Αν έχεις επισκεφτεί πόλεις της Βόρειας Ευρώπης, λογικά ένιωσες ένα τσίμπημα χαράς (και ζήλιας) στη διαπίστωση πως οι περισσότερες είναι φτιαγμένες για ποδήλατο. Φαντάσου να μη χρειαζόσουν αυτοκίνητο ή ΜΜΜ για τις καθημερινές μετακινήσεις σου! Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου, σκέφτεσαι, ενώ προσπαθείς μάταια να βρεις πάρκινγκ κάθε πρωί κοντά από το γραφείο σου.

Μπορεί το κέντρο της Αθήνας να παραμένει από τις λιγότερο cycling friendly στην Ευρώπη, όμως στον Νομό Αττικής υπάρχουν άπειρες περιοχές ιδανικές για ποδηλασία, με θέα είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα. Αν πάλι ζεις σε κάποια ελληνική πόλη ή επαρχία όπου η ρυμοτομία δεν είναι απλώς μια ιδέα σε χαρτοπετσέτα, το να παίρνεις το ποδήλατό σου καθημερινά στη δουλειά δεν είναι καθόλου όνειρο βορειοευρωπαϊκής νυκτός. Αν μη τι άλλο, εδώ έχει καλύτερο καιρό.

Οπου κι αν ζεις, υπάρχουν 8 καλοί λόγοι να βάλεις το ποδήλατο στην καθημερινότητά σου:

  • Δυναμώνει την καρδιά

Το ποδήλατο είναι εξαιρετική αεροβική άσκηση. Ερευνα του περιοδικού Medicina δείχνει πως ακόμα και το στατικό ποδήλατο βελτιώνει την αεροβική ικανότητα του καρδιαγγειακού μας συστήματος, κάτι που βοηθά στην πρόληψη ασθενειών όπως η υπέρταση, και μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ακόμα και 10 λεπτά την ημέρα κάνουν διαφορά.

  • Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος

Μπορεί άλλες μορφές άσκησης όπως τα βάρη να είναι πιο αποτελεσματικές όσον αφορά τη στοχευμένη μυϊκή ενδυνάμωση και γράμμωση, όμως το ποδήλατο δυναμώνει όλο το κάτω μέρος του σώματός σου. Γλουτιαίοι μύες, τετρακέφαλοι, τένοντες και γαστροκνήμιοι (οι μύες της γάμπας), όλοι γυμνάζονται όταν κάνεις πετάλι – και αν κάνεις στατικό, μπορείς να αυξήσεις τις αντιστάσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

  • Βοηθάει στην πρόληψη κατά του καρκίνου

Ολοένα περισσότερες έρευνες συμφωνούν ότι το ποδήλατο (όπως και κάθε αεροβική άσκηση) βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου του εντέρου και του καρκίνου του μαστού. Αν κάνεις ποδήλατο σε μόνιμη βάση, οι πιθανότητες να νοσήσεις μειώνονται, ενώ συγκεκριμένα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού η συχνή άσκηση μειώνει τις παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

  • Ανακουφίζει τις κλειδώσεις

Συγκριτικά με το περπάτημα, το ποδήλατο καταπονεί λιγότερο τις κλειδώσεις σου, προσφέροντας ανακούφιση από πόνους οστεοαρθρίτιδας και μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού.

  • Βοηθάει στην καλύτερη στάση του σώματος

Ειδικά αν η δουλειά σου είναι καθιστική, το ποδήλατο μπορεί να σε βοηθήσει να μην καμπουριάζεις (την ώρα που κάνεις ποδήλατο, για μετά δεν εγγυώμαι) και γενικότερα να είσαι πιο mindful με τη στάση του σώματός σου.

  • Μειώνει το λίπος

Αν θέλεις να κάψεις λίπος και να χάσεις βάρος, το ποδήλατο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να το καταφέρεις. Κάνοντας συστηματικά ποδήλατο βοηθάει όχι μόνο στο κάψιμο του λίπους, αλλά και στο χτίσιμο μυϊκής μάζας (περισσότερη μυϊκή μάζα = καις περισσότερες θερμίδες ακόμα κι όταν ξεκουράζεσαι) και την αύξηση του μεταβολισμού. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν ποδηλασία σε γρήγορη ταχύτητα με χαμηλές αντιστάσεις νωρίς το πρωί.

  • Βοηθάει στην πρόληψη και την καταπολέμηση του διαβήτη

Μια πρόσφατη έρευνα στη Φινλανδία έδειξε ότι 30 λεπτά ποδηλασίας την ημέρα μειώνουν κατά 40% τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2. Αλλες έρευνες θέλουν όσους πάσχουν από διαβήτη να έχουν 24% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας από τη νόσο χάρη στη συχνή ποδηλασία. Αν μάλιστα κάνεις ποδήλατο συστηματικά για πάνω από πέντε χρόνια, το ποσοστό θνησιμότητας πέφτει στο 35%.

  • Βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Φόρτσα το πετάλι, αν θέλεις να καταπολεμήσεις στρες και κατάθλιψη, ειδικά νωρίς το πρωί. Κάνοντας ποδήλατο έξω βοηθάει στη συγκέντρωση και λειτουργεί κάπως σαν moving meditation, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να ελέγχεις καλύτερα τα συναισθήματά σου την υπόλοιπη μέρα.

Στατικό ‘Η μη;

Τι είναι καλύτερο; Να κάνεις στατικό ποδήλατο από την άνεση του σπιτιού (ή του γυμναστηρίου) σου ή να φοράς το κράνος σου και να βγαίνεις εκεί έξω;

Από τη μία, το στατικό ποδήλατο βοηθάει πολύ περισσότερο στην καταπολέμηση της χοληστερίνης. Πιθανότατα γιατί όταν είσαι σε εσωτερικό χώρο δεν χρειάζεται να ανησυχείς μην τυχόν σε μπλοκάρει κάποιο αυτοκίνητο ή μήπως χαλάσει ο καιρός.

Μπορείς να εστιάσεις 100% στην άσκηση και να κάνεις πολύ περισσότερες εναλλαγές στην ταχύτητα και τις αντιστάσεις (στη λογική του HIIT training), κάτι που σε βοηθάει να χάσεις βάρος και λίπος πιο γρήγορα.

Από την άλλη, η ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη για την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου (έρευνες δείχνουν ότι βοηθά μέχρι και στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ) και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μειώσεις το carbon footprint σου: έστω και μία ημέρα που παίρνεις το ποδήλατο, αντί το αυτοκίνητο, στη δουλειά μειώνει το αποτύπωμα του άνθρακα κατά 67%. Και μη σου πω, θα βρεις πάρκινγκ και στη Σοφοκλέους!

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Φίλοι ή εχθροί;

Φίλοι, φίλοι! Με σλόγκαν «Με το ποδήλατο πάω παντού», το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΣΤΑ.ΣΥ. εγκαινίασαν πρόσφατα μια εφαρμογή ενημέρωσης του κοινού σε σχέση με τη χρήση ποδηλάτου στα ΜΜΜ.

Σχεδόν παντού επιτρέπεται η μεταφορά τους με ευθύνη του ιδιοκτήτη, ενώ στα βαγόνια ορισμένων τρένων θα υπάρχουν αυτοκόλλητα με κώδικα QR για σκανάρισμα και ενημέρωση.

Τι ισχύει σε μετρό και τραμ

Στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (Μετρό Γραμμή 1) και το τραμ επιτρέπεται η μεταφορά και συμβατικών ποδηλάτων, έως 2 ανά συρμό, και πάντα από την τελευταία θύρα. Προσοχή, ωστόσο, γιατί οφείλετε κατά τη μετακίνησή σας στις αποβάθρες και τους χώρους των σταθμών να κυκλοφορείτε πεζοί. Κυλιόμενες σκάλες αποκλείονται, φυσικά, επιτρέπεται ωστόσο η χρήση των ανελκυστήρων.

Και βέβαια, καλό είναι να έχετε κατά νου ότι ο οδηγός (ή άλλος εντεταλμένος του μεταφορέα) μπορεί να σας αρνηθεί την επιβίβασή σας με ποδήλατο, ανάλογα με την πληρότητα του οχήματος ή του συρμού και την ασφάλεια των επιβατών.

Οχι και τόσο ασήμαντη λεπτομέρεια είναι ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις, κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων κοντά σε γραμμές του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ δεν επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων εξαιτίας της μεγάλης επιβατικής κίνησης.

Τι ισχύει σε αστικά λεωφορεία

Και εδώ, δυστυχώς, δεν πας πουθενά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οδηγού, που μπορεί να επικαλεστεί ζητήματα πληρότητας ή ασφάλειας. Μιλάμε πάντα για αποκλειστικά αναδιπλούμενα (ή σπαστά) ποδήλατα μεγέθους έως 20’’. Για τη διασφάλιση μάλιστα της ασφάλειας των επιβατών και την αποφυγή τυχόν τραυματισμού, τα σπαστά ποδήλατα πρέπει να μεταφέρονται μέσα σε ειδική αποθηκευτική τσάντα μεταφοράς ή χειραποσκευή, από τις οποίες δεν πρέπει να εξέχουν μηχανικά μέρη. Οπως ισχύει για όλους τους επιβάτες, οι ποδηλάτες οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία, στα άτομα με μειωμένη κινητικότητα και τους ηλικιωμένους. Στα υπεραστικά λεωφορεία επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων στον χώρο των αποσκευών.

Αμαξοστοιχίες μεγάλων αποστάσεων

Εδώ η μεταφορά γίνεται στη σκευοφόρο. Γίνονται δεκτά έως 5 ποδήλατα (σε περίπτωση που σκέφτεστε να πάτε εκδρομή με τους φίλους σας), ενώ θα καταβάλετε το αντίστοιχο κόμιστρο των 5 ευρώ ανά ποδήλατο.

Με αυτά και με αυτά συμπεραίνουμε ότι ο μέσος ποδηλάτης πρέπει να είναι ένας από τους πιο καλά διαβασμένους πολίτες σε σχέση με τη μετακίνηση προτού βγει από το σπίτι του, κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι καλό.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below