναι να μην αφήσετε τα προβλήματα ανείπωτα και άλυτα γιατί κάποια στιγμή θα εκραγούν και μαζί πιθανότατα και όλο το πορσελάνινο σερβίτσιο (και η υπόλοιπη ζωή σας). Μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αν τη χρειάζεστε και μη φοβάστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, ακόμα και αν δεν είναι πάντα ευχάριστα ή θετικά. «Αν είστε σε θέση να επικοινωνείτε ήρεμα και να προσπαθείτε να λύνετε μαζί το κάθε πρόβλημα, οι διαφωνίες σας δεν θα είναι καταστροφικές αλλά εποικοδομητικές», επισημαίνει ο συγγραφέας του Πώς να Αγαπάς κι αυτό είναι κάτι που μαθαίνω ακόμα, στην πρώιμη μέση ηλικία μου.