Ένα από τα στοιχεία – κλειδιά για μια ευτυχισμένη και με διάρκεια σχέση είναι η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που θεωρούν έναν καβγά ανθυγιεινό για τη σχέση. Ωστόσο, οι διαφωνίες έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για τα ζευγάρια, όταν εκείνα γνωρίζουν πώς να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους. Υπάρχουν, βέβαια, δεκάδες λιγότερο ιδανικοί τρόποι για να διαφωνήσεις με το ταίρι σου, συμπεριλαμβανομένης και της αποδέσμευσης, της πράξης που στα αγγλικά είναι γνωστή ως stonewalling.
Ο ψυχοθεραπευτής, Matt Lundquist, περιγράφει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ως εξής: «Το stonewalling είναι μια πράξη άρνησης να εμπλακείς σε μια δύσκολη συζήτηση ή να απαντήσεις σε κάποιον που εκφράζει τα συναισθήματά του και τις ανάγκες του».
Η Dr. Racine Henry, οικογενειακή θεραπεύτρια και σύμβουλος γάμου, συμφωνεί και τονίζει πως το stonewalling συχνά έχει μια σκοπίμως βουβή απάντηση στις ανάγκες τους άλλου.
Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που το stonewalling μπορεί να μοιάζει ως μία θεμιτή λύση. Αν για παράδειγμα η συζήτηση δεν βγάζει πουθενά ή κάποιος από τους δύο γίνεται επιθετικός, αλλά στο σύνολο το stonewalling είναι μια αμυντική τεχνική που θεωρείται τοξική, ειδικά αν στόχο έχει να πληγώσει τον άλλο.
Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε πώς θα αντιληφθείτε ότι είστε θύμα stonewalling και πώς να το αντιμετωπίσετε.
Το stonewalling συμβαίνει όταν στη συζήτηση το ένα άτομο αποφασίζει να «κατεβάσει ρολά», να αποσυρθεί από την κουβέντα και να «χτίσει» έναν τοίχο ανάμεσα σε εκείνον και το άλλο άτομο.
Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν η συζήτηση γίνεται πάρα πολύ συναισθηματική και οδηγεί σε ξεσπάσματα που δημιουργούν άβολη ατμόσφαιρα.
«Εκείνη τη στιγμή μπορεί να μοιάζει ότι ο άλλος αποτραβιέται, χαμηλώνει τους τόνους ή και ασχολείται με κάτι άλλο. Σκοπός είναι να δημιουργήσει συναισθηματική απόσταση με το ταίρι του», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Ludine Pierre.
Σημάδια stonewalling
Αρκετές φορές το stonewalling μπορεί να είναι εμφανές. Ωστόσο, μπορεί να γίνει και αρκετά «ύπουλο» και δύσκολο στην κατανόηση. Σημάδια αυτής της συμπεριφοράς διαβάζετε παρακάτω:
- Αλλαγή θέματος για αποφυγή ενός ζητήματος που προκαλεί αμηχανία.
- Άρνηση απάντησης σε ερωτήσεις.
- Κατηγορίες για διάφορα άλλα ζητήματα και όχι συζήτηση για το τρέχον πρόβλημα.
- Χρήση μειωτικών χαρακτηρισμών και γλώσσας σώματος, όπως νεύματα ή κλείσιμο ματιών.
- Παθητικά επιθετικές συμπεριφορές, όπως καθυστέρηση της απάντησης, αποφυγή κουβέντας ή χρήση χαρακτηρισμών.
Η επιρροή του stonewalling στη σχέση
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη σχέση και σοβαρό σημάδι ενός χωρισμού.
Ενώ είναι θεμιτό να παίρνουμε αποστάσεις, για να σκεφτούμε μία κατάσταση πριν τη συζητήσουμε, το stonewalling δείχνει την επιθυμία μας να απομακρυνθούμε από τη συζήτηση γενικά, ίσως και από τη σχέση.
Δυνητικά, επηρεάζει και τα δύο μέλη του ζευγαριού και συχνά προκαλεί πολύ μεγαλύτερες εντάσεις, κυρίως επειδή το άτομο που δέχεται τη συμπεριφορά νιώθει πως το αγνοούν και δεν υπολογίζουν τη γνώμη και τα συναισθήματά του.
Ψυχολόγοι και ειδικοί πάνω στις σχέσεις τονίζουν τη σημασία της σωστής επικοινωνίας των ζευγαριών. Το stonewalling δεν προσφέρει κανέναν θετικό αντίκτυπο στη σχέση. «Είναι η επιτομή της αδιαφορίας προς τον άνθρωπο που αγαπάτε, κατάσταση ιδιαίτερα ακατανόητη και σκληρή για εκείνον», σημειώνει ο John Gottman, κλινικός ψυχολόγος.
Τι να κάνετε αν είστε «θύμα» stonewalling
Ένας καλός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να δώσετε τέλος στη συζήτηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, λένε οι ειδικοί. «Είναι μια καλή ευκαιρία να απομακρυνθείτε για λίγο και να συγκεντρώσετε ξανά τις σκέψεις σας, πριν επανέλθετε στο ζήτημα», προτείνει ο john Gottman.
Η Dr. Henry τονίζει ότι έπειτα από αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσετε στο ταίρι σας τα συναισθήματά σας. «Κάντε γνωστό στον συνομίλητή σας ότι η αδιαφορία του σας επηρεάζει σοβαρά και υπογραμμίστε τι θα θέλατε να κάνουν. Αν αρνηθούν να καταλάβουν ή να προσπαθήσουν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το τέλος της σχέσης. Και να το δηλώσετε. Ξεκαθαρίστε πως δεν θα ανεχτείτε παρόμοια συμπεριφορά».
Τι να κάνετε αν εσείς ασκείτε stonewalling
Αν, τώρα, αντιλαμβάνεστε ότι ίσως εσείς είστε το άτομο που ασκεί stonewalling στη σχέση πρέπει να είστε ιδιαίτερα ειλικρινής με τον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε «Παρέμεινα σιωπηλή επειδή αγχώθηκα και χρειαζόμουν χώρο ή προσπαθούσα να τιμωρήσω τον σύντροφό μου;». Παρατηρήστε το σώμα σας όταν αυτό συμβαίνει. Είστε σε θέση άμυνας; Ιδρώνετε; Σκέφτεστε «Θα φύγω, για να τον αφήσω να χωρίς απάντηση!»; Επίσης, σκεφτείτε την ψυχολογία σας. Εκείνη τη στιγμή νιώθετε άβολα; Μήπως, έχετε νεύρα και θέλετε χρόνο; Μήπως, θεωρείτε πως είναι ένας τρόπος για να δείξετε πως έχετε δίκιο;
Αν ξεκαθαρίσετε τα κίνητρα της συμπεριφοράς σας, θα κατανοήσετε πολύ ευκολότερα γιατί την εφαρμόζετε και θα καταφέρετε πιο εύκολα να την αλλάξετε.