Δε θα σου πω ψέμματα, αρχικά αυτό το άρθρο είχε τίτλο “πώς να μάθεις να αποδέχεσαι το σώμα σου στην παραλία”. Αλλά ενώ είχα αρχίσει να το γράφω, άρχισε να καίγεται η Εύβοια. Και ξαφνικά όλες μας οι ανησυχίες για το πως φαινόμαστε, ποιος μας βλέπει, τι ψιθυρίζουν οι διπλανοί στην ξαπλώστρα μπαίνουν σε άλλο πλαίσιο — και φαίνονται μικροσκοπικές κι ασήμαντες μπροστά στην τραγωδία που ξεδιπλώθηκε φέτος.
Είναι ανθρώπινο να νιώθουμε ασήμαντοι και μικροσκοπικοί μπροστά σε πυρκαγιές, πανδημίες, γυναικοκτονίες κι όλα όσα μας έχουν χτυπήσει κατακούτελα τα τελευταία χρόνια. Και είναι επίσης ανθρώπινο, είτε μας αρέσει να το παραδεχόμαστε είτε όχι, να ξεχνάμε αυτό το συναίσθημα και να κάνουμε ξανά focus σε εμάς όταν η τραγωδία του σήμερα γίνεται yesterday’s news.
Και κάπως έτσι, με μούδιασμα και χαρές όπου μπορούμε να τις βρούμε, ήρθε το φθινόπωρο. Θα διαβάσεις πολλά άρθρα για τα ρούχα, τα μαλλιά, τα καλλυντικά, τις δίαιτες της νέας σεζόν. Αυτό δεν είναι ένα απ’ αυτά. Εγώ οι μόνες προτάσεις που σου έχω για τη νέα σεζον, και κάθε σεζόν από δω και πέρα, είναι οι εξής:
Κάνε ειρήνη με το σώμα σου
Ακούγεται πολύ μικρό πράγμα μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, ναι. Αλλά είναι πολύ σημαντικό αν δε θες να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου αλυσοδεμένη στις ανασφάλειες. Η αξία σου ως άνθρωπος, η ευτυχία σου και ό,τι σε κάνει μοναδική, δεν έχουν να κάνουν με το πόσο αδύνατο ή παχύ, γυμνασμένο ή αγύμναστο είναι το σώμα σου. Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη και προσπάθησε να σε δεις όπως είσαι τώρα, όχι σαν ένα project που χρειάζεται βελτίωση για να χάσει τα κιλά των διακοπών. Προσπάθησε, αν όχι να σε αγαπήσεις (είναι δύσκολο και παίρνει χρόνο για μας που μεγαλώσαμε μέσα στην κουλτούρα της δίαιτας) τουλάχιστον να σε αποδεχτείς. Ακριβώς όπως είσαι αυτή τη στιγμή. Μόνο απ’ αυτή τη βάση μπορείς να ξεκινήσεις και να κάνεις την όποια αλλαγή στο σώμα ή στις συνήθειες σου αργότερα.
Άσε στην άκρη τις αρνητικές σκέψεις
Ακόμα πιο δύσκολο — κι ακόμα πιο απαραίτητο. Το άγχος, οι αρνητικές σκέψεις και οι φόβοι θα έρθουν και θα ξανάρθουν. Μην τα αφήσεις να μείνουν και να σε καθορίζουν. Κάνε διαλογισμό, προσευχήσου, κάνε manifestation spells, ό,τι σε βοηθάει, αλλά έχε υπόψιν σου πως το τί σκεφτόμαστε καθορίζει το πως βλέπουμε τον κόσμο και πως βιώνουμε αυτά που μας συμβαίνουν. Δεν είναι πάντα εφικτό να βλέπεις τα πάντα θετικά (και υπάρχει και το λεγόμενο toxic positivity) αλλά είναι εφικτό να μην επιτρέψεις στην αρνητικότητα να πάρει το τιμόνι.
Προφύλαξε τη χαρά σου όσο μπορείς
Είτε πρόκειται για εκείνο το λογαριασμό που ποστάρει μωρά κατσικάκια στο Ίνσταγκραμ είτε για εκείνη τη γωνιά της Αθήνας που φαντάζει μαγική στο ηλιοβασίλεμα (υπάρχουν ακόμα τέτοιες), τα πράγματα που σου δίνουν χαρά κράτα τα κοντά στην καρδιά σου. Δε χρειάζεται να αρέσουν σε όλους. Δεν έχει σημασία αν είναι “ποιοτικά” ή όχι. Όταν βρεις κάτι που σε κάνει να χαμογελάς, μην αφήσεις να στο χαλάσει κανείς.
Μάθε περισσότερα πριν αντιδράσεις
Στην εποχή των social media έχει γίνει εξαιρετικά εύκολο να εκφέρουμε άποψη (για να μη σου πω αποψάρα) για πράγματα που δεν ξέρουμε ή δεν καταλαβαίνουμε καλά καλά. Πριν γράψεις ένα ακόμα οργισμένο σχόλιο σ’ ένα άρθρο στο facebook, σιγουρέψου ότι έχεις διαβάσει όλο το άρθρο, όχι μόνο την επικεφαλίδα.
Βοήθησε εκεί που μπορείς
Τραγωδίες συμβαίνουν καθημερινά, παντού. Κάποιες θα σε αγγίξουν προσωπικά, κάποιες δε θα τις μάθεις καν — κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν τις κάνει λιγότερο σημαντικές. Βοήθησε εκεί που μπορείς, όσο μπορείς, με όποια μέσα μπορείς. Βρες μια φιλανθρωπική, φιλοζωική ή περιβαλλοντική οργάνωση που μπορείς να στηρίξεις και απλά κάντο. Δε χρειάζεται καν να το αναφέρεις στα social media.
Γνώρισε ανθρώπους που δε μοιάζουν με σένα
Είτε διαβάζοντας βιβλία και βλέποντας ταινίες είτε στην πραγματική ζωή, η συναναστροφή με ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος, διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και διαφορετική θρησκεία από σένα θα σε βοηθήσει να διευρύνεις την οπτική σου. Και να ανακαλύψεις πως είναι καλύτερο να κάνουμε φόκους σε όσα μας ενώνουν ως ανθρώπινο είδος, όχι σε όσα μας χωρίζουν.
Κάνε παύσεις, όποτε τις χρειάζεσαι
Έχεις περάσει μια πανδημία και μισή. Ζεις μια ζωή κουραστική, πολύπλοκη, αποκαρδιωτική πολύ συχνά. Είναι οκ να χρειάζεσαι μια παύση που και που, είτε αυτό σημαίνει να κλείσεις τα social media, να πεις όχι σε μια πρόσκληση ή απλά να ξαπλώσεις στον καναπέ για μερικές ώρες. Μην κριτικάρεις αυτή σου την ανάγκη. Μην νιώθεις τύψεις που δεν είσαι πιο παραγωγική. Αν κρατήσεις μόνο μία απ’ αυτές τις συμβουλές, κράτα αυτήν: δείξε καλοσύνη, πρώτα στον εαυτό σου και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο.