Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν μια από τις ομιλήτριες του 5ου Marie Claire Power Trip, της κορυφαίας εκδήλωσης δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε εξέχουσες ομιλήτριες, η οποία φέτος είχε ως κεντρική θεματική Ψυχική Υγεία & Ευεξία. Η χρυσή Ολυμπιονίκης, ψυχολόγος και πρωτοπόρος του ελληνικού #metoo, ειδικότερα, συμμετείχε σε μια συζήτηση με τις Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Ethical Investor, Founder & President Save a Greek Stray (SGS), Founder & President A Promise to Animals (APA) και Μαίρη Συνατσάκη, παρουσιάστρια, youtuber, ηθοποιό και επιχειρηματία, με θέμα «Ανοίγοντας δρόμους: ξεπερνώντας ταμπού και στερεότυπα». Στο συντονισμό ήταν η Ζέτα Δούκα, ηθοποιός και ιδρύτρια της ΜΚΟ Ανάσα για την περίθαλψη ατόμων που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Η Σοφία Μπεκατώρου είπε, μεταξύ άλλων πως «ακόμα και σήμερα, αν πάω κάπου θα γράψουν “αθλήτρια”. Πολλές φορές δεν είναι βολικό και για τους άλλους να θέλουν να αντιληφθούν ότι είμαστε κάτι παραπάνω από το επάγγελμά μας. Όταν μίλησα για τη σεξουαλική κακοποίηση δεν είχα σκεφτεί ότι θα ήταν το ορόσημο με το οποίο θα με έβλεπαν οι άλλοι, πιο σημαντικό και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
«Όταν μίλησα για τη σεξουαλική κακοποίηση δεν είχα σκεφτεί ότι θα ήταν το ορόσημο με το οποίο θα με έβλεπαν οι άλλοι, πιο σημαντικό και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες»
Για την απόφασή της να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση, πυροδοτώντας ουσιαστικά το ελληνικό #metoo, είπε: «Μου αναδύθηκαν πολύ διαφορετικά συναισθήματα και όταν έγινα μητέρα, να μην αφήσω κανέναν άλλο να πληγωθεί. Ήταν σαν να το έζησα ακόμα μία φορά, δεν ήταν εύκολο. Ένιωσα ξανά ότι βυθίζομαι στη θλίψη. Λέω, τότε, 12 χρόνια ψυχανάλυση και είμαι πάλι στα ίδια; Συνειδητοποίησα όμως ότι πλέον μπορούσα να σταθώ αλλιώς απέναντι στο γεγονός.
Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συζήτηση:
»Όταν επαναλαμβάνουμε ένα γεγονός για έναν ιδιαίτερο λόγο, λέμε οκ, αυτό είναι που με καθορίζει; Τι άλλο θέλω να κάνω; Λίγο να μετατοπιστούμε από την αρχική μας στάση είναι αρκετό για να αλλάξουμε. Μετατοπίστηκα λοιπόν λίγο, αλλά όχι μακριά. Είμαι κοντά σε επιζώσες, αλλά προσπαθώ να βοηθήσω άλλα θύματα με έναν τρόπο που προσφέρει μια λύση. Γι’ αυτό και με εκφράζει το επάγγελμα της ψυχολόγου, θέλω να βοηθήσω και άλλους να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη και να προχωρήσουν στη ζωή τους».
«Λίγο να μετατοπιστούμε από την αρχική μας στάση είναι αρκετό για να αλλάξουμε. Μετατοπίστηκα λοιπόν λίγο, αλλά όχι μακριά. Είμαι κοντά σε επιζώσες, αλλά προσπαθώ να βοηθήσω άλλα θύματα με έναν τρόπο που προσφέρει μια λύση. Γι’ αυτό και με εκφράζει το επάγγελμα της ψυχολόγου».
Για την εμπειρία της από τη μητρότητα πρόσθεσε ότι «σίγουρα ένας γονέας ισχυρός μπορεί να δυσκολέψει ένα παιδί στην επιλογή του επαγγέλματος, προβάλλουμε και τις δικές μας επιθυμίες πάνω τους. Πέρασα από αυτή τη διαδικασία όταν ήταν πιο μικρά τα παιδιά μου και τελικά συνειδητοποίησα ότι πρέπει να τους δώσω χώρο.
»Ωστόσο το γεγονός ότι ένα παιδί εκφράζεται είναι θετικό, ακόμα και αν είναι, για τους γονείς, πιο δύσκολο στη διαχείρισή του. Μια φορά πήγα την κόρη μου ξυπόλητη στον Πειραιά, τριών ετών, και με κοιτούσαν όλοι, τύπου, μάνα είσαι εσύ; Δεν γνώριζαν όμως τι είχε προηγηθεί. Αφού δεν ήθελε με τίποτα να φορέσουμε παπούτσια, πήγαμε ξυπόλητοι στον οδοντίατρο. Αργότερα, θα μου έλεγε: μαμά, σε έβλεπα ξυπόλητη στη θάλασσα και ήθελα κι εγώ να είμαι ελεύθερη σαν εσένα. Φαντάσου τι μπορεί να υπάρχει στο μυαλό ενός παιδιού».
Παρακολουθήστε όλο το συνέδριο:
Marie Claire – Power Trip from MarieClaire.gr on Vimeo.