Η καλλιέργεια και διατήρηση μια υγιούς ρομαντικής σχέσης απαιτεί αφοσίωση και δουλειά, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει σε έναν βαθμό, το γιατί πολύ συχνά οι άνθρωποι λέμε ότι μια δεδομένη σχεσή δεν «λειτουργεί».
Ακριβώς όπως οι προσωπικότητες και η βιολογική μας σύνθεση είναι ξεχωριστά, έτσι είναι και το στυλ επικοινωνίας μας, οι εμπειρίες μας και η ψυχική μας . Στο πλαίσιο μιας συντροφικής σχέσης οι τρεις τελευταίοι παράγοντες είναι περισσότερο ένοχοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα ζευγάρια.
Μια πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη από την εφαρμογή γνωριμιών “Couply” και είχε δείγμα 1000 ατόμων, έδειξε ότι τα τρία βασικότερα εμπόδια στο χτίσιμο μιας υγιούς και μακρόχρονης σχέσης εντοπίζονται στα προβλήματα επικοινωνίας (ποσοστό 56%), στην έλλειψη κοινού ποιοτικού χρόνου (ποσοστό 37%) και σε ψυχολογικές δυσκολίες (ποσοστό 35%). Το βασικό ερώτημα της έρευνας, το οποίο είχε ποικίλες απαντήσεις, είχε να κάνει με τη μεγαλύτερη πρόκληση που οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν στη σχέση τους.
Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις σήμερα, αλλά και τρόπους να τα αντιμετωπίσετε:
Δυσκολίες στην επικοινωνία
Οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας. Η υπομονή και ο σεβασμός είναι απαραίτητα για να καταφέρουμε να συνυπάρξουμε με το άλλο μας μισό. Ωστόσο, συχνά, ακόμα και με υπομονή, τα προβλήματα στην επικοινωνία μέσα σε μια σχέση δεν σταματούν.
Η Deanna Shahady, σύμβουλος σχέσεων, που συνεργάζεται με την Couply, λέει πως ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας είναι το ότι τα μέλη τους εστιάζουν περισσότερο στον εαυτό τους. «Ουσιαστικά, δεν ακούμε και δεν λαμβάνουμε ο ένας τον άλλο υπ’ όψιν», λέει η ειδικός και προτείνει πως η λύση γι’ αυτό το θέμα βρίσκεται στην αυτογνωσία και την ειλικρίνεια. «Σημασία έχει να ακούμε τον άλλο και να μην γινόμαστε διαρκώς αμυντικοί. Δίπλα μας έχουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε και όχι έναν εχθρό». Η ίδια προτρέπει τα ζευγάρια να συζητούν μεταξύ τους και να εκφράζουν το πώς νιώθουν, ώστε η επικοινωνία τους να γίνει πραγματική και ουσιαστική. «Καλό είναι ορισμένες φορές να μπαίνουμε και στη θέση του άλλου. Με αυτόν τον τρόπο η σχέση μας θα βοηθηθεί και η επικοινωνία θα βελτιωθεί».
Έλλειψη ποιοτικού χρόνου
«Το ότι κάθεστε πολλές ώρες ο ένας δίπλα στον άλλο κοιτώντας ένα κινητό, δεν σημαίνει ότι περνάτε και χρόνο μαζί», λέει η Shahady, η οποία προτείνει στα ζευγάρια να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα. Μάλιστα, παρακινεί τα μέλη τους να ζητούν από τα ταίρια τους να βρεθούν μαζί.
«Πείτε στον ή στην σύντροφό σας πως έχετε ανάγκη να τους δείτε και να τους μιλήσετε. Κάντε ερωτήσεις για την ημέρα τους, τη δουλειά, τη βόλτα τους, όταν οι υποχρεώσεις σας κατακλύζουν. Φυσικά, μην ασκείτε πίεση στον άλλο (σίγουρα, δεν θέλετε να συμβεί αυτό σε εσάς), αλλά να είστε παρόντες και παρούσες. Δείξτε με ουσιαστικές ερωτήσεις ότι θέλετε να ξεκίνησει μία συζήτηση, που θα κρατήσει ώρα ή οργανώστε μια κοινή εμπειρία. Ένα δείπνο, μια βόλτα για περπάτημα θα σας προσφέρουν ουσιαστική επαφή με το ταίρι σας».
Ψυχική υγεία
Με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι λογικό αρκετά συχνά να μας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα. Ο φόβος και ο θυμός είναι τα κύρια, ενώ τα ποσοστά της αγχώδους διαταραχής και των κρίσεων πανικού αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται έντονα και οι σχέσεις των ζευγαριών.
«Σε περίπτωση που η βαριά ψυχολογία σας δεν επηρεάζει την καθημερινότητά σας σε μεγάλο βαθμό και είναι απλώς αποτέλεσμα κούρασης, τότε ένα χαλαρό μπάνιο ή μια ζεστή αγκαλιά από το ταίρι σας, είναι πιθανότατα η λύση. Αν τα αρνητικά συναισθήματα, όμως, έχουν περιορίσει τις ώρες που χαμογελάτε καθημερινά, επηρεάζουν κάθε σχέση σας έντονα και συμβάλλουν στην κακή απόδοση στην εργασία σας, τότε η καλύτερη λύση είναι να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό», προτείνει η σύμβουλος σχέσεων.