«Είμαι κουρασμένος, να μείνουμε σήμερα σπίτι;»: Αυτή η ατάκα από τον οκτάχρονο γιο σου δεν είναι ο ιδανικότερος τρόπος να ξεκινήσεις μια Κυριακή που έχεις κανονίσει (εδώ και αρκετές μέρες, για να εξασφαλίσεις θέση) να λάβεις μέρος σε μια παιδική ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, καθώς δεν ήταν η πρώτη μας εμπειρία από τις Αθηνοπεριπέτειες, όπως ονομάζεται αυτή η σειρά εκπαιδευτικών περιπάτων που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ήμουν σίγουρη ότι σύντομα θα άλλαζε η διάθεσή του και δεν έκανα λάθος.
Να ‘μαστε λοιπόν, περίπου μία ώρα αργότερα, να συμμετέχει με ενθουσιασμό, μαζί με έναν από τους κολλητούς του, σε ένα παιχνίδι παντομίμας με θέμα τα αρχαία ελληνικά αγωνίσματα. Γιατί η δημιουργός των Αθηνοπεριπετειών, Σοφία Αλεξίου, ξέρει καλά, και ως μητέρα ενός μικρού κοριτσιού και ως φιλόλογος και ως συγγραφέας των παιδικών οδηγών «Η Έλλη και ο Ερμής κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» και «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα» (και τα δύο εκδόσεις Ψυχογιός) ότι τα παιδιά είναι το πιο απαιτητικό κοινό και δεν θα προσποιηθούν ούτε για ένα λεπτό ότι διασκεδάζουν με μια δράση που, στην πραγματικότητα, βρίσκουν ανιαρή. Έτσι, στις Αθηνοπεριπέτειες που διοργανώνει μαζί με ξεναγούς και μουσειοπαιδαγωγούς η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη, είτε είναι ένα κυνήγι θησαυρού όπου τα παιδιά καλούνται να βρουν γλυπτά και άλλα έργα τέχνης κρυμμένα ανάμεσα στις φυλλωσιές είτε μια συναρπαστική αφήγηση για ένα μνημείο που ακόμα και οι μεγάλοι συνειδητοποιούμε ότι δεν γνωρίζουμε τόσο καλά είτε ένα παιχνίδι όπως το έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα.
Στη διαδρομή που ακολουθήσαμε εμείς ξεκινήσαμε από το Καλλιμάρμαρο και καταλήξαμε στον Εθνικό Κήπο. Μάθαμε, μεταξύ άλλων, από πού πήρε το όνομά του το Ζάππειο, πώς μετρούσαν τον χρόνο στην αρχαιότητα και ποια δέντρα είχε φυτέψει στην εποχή της η βασίλισσα Αμαλία, παρακολουθήσαμε τα παιδιά σε έναν all time classic αγώνα διελκυστίνδας, ανακαλύψαμε άγνωστες γωνιές του πάρκου και αναζητήσαμε όλοι μαζί αγαλματίδια αρχαίων θεών κρυμμένα στην πλούσια βλάστηση, με οδηγό μας τα βιβλία της Σοφίας. Μαζί της και ο ξεναγός μας, ο Κίμωνας, με τους δυο τους να απαντούν ακούραστα στις ερωτήσεις, να εξηγούν με απλά λόγια ό,τι βλέπουμε και να δημιουργούν αβίαστα ομάδες παιχνιδιού.
Επισκεφτήκαμε καταπράσινες πέργκολες και λίμνες με ψάρια και με χελώνες, μοιραστήκαμε ιστορίες σε γωνιές-μικρούς κήπους της Εδέμ που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και νιώσαμε, για δύο ώρες, ότι ταξιδέψαμε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Πήραμε ακόμα και σουβενίρ, ένα επώνυμο παιχνίδι ως δώρο από τους χορηγούς των Αθηνοπεριπετειών.
Επισκεφτήκαμε καταπράσινες πέργκολες και λίμνες με ψάρια και με χελώνες, μοιραστήκαμε ιστορίες σε γωνιές-μικρούς κήπους της Εδέμ που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και νιώσαμε, για δύο ώρες, ότι ταξιδέψαμε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Ακόμα και τις στιγμές που ο γιος μου έμοιαζε να αφαιρείται, καθώς απομακρυνόταν να εξερευνήσει ένα σημείο με τους δικούς του ρυθμούς, απορροφούσε τα πάντα σαν σφουγγάρι, όπως αποδείχθηκε δύο εβδομάδες αργότερα, όταν επισκεφτήκαμε ξανά τον Εθνικό Κήπο, με δύο άλλους φίλους του: Αυτή τη φορά, είχε αναλάβει ο ίδιος ρόλο ξεναγού.
Επόμενο ραντεβού: Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, στην Ακρόπολη, για να εξερευνήσουμε τον Ιερό Βράχο και τα αρχαία μονοπάτια του Ηρωδείου, ακολουθώντας τα χνάρια των Αθηναίων που τα περπατούσαν χιλιάδες χρόνια πριν. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση και τις άλλες Αθηνοπεριπέτειες θα βρείτε εδώ.