Ο θάνατος των γυναικείων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν υπήρξε αργός και βασανιστικός από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία, αλλά όταν οι εξελίξεις δεν είναι αιφνίδιες, ίσως δεν γίνονται τόσο αισθητές όσο θα έπρεπε, τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο. Έτσι το BBC, για να μας δώσει μια εικόνα της σημερινής θέσης των γυναικών στη χώρα, προχώρησε στη δημιουργία ενός χρονικού των μεγαλύτερων απαγορεύσεων που τους επιβλήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2021:

Σεπτέμβριος 2021: Μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τα κορίτσια βρήκαν κλειστές τις πόρτες των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την έναρξη της σεζόν. Τον ίδιο μήνα, το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων έκλεισε και αντικαταστάθηκε από τη λεγόμενη «αστυνομία ηθικής».

Μάιος 2022: Αυστηροποιήθηκαν οι κανόνες ντυσίματος. Πλέον όλες οι γυναίκες -«εκτός από τις πολύ μικρές ή τις πολύ μεγάλες» σύμφωνα με τον θρησκευτικό ηγέτη Hibatullah Akhundzada– θα έπρεπε να είναι καλυμμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια, με εξαίρεση την περιοχή των ματιών, ενώ οι άντρες συγγενείς θα έπρεπε να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους, διαφορετικά θα υφίσταντο και οι ίδιοι συνέπειες.

Νοέμβριος 2022: Απαγορεύτηκε η είσοδος γυναικών σε κάποια πάρκα όπου θα μπορούσαν να συνυπάρξουν με άντρες.

Δεκέμβριος 2022: Απαγορεύτηκε η φοίτηση γυναικών στο πανεπιστήμιο, προκαλώντας απόγνωση στη χώρα και διεθνή κατακραυγή.

Ιούλιος 2023: Έκλεισαν τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα ομορφιάς, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργες περίπου 60.000 γυναίκες και να χάσουν όλες έναν από τους τελευταίους χώρους κοινωνικοποίησης που τους είχαν απομείνει.

Σεπτέμβριος 2024: Ζητήθηκε από τις γυναίκες να μην υψώνουν τη φωνή τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους – αξιωματούχος των Ταλιμπάν είπε, ειδικότερα, ότι η φωνή τους δεν πρέπει να ακούγεται καθόλου εκτός σπιτιού, γεγονός που έκανε μια γυναίκα να σχολιάσει ανώνυμα στο BBC: «Αν δεν μπορούμε να μιλάμε, γιατί να ζούμε; Είμαστε σαν νεκρές που περιφέρονται».

Δεκέμβριος 2024: Απαγορεύτηκε η εκπαίδευση των γυναικών ως μαίες και νοσηλεύτριες. Αυτό τούς στερεί και την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας, παραδοσιακά, οι γυναίκες δεν δέχονται να εξεταστούν από άντρες. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήδη προτού αναλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία: το 2020 εκτιμάται ότι ανά 100.000 γέννες πέθαιναν 620 γυναίκες. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το Αφγανιστάν θα έπρεπε να έχει επιπλέον 18.000 εκπαιδευμένες μαίες για να εξασφαλίσει επαρκή φροντίδα στις γυναίκες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below