Μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη λαμβάνει χώρα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι: Το Αμφιθέατρο του ούτως ή άλλως family friendly μουσείου υποδέχεται μουσικές παραστάσεις που υπόσχονται να συνδυάσουν στην ίδια έξοδο μουσική, θέατρο και εικαστικά, μυώντας μικρούς και μεγάλους σε διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφράσεις.

Μετά τη «Ροσσινιάδα», το μουσικό παραμύθι που σε ένα σερί sold-out παραστάσεων μέχρι τέλος Δεκεμβρίου φέρνει τα παιδιά 4 έως 9 ετών σε επαφή με το έργο του Τζοακίνο Ροσσίνι, ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες όπερας, έρχεται μια νέα μουσική γιορτή, για όλη την οικογένεια, με τίτλο «Μες στο Μουσείο», με τα υπέροχα τραγούδια του Νίκου Κυπουργού -από την «Λιλιπούπολη», «Τα μυστικά του κήπου» και άλλους γνωστούς μουσικούς κύκλους- και τις μαγικές φωνές της Σαβίνας Γιαννάτου και του Δώρου Δημοσθένους, για πέντε παραστάσεις, στις 21, 22, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου. Η μαγεία των Χριστουγέννων συναντά τις ιστορίες για ένα Χρυσαλιφούρφουρο, μια Νιφάδα και ένα Μικρό Καρδερινάκι και μαζί δίνουν τη δική τους νότα στις φετινές γιορτές.

Μετά τη «Ροσσινιάδα», το μουσικό παραμύθι που σε ένα σερί sold-out παραστάσεων μέχρι τέλος Δεκεμβρίου φέρνει τα παιδιά 4 έως 9 ετών σε επαφή με το έργο του Τζοακίνο Ροσσίνι, ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες όπερας, έρχεται μια νέα μουσική γιορτή, για όλη την οικογένεια, με τίτλο «Μες στο Μουσείο», με τα υπέροχα τραγούδια του Νίκου Κυπουργού.

Η σκηνοθεσία και στις δύο παραστάσεις είναι της Χλόης Μάντζαρη, που επιδιώκει να φέρει μουσικοθεατρικά θεάματα ακόμα και σε αναπάντεχους χώρους. Για τη φιλοξενία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σημείωσε, ειδικότερα, πως «το να γίνονται παραστάσεις και δη παιδικές μέσα σε ένα μουσείο είναι πάντα κάτι μαγικό και δίνει μια άλλη διάσταση στην εμπειρία. Είναι μοναδική ευκαιρία το να προσκαλείς ανθρώπους να τις δουν μέσα σε έναν χώρο κυριολεκτικά γεμάτο τέχνη. Η δική μου πρόκληση είναι πως θα καταφέρω να “ξεχειλίσει” το θέαμα από τη σκηνή και να κατέβει στη πλατεία, στο κοινό, μικρό και μεγάλο».

Η Χλόη Μάντζαρη

«Αν ένα τραγούδι δεν είναι καλό για τους μεγάλους, δεν μπορεί να είναι καλό για τα παιδιά» έχει πει ο Νίκος Κυπουργός και η Χλόη βρίσκεται σε σύμπνοια: «Καλό παιδικό θέατρο είναι το καλό θέατρο. Δεν υπάρχει διαχωρισμός, αλλά αν υπήρχε σίγουρα το θέατρο για παιδιά θα ήταν καλύτερο. Γιατί δημιουργεί τους αυριανούς ενηλίκους θεατές και η αφετηρία του κοινού του είναι καθαρή και θετική. Τα παιδιά πρέπει να μπορέσεις να τα συνεπάρεις. Είναι ένα κοινό που δεν λέει ψέματα. Όταν δεν τους αρέσει κάτι του γυρίζουν τη πλάτη, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εμείς ευτυχώς βιώνουμε τη συμμετοχή στο έπακρο».

«Καλό παιδικό θέατρο είναι το καλό θέατρο. Δεν υπάρχει διαχωρισμός, αλλά αν υπήρχε σίγουρα το θέατρο για παιδιά θα ήταν καλύτερο. Γιατί δημιουργεί τους αυριανούς ενηλίκους θεατές και η αφετηρία του κοινού του είναι καθαρή και θετική».

Μέσα από τη «Ροσσινιάδα» επιδιώκει να κάνει την όπερα προσιτή στα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, το συγκεκριμένο είδος τέχνης αποτελεί «εύφορο έδαφος για καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων να επενδύσουν σε καινούριους προσεγγίσεις. Στη “Ροσσινιάδα” επενδύουμε κυρίως στη χαρά και στο χιούμορ που ειρήσθω εν παρόδω έχουν και οι ίδιες οι συνθέσεις του Ροσσίνι. Δεν πάμε να “διδάξουμε” το παιδικό κοινό. Πάμε, μέσα από τη χαρά και τις υπέροχες μελωδίες, να το ψυχαγωγήσουμε, να διευρύνουμε τις προσλαμβάνουσές του και να απομυθοποιήσουμε το ότι η όπερα είναι κάτι δύσκολο που απευθύνεται σε λίγους».

Η Σαβίνα Γιαννάτου. Photo: Johanna Diehl

Η μουσική, φυσικά, αποτελεί έναν από τους συνδετικούς κρίκους των παραστάσεών της, καθώς η δημιουργός τη θεωρεί «αναπόσπαστο μέρος μιας παράστασης, όπου η πρόκληση είναι να φέρνω τη φαντασία και το παιχνίδι στο ενήλικο κοινό και αντίστοιχα την ποιότητα και τη πρόσβαση στη τέχνη στο εφηβικό και παιδικό κοινό. Αυτό σίγουρα το καταφέρνει η μουσική του Νίκου Κυπουργού. Οι συνθέσεις του με συγκινούσαν και ως παιδί και με συγκινούν εξίσου ως ενήλικα, μιας και καταφέρνουν να συνδυάζουν την παιδική αθωότητα με μελωδίες και ενορχηστρώσεις που μαγεύουν μικρούς και μεγάλους. Έτσι σκεφτόμουν από καιρό να προτείνω μια τέτοια συνεργασία. Όσον αφορά στον Ροσσίνι, τι να πει κανείς για αυτές τις εξαίσιες και διαχρονικές μελωδίες και τι πιο ωραίο από το να τις εισάγεις σε ένα φρέσκο και χαρούμενο κοινό».

Κόρη της Σοφίας Σπυράτου, η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός μεγάλωσε μέσα στο θέατρο. «Έχω δει παραστάσεις να φτιάχνονται από το μηδέν, έχω δει θέατρα να φτιάχνονται από το μηδέν. Νιώθω απλά τυχερή που μπορώ να δουλεύω μέσα σε αυτόν το χώρο και να βάλω κι εγώ το πετραδάκι μου».

Κόρη της Σοφίας Σπυράτου, η Χλόη Μάντζαρη μεγάλωσε μέσα στο θέατρο. «Έχω δει παραστάσεις να φτιάχνονται από το μηδέν, έχω δει θέατρα να φτιάχνονται από το μηδέν. Νιώθω απλά τυχερή που μπορώ να δουλεύω μέσα σε αυτόν το χώρο και να βάλω κι εγώ το πετραδάκι μου».

Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε μια ιστορία από τη διαδρομή σας στο παιδικό θέατρο – για παράδειγμα, μια αντίδραση παιδιού σε παράστασή σας που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

«Από τα παιδιά μπορείς να τα περιμένεις όλα, από το να το να ανέβουνε στη σκηνή, να σχολιάσουνε, να φοβούνται αλλά να θέλουν να παραμείνουν στην αίθουσα έστω και με τα μάτια κλειστά. Μια φορά στο “Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος” ένα παιδάκι φοβήθηκε τον δράκο (παρότι ήτανε φτιαγμένος ειδικά για παιδιά, πολύχρωμος και χαρωπός να μη φοβίζει). Όμως η παράσταση του άρεσε και δεν ήθελε να φύγει (έκλαιγε όταν του πρότεινε η μαμά του να φύγουν), έτσι την παρακολούθησε όλη από την πόρτα, ώστε και να συμμετέχει αλλά και να είναι έτοιμος να το βάλει στα πόδια “αν χρειαστεί”».

Info

«Μες στο Μουσείο», Μια μουσική παράσταση για όλη την οικογένεια στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635, τηλ. 210 7252895, visit@goulandris.gr, goulandris.gr. Παραστάσεις: 21, 22, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου, 18.30. Γενικό Εισιτήριο: 20€. Εισιτήριο για B&E Members: 16€. Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Συντελεστές

Μουσική: Νίκος Κυπουργός. Σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη. Τραγουδούν: Σαβίνα Γιαννάτου, Δώρος Δημοσθένους. Μουσικοί: Βιολί: Μιλτιάδης Παπαστάμου. Βιολοντσέλο: Σοφία Ευκλείδου. Πιάνο: Θωμάς Κοντογεώργης. Κλαρινέτο/σαξόφωνο: Κώστας Ιωαννίδης. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου υπό τη διεύθυνση του Θωμά Κοντογεώργη. Ακροβάτης ο Γιάννης Σμέρος

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below