Παγιδευμένοι σε στερεότυπα μιας άλλης εποχής παραμένουν αρκετοί άνδρες και γυναίκες, καταλήγουν ερευνητές σε πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Psychological Science.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, πολλοί είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα ότι το περιστασιακό σεξ στις γυναίκες αντανακλά ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση, χωρίς όμως να θεωρούν ότι το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες.
«Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι αυτό το στερεότυπο καλά κρατεί ακόμα», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Jaimie Arona Krems, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. «Πρόκειται για προκατάληψη με απήχηση σε άνδρες και γυναίκες, φιλελεύθερους και συντηρητικούς, καθώς και σε όλο το φάσμα και την ένταση του σεξισμού ή του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων», πρόσθεσε.
Την έμφυλη διάκριση στη σεξουαλική συμπεριφορά εις βάρος των γυναικών επιβεβαίωσαν έξι πειράματα με 1.500 σχεδόν συμμετέχοντες συνολικά.
Στο πλαίσιο ενός από αυτά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κρίνουν ένα άτομο κοντά στην ηλικία των 25 ετών, αδιευκρίνιστης ταυτότητας, το οποίο επαναλάμβανε σεξουαλικές συνευρέσεις της μιας βραδιάς (one-night stands), ήταν μονογαμικό ή απείχε εντελώς από τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Για τις γυναίκες που επιδίδονταν σε ευκαιριακό σεξ, η ετυμηγορία των συμμετεχόντων ήταν χαμηλή αυτοεκτίμηση, όχι ωστόσο και τους άνδρες με την ίδια σεξουαλική συμπεριφορά. Επιπλέον, στην ερώτηση αν το υποκείμενο που συνηθίζει το περιστασιακό σεξ είναι ενήλικας με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή όχι, οι συμμετέχοντες υπερψήφισαν την πρώτη επιλογή, ακόμα και όταν οι ερευνητές τους παρουσίασαν στοιχεία που αποδείκνυαν το αντίθετο.
«Όταν εξηγήσαμε λεπτομερώς στους συμμετέχοντες ότι οι γυναίκες που έκαναν ευκαιριακό σεξ το απολάμβαναν και ένιωθαν ικανοποιημένες από τις σεξουαλικές τους συνήθειες, οι συμμετέχοντες επέμειναν στον στερεοτυπικό τους προσδιορισμό ως γυναικών με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση σε σύγκριση με όσες προέκριναν τις μονογαμικές σχέσεις και δεν ήταν όμως ευχαριστημένες από τη σεξουαλική τους συμπεριφορά», ανέφερε η Δρ Krems.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει τις ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις του στιγματισμού ανθρώπων ως άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, στις οποίες περιλαμβάνονται λιγότερες πιθανότητες επιλογής για μια θέση εργασίας, εκλογής σε δημόσιο αξίωμα και επιτυχίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, με το φιλικό αλλά και ερωτικό ενδιαφέρον περιορισμένο για φερόμενα ως ανασφαλή άτομα.
«Αν και δεν βασίζεται στην πραγματικότητα, το στερεότυπο που αναδεικνύει η παρούσα μελέτη πιθανώς να έχει σοβαρές συνέπειες. Τέτοιες προκαταλήψεις έχουν σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα στον πραγματικό κόσμο», κατέληξε η Δρ Krems.
Πηγή: ygeiamou.gr