Τις προάλλες, τα 73α BAFTA awards το έθεσαν ευγενικά: σας παρακαλούμε, φορέστε ρούχα που έχουν ξαναφορεθεί. Η προτροπή της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είχε σκοπό να κρατήσει τον ενδυματολογικό κώδικα σε sustainable πλαίσια, καθώς οι καλεσμένοι έλαβαν λίστες με vintage και certified sustainable brands από τα οποία θα μπορούσαν να αγοράσουν ή να δανειστούν για τη βραδιά, εάν δεν επιθυμούσαν να εμφανιστούν με το ίδιο φόρεμα δύο φορές. Η όλη διοργάνωση είχε σκοπό να παραμείνει carbon neutral: σέρβιραν vegan μενού, δεν χρησιμοποίησαν πουθενά single use plastic και αντί για τα παραδοσιακά goody bags είχαν gift wallets φτιαγμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό, γεμάτα δωροκάρτες) για τους καλεσμένους.
Μια χαρά ως εδώ, σωστά; Ένα μόνο πρόβλημα: η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου μάλλον ήταν πολύ ευγενική. Γιατί εκτός από τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ που έδωσε το καλό παράδειγμα και φόρεσε μια λευκή Alexander McQueen τουαλέτα με την οποία είχε εμφανιστεί ξανά το 2012, όλοι οι άλλοι celebrities έγραψαν το sustainability theme στα παλιά, συγνώμη, στα ολοκαίνουρια τους παπούτσια.
Εντάξει, όχι όλοι. Ο Joaquin Phoenix έδωσε το παρόν με το ίδιο Stella McCartney σμόκιν που ορκίστηκε πως θα φοράει σε όλα τα πάρτυ της σεζόν. Η Saoirse Ronan φόρεσε ένα μαύρο Gucci φτιαγμένο από σατέν ρετάλια (που είχαν ξεμείνει από άλλα φορέματα). Η Daisy Ridley διάλεξε ένα Oscar de la Renta από sustainably sourced ύφασμα. Η Olivia Colman συνδύασε το (καινούργιο) φόρεμα της με σκουλαρίκια από διαμάντια που καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο. Αλλά ως εκεί. Οι υπόλοιποι καλεσμένοι και κυρίως, καλεσμένες, αποφάσισαν πως η προτροπή της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν απλώς αυτό, προτροπή. Και φόρεσαν δημιουργίες της φετινής σεζόν. Το αποκορύφωμα;
Η Rebel Wilson κορόιδεψε το sustainability theme στην ομιλία της, λέγοντας ότι “έραψε δύο παλιά της φορέματα μαζί” για να δημιουργήσει την κοκκινόμαυρη τουαλέτα που φορούσε.
Δεν γελάω. Γιατί στην πραγματικότητα η τουαλέτα της φτιάχτηκε ειδικά για αυτή της την εμφάνιση, και οι χιλιάδες παγιέτες του υφάσματος μόνο sustainable δεν είναι. Και γενικότερα, όσο edgy κωμικός κι αν πιστεύεις πως είσαι, υπάρχουν καλύτερα πράγματα εκεί έξω να κοροιδέψεις από την προσπάθεια ενός event να δώσει το καλό παράδειγμα και να ωθήσει τους celebrities να σκεφτούν το περιβάλλον.
Αλλά αυτό δεν είναι ένα άρθρο για όλους τους λόγους που απεχθάνομαι τη Rebel Wilson. Είναι ένα άρθρο για τη βιομηχανία της μόδας που χορεύει τσάμικο ενώ οι πάγοι λιώνουν, τα δάση καίγονται και η κλιματική αλλαγή έρχεται καταπάνω μας. Γιατί μπορεί να μιλάμε για το πόσο η βιομηχανική κτηνοτροφία ανεβάζει το μέσο όρο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (που ισχύει) και για το πόσο μια plant based διατροφή είναι κάτι που όλοι μας θα πρέπει να υιοθετήσουμε αν θέλουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση (που επίσης ισχύει), αλλά ξεχνάμε να μιλήσουμε για τη ζημιά που κάνει η βιομηχανία μόδας στον πλανήτη.
Δύο χιλιάδες γαλόνια νερό κατασπαταλώνται για τη δημιουργία ενός και μόνο ζευγάρι τζιν.
Οι παγιέτες, που τόσοι σελέμπριτζ λατρεύουν, είναι φτιαγμένες από πλαστικό και αργά ή γρήγορα καταλήγουν στους ωκεανούς μας και στα στομάχια των καημένων των ψαριών που μάλλον ούτε αυτά θα γελούσαν με το αστειάκι της Rebel Wilson. Και σίγουρα, πολλοί designers έχουν κάνει στροφή προς το sustainability -με τη Stella McCartney πρώτη και καλύτερη.
Αλλά όσο η κουλτούρα του “μην τυχόν και σε δουν με το ίδιο ρούχο δυο φορές” παραμένει, δεν μπορεί να γίνει πραγματική πρόοδος.
Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν την εποχή του Instagram, και ακόμα περισσότερο πριν την εποχή που το ίντερνετ και τα κουτσομπολίστικα site σαν το JustJarred και οι παπαράτσι καραδοκούσαν να πιάσουν τους σελέμπριτις σε στυλιστικό faux pas, πολλοί διάσημοι έκαναν ανακύκλωση εμφανίσεων στο κόκκινο χαλί και στα πάρτυ της σεζόν. Αλλά εν έτει 2020 με εκατομμύρια brands εκεί έξω να συναγωνίζονται για την προσοχή μας, τα κόκκινα χαλιά και τα events είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα ρούχα της νέας σεζόν και οι designers προφανώς προτιμούν οι σταρς να εμφανίζονται φορώντας τις πιο πρόσφατες δημιουργίες τους. Και κάπως έτσι, τουαλέτες που κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ φοριούνται για ένα βράδυ και μετά στριμώχνονται στο βάθος της walk-in closet.
Και το χειρότερο απ΄όλα; Ακριβώς χάρη στο Instagram, οι σελέμπριτιζ είναι πιο επιδραστικοί από ποτέ, αφού μπορούν να απευθυνθούν άμεσα στο κοινό τους και να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Αν εμφανίζονταν όλοι με second hand, reused ή vintage ρούχα στα BAFTA, σίγουρα θα δημιουργούσαν ένα κίνημα που θα έβαζε τον κόσμο σε σκέψεις.
Προφανώς δε θα έσωζαν τον πλανήτη, αλλά θα μας έδειχναν οτι η νοοτροπία μας σε σχέση με τα ρούχα, ειδικά όσον αφορά τις επίσημες εμφανίσεις, μπορεί και πρέπει να αλλάξει.
Η Kate Middleton τουλάχιστον προσπάθησε -και προσπαθεί επανειλημμένα. (Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δούκισσα του Κέιμπριτζ ξαναεμφανίζεται με ρούχο που έχει φορέσει στο παρελθόν.) Όπως προσπαθούν συχνά και θεές του στιλ σαν την Dame Helen Mirren, τη Sophia Loren και τη Jane Fonda. Το θέμα είναι περισσότερος κόσμος να ακολουθήσει ή τουλάχιστον να εμπνευστεί από το παράδειγμά τους και να πάψουμε να θεωρούμε το όλο θέμα της ανακύκλωσης ρούχων ένα woke αστειάκι. Α, κοίτα να δεις, τελικά αυτό ήταν όντως ένα άρθρο για το πόσο σιχαίνομαι τη Rebel Wilson.