Ξέρουμε, πλησιάζει το 2018. Μια καινούρια χρονιά, μια καινούρια ευκαιρία να γίνετε η 2.0 βερσιόν του εαυτού σας: πιο αδυνατισμένη, πιο επιτυχημένη, πιο κοντά στο να κλέψετε την καρδιά του Ράιαν Γκόσλινγκ (ή έστω του Ράιαν Ρέινολντς, που φαίνεται πιο ανοιχτός σε ενδεχόμενα). Και όλα αυτά θα τα καταφέρετε χάρη στο αυστηρό πρόγραμμα που θα εφαρμόσετε από 1η Γενάρη. Ή μάλλον από 2 Γενάρη – έχετε και τόσους Βασίληδες που γιορτάζουν. Πάντως από 3 Γενάρη και μετά δεν σας πιάνει κανείς … τουλάχιστον ως τις 29 του μήνα, που θα συνειδητοποιήσετε ότι ο Ράιαν Γκόσλινγκ είναι μια χαρά με την Εύα Μέντες κι εσείς μια χαρά με τα πιασίματά σας. Κι έτσι για άλλη μια χρονιά, τα resolutions σας θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μέχρι του χρόνου τέτοιες μέρες.
Στην πραγματικότητα δεν φταίτε εσείς. Τα resolutions είναι κάπως σαν τον κομμουνισμό: γοητευτικά ως concept, αλλά εντέλει κόντρα στην ανθρώπινη φύση και άρα μη εφαρμόσιμα. Κι εμείς το τελευταίο πράγμα που θα σας προτείναμε είναι κάτι μη εφαρμόσιμο. Γι’ αυτό αντί για resolutions, συντάξαμε παρακάτω τα relatiolutions που χρειάζεστε για ένα ευτυχισμένο 2018: σε αντίθεση με τα πρώτα, τα δεύτερα είναι πιο πιθανό να τα τηρήσετε γιατί δεν αφορούν μόνο εσάς, αλλά και τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας (δίπλα σας, διαγωνίως σας, δεν κρίνουμε). Και δεν έχει καν σημασία αν απέναντι σας βρίσκεται ο άνθρωπος σας για πάντα ή ο άνθρωπος σας για απόψε. Αυτά τα 8 relatiolutions είναι σαν το κατσαβιδάκι του ΙΚΕΑ: κουμπώνουν σε όλες τις περιπτώσεις. Αρκεί να μην τα ξεχάσετε στο συρτάρι τον Γενάρη…1)
1) Τηλεπάθεια, τέλος
Μπορεί να λειτουργούσε για την Jean Gray των X-Men (κι εκεί όχι χωρίς προβλήματα). Εμείς οι κοινοί θνητοί, όμως, όταν θέλουμε κάτι από το να δοκιμάσουμε μια νέα στάση στο sex μέχρι το να δοκιμάσουμε μια νέα σειρά στο Netflix, θα πρέπει να το πούμε. Ή να το δείξουμε παίρνοντας το χέρι του παρτενέρ μας και πηγαίνοντάς το εκεί που θα θέλαμε να πάει (π.χ. στο τηλεκοντρόλ). Διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε 8 σεζόν από τη ζωή μας περιμένοντας να διαβάσει το μυαλό μας και να καταλάβει πως στην πραγματικότητα βαριόμαστε τα ζόμπι. Και δεν μιλάμε μόνο για το «Walking Dead».
2) Οχι πια passive, aggressive
Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες χρησιμοποιούν υπερβολικά τη λέξη «απλώς» όταν γράφουν επαγγελματικά email, για να φαίνονται λιγότερο επιθετικές. Δηλαδή «ήθελα απλώς να ρωτήσω πότε θα είναι έτοιμο το project» αντί για «τελείωνε, πού είναι το project». Το να φαίνεται κανείς λιγότερο επιθετικός είναι σίγουρα χρήσιμο αν είναι επαγγελματίας ή, π.χ., ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Οταν είστε σε σχέση όμως, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να καταλήξει passive aggressive. Για παράδειγμα, όταν λέτε «απλώς δεν νομίζω πως είναι καλή ιδέα να έρθουν οι φίλοι σου σπίτι απόψε να παίξετε videogames, δεν έχω καθαρίσει» αντί για «απόψε δεν έχω όρεξη για κόσμο, φωνές και μπίρες που ενδέχεται να χυθούν στο χαλί». Δεν χρειάζεται να γίνετε εριστική (ή ο πρόεδρος των ΗΠΑ). Μπορείτε, όμως, να αρχίσετε να λέτε αυτό που πραγματικά εννοείτε. Πιστέψτε μας, θα το βρει αναζωογονητικό.
3) Η θετική σκέψη δεν είναι hoax
Με κίνδυνο να ακουστούμε σαν newsletter της Γκουίνεθ Πάλτροου, το να κάνετε συνειδητά θετικές σκέψεις μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει τη ζωή και τη σχέση σας. Σίγουρα, αν υπάρχουν προβλήματα, το να βάλετε το κεφάλι σας στην άμμο δεν θα βοηθήσει. Οταν όμως τα πράγματα πάνε κυρίως καλά, το να ανησυχείτε για μικροπράγματα μόνο ζημιά μπορεί να σας κάνει. Παράδειγμα: δεν έχετε μιλήσει όλη μέρα, ενώ τον βλέπετε online στο Facebook. Μπορείτε είτε να αποφασίσετε πως μάλλον έχει πολλή δουλειά, το έχει ξεχάσει ανοιχτό και θα σας στείλει κάποια στιγμή το βράδυ… είτε ότι μάλλον έχει βρει κάποιο νέο ενδιαφέρον, μιλάνε και θα σας στείλει κάποια στιγμή να χωρίσετε. Αν αποφασίσετε το δεύτερο, όταν τελικά σας μιλήσει, θα είστε αμυντική και ανασφαλής – και θα χαλάσετε το βράδυ σας και τις καρδιές σας. Αφήστε τις φοβίες στην άκρη και πείτε στον εαυτό σας, όσο πιο συχνά μπορείτε και με όσο περισσότερο χαμόγελο μπορείτε: «Ολα θα πάνε καλά. Ολα είναι καλά. Είμαστε καλά. Είμαι τυχερή». Γκουίνεθ mode off.
4) Τα social media είναι φίλοι, όχι φαγητό
Ζούμε στην εποχή όπου κάθε μας κίνηση καταγράφεται (από εμάς). Στην εποχή όπου υπάρχει ένα emoji για κάθε περίσταση. Σε αυτή την εποχή είναι πιο εύκολο από ποτέ να κάνεις stalking σε κάποιον: μπορείς να δεις πότε μπήκε τελευταία φορά στο Viber ή στο Messenger, αν έκανε fav tweets ή stories της πρώην του, αν τα snaps του έχουν like μόνο από πιθανές θαυμάστριες. Γενικά, χωρίς να το καταλάβεις, μπορείς να περάσεις όλη μέρα σαν ένας Σέρλοκ Χολμς, ακολουθώντας τον από social medium σε social medium και ενώνοντας τις κόκκινες κλωστές της online συμπεριφοράς του για να βγάλεις συμπεράσματα. Elementary, dear Watson: τα social media είναι το μπαχαρικό, αυτό που μας κρατάει το ενδιαφέρον όταν είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλον – δεν μπορούν όμως να είναι ολόκληρο το κυρίως γεύμα της σχέσης μας. Εν ολίγοις δεν έχει σημασία αν δε σας έκανε reaction με καρδούλα στη φωτογραφία που του στείλατε στο Facebook. Εκτός αν είστε 15 χρονών. Τότε ναι, συγγνώμη, έχει όλη τη σημασία στον κόσμο.
5) Ο φεμινισμός δεν είναι δικαιολογία
Ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα χωρίς το οποίο δεν θα είχα το δικαίωμα να σας γράφω αυτές τις γραμμές ή εσείς το δικαίωμα να τις διαβάζετε. Και μπορεί με τα χρόνια να έχει αποκτήσει προεκτάσεις που κανείς μας δεν φανταζόταν, όμως στον πυρήνα του παραμένει ένα κίνημα που πρεσβεύει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, πρέπει να έχουμε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε καμία περίπτωση ο φεμινισμός δεν είναι δικαιολογία για να μη συμπεριφέρεστε στοργικά ή έστω ευγενικά στον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας. Το 2018, πριν χρησιμοποιήσετε το #feminist, αναρωτηθείτε αν όντως αναζητάτε ισότητα και δικαιοσύνη στη σχέση σας ή αν απλώς αναζητάτε κάποιον να σας κάνει όλα τα χατίρια και να συμφωνεί μαζί σας σε όλα γιατί, συγγνώμη, αλλά μάλλον είστε λίγο κακομαθημένη.
6) Λιγότερα «σ’ αγαπώ», περισσότερα «σ’ το δείχνω»
Μιλώντας για στοργική συμπεριφορά: ένα από τα πιο συχνά παράπονα που έχουν παραδοσιακά οι γυναίκες είναι ότι οι άντρες δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Οπότε για κάποιον λόγο (κατηγορώ εσάς, ρομαντικές κομεντί), το να μας πει κάποιος ότι μας αγαπά είναι η ύψιστη πίστα στο παιχνίδι – ίσως μαζί με το να μας πει ότι μας παντρεύεται. Ε λοιπόν, το 2018 αλλάξτε λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν χρειάζεται κάθε «σ’ αγαπώ» που θέλετε να πείτε ή να σας πουν να είναι με λόγια. Υπάρχουν άνθρωποι που θα θυμηθούν τα αγαπημένα σας λουλούδια και θα σας τα στείλουν ένα απόγευμα που θα πήζετε στη δουλειά χωρίς να κάνουν ποτέ βαρύγδουπες δηλώσεις. Υπάρχουν και άνθρωποι που λένε κάθε μέρα «σ’ αγαπώ», κυρίως όταν έχουν κάτι που ξέρουν ότι θα εκνευρίσει ή απογοητεύσει τον άλλο. Το 2018 γίνετε περισσότερο σαν τους πρώτους.
7) Πρώτα έναν καλό καφέ, μετά έναν καλό γάμο
Καφέ πίνετε κάθε μέρα. Γάμο, εκτός και αν είστε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, κάνετε μία, άντε δύο φορές στη ζωή σας. Γιατί λοιπόν είναι ΟΚ να πίνετε κακής ποιότητας στιγμιαίο καφέ καθημερινά επειδή δεν θέλετε να επενδύσετε σε μια πανάκριβη μηχανή εσπρέσο, αλλά όχι ΟΚ να κάνετε έναν γάμο που δεν θα είναι τέλειος γιατί δεν θέλετε να χαλάσετε όλα σας τα λεφτά εκεί (αντί, π.χ., να αγοράσετε μια ωραιότατη μηχανή εσπρέσο ή τη δική σας φυτεία στην Κολομβία); Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι πως αυτή τη χρονιά καλύτερα να επενδύσετε στο να κάνετε την κάθε στιγμή με τον άνθρωπό σας όσο πιο εκλεκτή γίνεται και όχι μόνο εκείνη τη στιγμή που θα φοράτε άσπρα. Οπως θα σας πουν όσοι ήδη έχουν παντρευτεί, η actual μέρα δεν ήταν τελικά και η πιο σημαντική της ζωής τους. Το σημαντικό είναι πως ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες με αγάπη.
8) Τέρμα οι μη διαθέσιμοι άντρες
Δεν έχει σημασία αν είναι πολύ busy, πολύ παντρεμένοι ή πολύ απορροφημένοι από την πορεία της αγαπημένης τους ομάδας χόκεϊ για να σας αφοσιωθούν. Αν είναι να κρατήσετε μόνο ένα από τα relatiolutions, τότε ας είναι αυτό: το 2018 μη χαλάσετε ούτε λεπτό από τον χρόνο σας σε ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να τον χαλάσουν για σας. Ξεκινήστε απ’ αυτό και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.