Την τελευταία φορά που έφαγα κρέας ή ψάρι ήταν τον Αύγουστο του 2018. Μέχρι τότε, ήμουν το πιο σαρκοβόρο πλάσμα που έχεις γνωρίσει (βασικά τρεφόμουν κατά 90% με πανσέτες και γύρο χοιρινό). Από τότε, έχουν περάσει 2 χρόνια χορτοφαγίας χωρίς κανένα πισωπάτημα (όσοι με γνώριζαν στα σαρκοφαγικά μου ακόμα δυσκολεύονται να το πιστέψουν. Και ναι, κάποιες φορές μου λείπει το κρέας. Κυρίως όταν βλέπω Masterchef. Αλλά είμαι ξεκάθαρη στους λόγους για τους οποίους το έκοψα, οπότε δεν τίθεται καν θέμα να το ξαναρχίσω. Κι αν μπορώ εγώ, σίγουρα μπορείς κι εσύ. Αν μια από τις αλλαγές που σκέφτεσαι να κάνεις αυτό το φθινόπωρο είναι να κόψεις το κρέας αλλά σου φαίνεται κάπως βουνό, αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια, έμαθα αρκετά πράγματα για μένα και για τη ζωή χωρίς ζωική πρωτεΐνη και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σου. Το ταξίδι σου στη χορτοφαγία θα είναι διαφορετικό από το δικό μου — αλλά τα παρακάτω tips θα σου φανούν χρήσιμα:

Βρες το “γιατί” σου
Πριν κάνεις μια τέτοια μεγάλη αλλαγή στη διατροφή σου, πρέπει να είσαι ξεκάθαρη για το λόγο για τον οποίο την κάνεις. Ο δικός μου λόγος ήταν τα ζώα. Λατρεύω τα ζώα — αρνούμαι να συμμετέχω σε έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στη μαρτυρική δολοφονία τους για να φτάσουν στο πιάτο μου. Κι ενώ πάντα έτρωγα πολύ κρέας και μου άρεσε η γεύση του, πάντα ένιωθα άσχημα μετά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Σα να πρόδιδα τον εαυτό μου και τις αρχές μου. Αλλά ο δικός σου λόγος μπορεί να είναι διαφορετικός. Μπορεί να το κάνεις για να βοηθήσεις το περιβάλλον (οι επιστήμονες συμφωνούν). Μπορεί να το κάνεις γιατί η plant based διατροφή είναι πιο υγιεινή (οι έρευνες συμφωνούν). Μπορεί να το κάνεις γιατί δε χωνεύεις καλά τις ζωικές πρωτεΐνες κι έχεις προβλήματα πέψης. Όποιος κι αν είναι ο λόγος σου, ξεκίνα από κει.

Βρες το ρυθμό σου

Κάποιοι άνθρωποι γίνονται vegan από τη μια μέρα στην άλλη. Εμένα μου πήρε έξι μήνες να γίνω vegetarian — και το στάδιο “vegan” ακόμα το παλεύω. Έκοψα πρώτα το χοιρινό, μετά από δύο μήνες το βοδινό, μετά από δύο μήνες το κοτόπουλο και μετά από δύο μήνες και τα ψάρια. Αυτό έδωσε στο σώμα μου αλλά κυρίως στο μυαλό μου το χρόνο που χρειαζόταν για να συνηθίσει στη νέα του καθημερινότητα. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος, υπάρχει ο σωστός και λάθος τρόπος για σένα.

Βρες παρέα/υποστήριξη

Η χορτοφαγία (αυστηρή ή μη) είναι προσωπική επιλογή. Όμως η εμπειρία σου θα γίνει πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη αν μπορείς να μοιράζεσαι αυτή σου την επιλογή με τους κοντινούς σου ανθρώπους. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις την υποστήριξη όσων μοιράζονται την κουζίνα σου. Αν μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί την αλλαγή παρέα, τέλεια (δε θα αγοράζετε καθόλου κρέας και δε θα υπάρχει τίποτα στο σπίτι να σε “βάλει σε πειρασμό”). Αλλά επειδή αυτό πολλές φορές δε γίνεται, φρόντισε να έχεις ένα δικό σου ντουλάπι, ένα δικό σου ράφι στο ψυγείο και κατανόηση από τους γύρω σου.

Βρες ακριβώς πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι καθημερινά

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σουν πουν όλοι όσοι διαφωνούν με την επιλογή σου είναι “μα από που θα παίρνεις πρωτείνηηηηη”. Ήξερες όμως οτι ανάλογα με το σωματικό σου βάρος και τον τρόπο ζωής σου (πχ το πόσο συχνά αθλείσαι) χρειάζεσαι συγκεκριμένα γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα; Για τις περισσότερες γυναίκες ο μέσος όρος είναι γύρω στα 100 γραμμάρια τη μέρα, νούμερο που βγαίνει εύκολα. Ένα βραστό αυγό πχ (αν συνεχίσεις να τρως αυγά) έχει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης. 100 γραμμάρια φασόλια έχουν 21 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα προϊόντα σόγιας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (αν συνεχίσεις να τα καταναλώνεις), τα πράσινα λαχανικά… Πρωτεΐνη υπάρχει παντού. Βρες πρώτα το quota σου και μετά η αναζήτηση θα γίνει πιο εύκολη.

Βρες χορτοφαγικές γεύσεις που σ’ ενθουσιάζουν

Η χορτοφαγική κουζίνα είναι πολύ πιο diverse, ενδιαφέρουσα και πεντανόστιμη απ’ όσο φαντάζεσαι. Και δεν εννοώ τα μακαρόνια. Βρες τα συστατικά που σου κάνουν κλικ, και δημιούργησε πιάτα που τα αναδεικνύουν. Για μένα τα αγαπημένα μου συστατικά είναι τα μανιτάρια, οι μελιτζάνες και οι γλυκοπατάτες, οπότε μαγειρεύω συχνά με αυτά.

Μάθε να ακούς το σώμα σου
Θα υπάρχουν μέρες που θα νιώθεις την ανάγκη να φας κρέας (ιδίως όταν έχεις περίοδο). Πολύ συχνά, η “λιγούρα” για το κρέας είναι απλά το σώμα μας που προσπαθεί να μας πει ότι χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο κρέας.

Μπορεί πχ να σου λείπει σίδηρο. Δοκίμασε πατζάρια, kale και άλλα φυλλώδη λαχανικά, ή πάρε ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα μαζί

Από τότε που έκοψα το κρέας, έχω πάρει βάρος. Κι αυτό γιατί ένιωθα την ανάγκη να “παρηγορήσω” τον εαυτό μου με φαγητά που μ΄αρέσουν όπως πχ μακαρονάδες και πίτσα. Αλλά ξέρεις κάτι; Δε χάθηκε ο κόσμος. Το να συνηθίσω τη χορτοφαγική διατροφή ήταν για μένα πιο σημαντικό από το τί δείχνει η ζυγαριά μου. Αποφάσισα να νιώσω πρώτα ασφαλής στη νέα μου διατροφή και μετά να εστιάσω στο πως μπορώ να την κάνω πιο υγιεινή. Πιστεύω πως το “μία αλλαγή τη φορά” πιο βιώσιμη στρατηγική από το να προσπαθείς να τα κάνεις όλα τέλεια από την αρχή, ταυτόχρονα.

Κάνε εξετάσεις αίματος όποτε μπορείς

Ιδανικά κάθε εξάμηνο. Έτσι θα τσεκάρεις ότι δε σου λείπουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία — και αν σου λείπουν, θα μπορείς να κάνεις ένα πλάνο και να πάρεις τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Αφού έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, αγνόησε όλους όσους προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα για την επιλογή σου.

Κόβοντας το κρέας κάνεις καλό στα ζώα, στον πλανήτη και στον εαυτό σου. Δε χρειάζεται να πείσεις τους γύρω σου για τη δίκαιη σταυροφορία σου. Αλλά δε χρειάζεται και να κάτσεις να ακούς ανθρώπους που προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα επειδή η επιλογή σου δε συνάδει με τη φιλοσοφία τους. Ignore, block, delete.

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below