Αν μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες για το μέλλον των παιδιών μας έχει να κάνει με την καταστροφή της φύσης, και δεν νιώθουμε απόλυτα ηττημένοι αλλά διατηρούμε έστω και ίχνη της ελπίδας ότι οι επόμενες γενιές θα κάνουν την ανατροπή ακόμα και στην εκπνοή του χρόνου, μια από τις καλύτερες επιλογές παιδικού θεάτρου για φέτος είναι το «Δεντρόπαιδο» της Μισέλ Ριμλ, που επέστρεψε για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Η βραβευμένη θεατρική συγγραφέας -την οποία ίσως γνωρίζουμε από το «Sexy Laundry»- μας συστήνει ένα δεκάχρονο αγόρι, τον Έιβερι, που όταν ανακαλύπτει την πρόθεση του πατέρα του να κόψει το δέντρο στην πίσω αυλή, αποφασίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας να ζήσει πάνω σε αυτό, μέχρι ο πατέρας του να αλλάξει γνώμη.

Η βραβευμένη θεατρική συγγραφέας μας συστήνει ένα δεκάχρονο αγόρι, που όταν ανακαλύπτει την πρόθεση του πατέρα του να κόψει το δέντρο στην πίσω αυλή, αποφασίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας να ζήσει πάνω σε αυτό, μέχρι ο πατέρας του να αλλάξει γνώμη.

Πείθει την καλύτερή του φίλη, Σαμ, να τον συντροφεύσει στον αγώνα του, κι έτσι τα δυο παιδιά χτίζουν ένα δεντρόσπιτο-οχυρό και ξεκινούν την διαμαρτυρία τους. Ο Έιβερι αρνείται όλα τα υλικά αγαθά που βλάπτουν το περιβάλλον και εφευρίσκει τον φανταστικό υπέρ-ήρωα του περιβάλλοντος «Enviroman».

Η σκηνή, όπου το μόνο σταθερό στοιχείο στη διάρκεια της παράστασης είναι ένα δέντρο, γεμίζει από την κίνηση, τον χορό και το τραγούδι των ηθοποιών (Ηλέκτρα Καζάκου, Αργύρης Λάμπρου, Θανάσης Λανάρης, Αναστασία Μοναστηρίδου, Καλύδημη Μούρτζη, Δημήτρης Ροΐδης), σε μια σφιχτοδεμένη αφήγηση, όπου δεν περισσεύει ούτε δευτερόλεπτο, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση των Τζένη Κόλλια και Μιχάλη Σιώνα.

Φωτογραφία της παράστασης «Το Δεντρόπαιδο».

Και παρόλο το έργο καταπιάνεται με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, ο υπερκαταναλωτισμός, οι οικογενειακές και φιλικές σχέσεις και θα μπορούσε εύκολα να πέσει στις παγίδες της σοβαροφάνειας και του διδακτισμού, η Ριμλ, αλλά και η ομάδα που ερμήνευσε το κείμενό της στο θέατρο Τζένη Καρέζη, φαίνεται να γνωρίζουν καλά τα αντανακλαστικά και τις απαιτήσεις του κοινού, μικρών και μεγάλων, εναλλάσσοντας ισορροπημένα ρομαντισμό και χιούμορ και παραχωρώντας τον λόγο, για όλα τα σημαντικά, στην ιστορία.

Ό,τι και να πούμε βέβαια εμείς, μια παιδική παράσταση εξυπηρετεί τον σκοπό της όταν καταρχήν αρέσει στα ίδια τα παιδιά. Και η μεγαλύτερη επιτυχία του «Δεντρόσπιτου» για εμένα ήταν ότι ο 9χρονος γιος μου, που όπως και πολλά άλλα παιδιά της ηλικίας του βομβαρδίζεται καθημερινά με άπειρα ερεθίσματα και γίνεται όλο και πιο δύσκολο ένα θέαμα να κρατήσει το ενδιαφέρον του, μέχρι το τέλος της παράστασης τραγουδούσε τα τραγούδια της και, την επόμενη ημέρα, την περιέγραφε σε φίλους του. Ελπίζω να ταυτίστηκε λιγάκι με τον Έιβερι, ο οποίος, σύμφωνα με τη Ριμλ, στο έργο «μαθαίνει πως το να παίρνει θέση και να αγωνίζεται για την προστασία του πλανήτη ξεκινά πραγματικά από τη δική του αυλή».

Info

Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα, τηλ.: 210 3636144, 210 3644921. Κάθε Κυριακή στις 12:00 μ.μ. Εισιτήρια: 10 ευρώ (παιδικό), 12 ευρώ (κανονικό). Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Michele Riml. Μετάφραση: Μιχάλης Σιώνας. Σκηνοθεσία: Τζένη Κόλλια, Μιχάλης Σιώνας. Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ Μακλέλαν. Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου. Προβολή/Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ηλέκτρα Καζάκου, Αργύρης Λάμπρου, Θανάσης Λανάρης, Αναστασία Μοναστηρίδου, Καλύδημη Μούρτζη, Δημήτρης Ροΐδης.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below