«Όταν παντρευτήκαμε σκεφτόμασταν ότι η ζωή μας θα ήταν ευτυχισμένη. Η σχέση μας πριν τον γάμο ήταν υπέροχη, ενώ και στην τελετή ήμασταν εξίσου ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι. Ελάχιστο καιρό μετά και ήδη θεωρούσαμε ο ένας τον άλλο δεδομένο». Πόσοι και πόσες από εσάς, που βρίσκεστε σε μια πολυετή σχέση ή έναν πολυετή γάμο έχετε σκεφτεί το ίδιο;
Ρουτίνα, υποχρεώσεις, άγχη. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτά και όπως φαίνεται ούτε οι διαπροσωπικές μας σχέσεις. Όσο αλλάζει το περιβάλλον γύρω μας τόσο αλλάζουν και οι προτεραιότητες και οι υποχρεώσεις μας. Πώς μπορεί όμως όλα αυτά που – ουσιαστικά – συμβαίνουν έξω από τη «στενή ζωή» ενός ζευγαριού να μην το επηρεάσουν;
Ο καθηγητής ψυχολογίας με ειδίκευση στις σχέσεις και τον γάμο στο Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα, Bill Doherty, προτείνει τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κρατήσετε ζωντανή τη φλόγα σε έναν γάμο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πέρα από τον «σωστό άνθρωπο», είναι πολύ σημαντικό ένα ζευγάρι να ακολουθήσει μια στρατηγική για να παραμείνει ευτυχισμένο και να μην απομακρυνθεί με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο τα τρία παρακάτω τελετουργικά θα σας βοηθήσουν να μην ρουτινιάσετε στη σχέση σας:
Η καθημερινή συνήθεια της «επανένωσης»
Σύμφωνα με τον καθηγητή πολύ σημαντική μέσα στην ημέρα (και τη ζωή) ενός ζευγαριού είναι η στιγμή που συναντιούνται ξανά στο τέλος της ημέρας. «Ρόλο παίζει ο τρόπος που υποδέχεστε και χαιρετάτε τον άλλο. Αν χαιρετιέστε καλά ο ένας με τον άλλο, τότε θα ανυπομονείτε να ιδωθείτε», λέει ο ειδικός.
«Αν κάθε φορά που βλέπετε ο ένας τον άλλο έπειτα από μια κουραστική ημέρα αναφέρεστε σε κάτι που έγινε λάθος ή γίνεστε επικριτικοί, τότε δεν θα ανυπομονείτε για να συναντηθείτε ξανά και θα προσπαθείτε να αναβάλλετε όσο γίνεται αυτή την ώρα και θα απομακρυνθείτε».
«Η στιγμή της “επανένωσης” είναι σημαντική για το ζευγάρι και πρέπει ένα μικρό “τελετουργικό” να γίνεται, αν όχι κάθε μέρα, όσο πιο συχνά είναι δυνατό, ώστε νa δημιουργεί ένα όμορφο άγχος στο ζευγαρι, ένα αίσθημα ανυπομονησίας για να δει ο ένας τον άλλον. Μπορείτε να αγκαλιάζεστε, να κοιτιέστε στα μάτια, να χορεύετε, να κρατάτε ο ένας το χέρι του άλλου για λίγο ή να δίνετε ένα τρυφερό φιλί», προτείνει ο ειδικός. «Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να το εφαρμόζετε τη στιγμή που γυρνάτε στο σπίτι ή τελειώνετε τη δουλειά σας. Μπορείτε να το εφαρμόσετε λίγο πριν κοιμηθείτε ή όταν χαλαρώνετε αφού κοιμηθούν τα παιδιά και ολοκληρώσετε όλες τις υποχρεώσεις σας».
Αμέριστη προσοχή στο ταίρι σας
Ο ειδικός πάνω στα θέματα σχέσεων καθηγητής ψυχολογίας, John Gottman, υποστηρίζει πως πέντε λεπτά αδιάκοπης προσοχής στο ταίρι σας καθημερινά μπορεί να είναι πολύ πιο θετικά για ένα ζευγάρι από μια κοινή εβδομάδα γεμάτη υποχρεώσεις και τρεχάματα. Και όταν λέει αδιάκοπη προσοχή, εννοεί χωρίς κανέναν περισπασμό. Για παράδειγμα, η προσοχή σας δεν είναι απολύτως συγκεντρωμένη στο ταίρι σας τη στιγμή που τρώτε μαζί, καθώς το φαγητό αποτελεί περισπασμό.
«Είναι προτιμότερο όταν τελειώσετε το φαγητό να καθίσετε ο ένας κοντά στον άλλο και να μάθετε για το πώς πέρασαν την ημέρα τους ή το τι τους απασχολεί. Μπορείτε επίσης, αυτό το «τελετουργικό» προσοχής να το εφαρμόσετε το πρωί αμέσως μετά το πρωινό σας ή λίγο πριν φύγετε για δουλειά. Βρείτε το χρονικό διάστημα που σας βολεύει και γίνεται πιο τρυφεροί μεταξύ σας. Αξίζει τον κόπο».
Αναγνώριση της αξίας του άλλου
Αρκετά συχνά – και πολύ γρήγορα- σε μία σχέση ή έναν γάμο, τα μέλη του ζευγαριού τείνουν να ξεχνούν τα θετικά στοιχεία που έχει το ταίρι τους. Θεωρούν δεδομένα τα καλά και επικεντρώνονται ευκολότερα στα αρνητικά ή τα ενοχλητικά χαρακτηριστικά τους. Αυτή η τακτική όμως μπορεί να αποβεί μοιραία και καταστροφική για μία σχέση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Gottman η υποτίμηση είναι η πιο συχνή αιτία διαζυγίων.
«Το “τελετουργικό” της εκτίμησης έχει να κάνει με το να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου και να αναγνωρίζεις στο ταίρι σου όλα τα όμορφα που κάνει για εσένα. Μια καλή πρόταση για κάθε ζευγάρι είναι στο τέλος της ημέρας και όταν όλα ηρεμούν να συζητά τα όμορφα που συνέβησαν και να εκφράζει στο ταίρι το πόσο όμορφα νιώθει που υπάρχει στη ζωή του. Να ευχαριστεί για τα όσα κάνει για τη σχέση και την οικογένειά τους και να εκφράζει χωρίς δισταγμό την ευγνωμοσύνη του, ακόμα και για κάτι που θεωρείται ασήμαντο».