Μετά την ομολογία του συζύγου της Καρολάιν, μούδιασμα και οργή. Παρόλο που προϋπήρχαν οι υποψίες ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ή αλλιώς «ο πιλότος», ήταν ο δράστης του απεχθούς εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, η βεβαιότητα έχει πάντα μεγαλύτερη βαρύτητα από την πιθανότητα.
Στα social media, ωστόσο, πέρα από τις αγανακτισμένες αναρτήσεις κατά του άντρα που όχι μόνο δολοφόνησε τη σύζυγο και το σκύλο του μπροστά στη μικρή Λυδία, αλλά επιπλέον για 40 ημέρες προσποιείτο τον πενθούντα σύντροφο, παρατηρήθηκε ένα ακόμα, μάλλον λιγότερο αναμενόμενο φαινόμενο.
Ο «flying.babis», όπως ονομάζεται ο λογαριασμός του στο Instagram, ο οποίος παρέμεινε ανοιχτός και ανανεώθηκε, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία, με μια σπαραξικάρδια ανάρτηση με τη χαρακτηριστική πλέον γαμήλια φωτογραφία του ζευγαριού και τη λεζάντα «Για πάντα μαζί. Καλό ταξίδι, αγάπη μου», πολλαπλασίασε τους ακόλουθούς του. Για την ακρίβεια, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι followers έχουν φτάσει τους 18,8 χιλιάδες.
«Ο δράστης έρχεται σε σύγκρουση με το στερεότυπο»
«Να τον ακολουθήσετε το δολοφόνο; Γιατί;», διερωτούνται, χαρακτηριστικά,παρουσιαστές και παρουσιάστριες στον αέρα, μια απορία που αναμφίβολα έχει περάσει από το μυαλό πολλών από εμάς. Ζητήσαμε λοιπόν από τη Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Ειρήνη Λιάγκα να επιχειρήσει να εξηγήσει το φαινόμενο της αύξησης των followers του «flying.babis».
«Εκτιμώ πως υπάρχει υπερκορεσμός πληροφοριών για τη γυναικοκτονία, τη χρήση ενός ανηλίκου ως ασπίδα και την έκθεσή του σε αποτρόπαια συνθήκη, τη θανάτωση ενός ζώου, όλα από τον ίδιο δράστη» απάντησε η ειδικός, προσθέτοντας: «Η αύξηση των ακόλουθων του κατ’ ομολογία δράστη στα κοινωνικά δίκτυα οφείλεται, κατά την εκτίμησή μου, στα εξής:
»1. Στον συνεχή βομβαρδισμό του κοινού με πληροφορίες, εικασίες, λεπτομέρειες που διεγείρουν, διατηρούν και αναμοχλεύουν το ενδιαφέρον του.
»2. Σε αυτή καθαυτή τη συνθήκη και στο πλαίσιο των πράξεων του δράστη. Επιτέθηκε στα μέλη της οικογένειας του και ταυτόχρονα επεδείκνυε συμπεριφορά οικογενειάρχη.
»3. Στο γεγονός ότι ο δράστης έρχεται σε σύγκρουση με το στερεότυπο του περιθωριακού που απέχει κοινωνικά, μορφωτικά, οικονομικά, πολιτισμικά από τον μέσο πολίτη.
»4. Στην περιέργεια και λιγότερο στο ενδιαφέρον. Τα social είναι σαν ένα σπίτι που έχει ανοιχτές κουρτίνες και αναμμένα φώτα. Διευκολύνουν την αδιακρισία».
Η κ. Λιάγκα διευκρίνισε, επίσης, ότι «μπορεί να αυξήθηκαν οι followers, αλλά δεν γνωρίζουμε και πόσοι άνθρωποι, συμπολίτες μας δυσανασχετούν με αυτή την εντατική, επίμονη ενασχόληση». Όπως κατέληξε, δεν την προβλημάτισε τόσο η παραπάνω συμπεριφορά, των ανθρώπων «οι οποίοι παρατηρούν κάποιον που τους κινεί την προσοχή και που βομβαρδίζονται επί 40 μέρες με αυτές τις πληροφορίες, όσο με τη σκοπιμότητα αυτής της ενημέρωσης και τον διασυρμό που υφίσταται το θύμα ακόμα και μετά θάνατον».