Δεν θα προσπαθήσουμε να «χρυσώσουμε» το χάπι. Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι και πάντα πονούν. Όσα καλά λόγια κι αν σας πουν οι δικοί σας, όσα γλυκά και να καταναλώσετε, όσες σειρές και ταινίες κι αν δείτε στο Netflix, ο πόνος δεν φεύγει εύκολα, ενώ αυτό που λένε για τον χρόνο και τη γιατρεία είναι η καλύτερη συμβουλή.

Είχατε ποτέ σκεφτεί, όμως, να στραφείτε στην επιστήμη για να ξεπεράσετε έναν χωρισμό; Ναι, μπορείτε να πάρετε αγκαλιά ένα κιλό παγωτό και να κλαίτε μπροστά στην τηλεόραση ή να χορεύετε ασταμάτητα σε κλαμπ και πάρτι -όλα είναι αποδεκτά- αλλά με τους παρακάτω τρόπους που συστήνουν οι επιστήμονες, μπορεί να τα καταφέρετε λίγο γρηγορότερα.

Αφήστε τη θλίψη να κυριαρχήσει

Αν προσποιείστε πως τίποτα δεν συνέβη και όλα είναι καλά, τότε σίγουρα δεν θα ξεπεράσετε γρήγορα την κατάσταση. Ο κλινικός ψυχολόγος Antonio Pascual-Leone, προτείνει να εστιάζουμε στα δυσάρεστα συναισθήματα, αντί να τα αποφεύγουμε. Η πείρα τού έχει δείξει πως αρκετά βήματα πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστεί ένας χωρισμός, αλλά αυτό είναι το πρώτο. «Πρέπει να περάσετε από την καταιγίδα για να καταλάβετε τι ακριβώς νιώθετε, ενώ αν βιώσετε τη θλίψη, την οργή, τον πόνο τώρα στην αρχή δεν θα ξεσπάσουν αργότερα ως καταπιεσμένα νεύρα και θυμός», λέει ο ειδικός.

Υπάρχει λόγος που τελείωσε η σχέση

Συνήθως, όταν μια σχέση τελειώνει και ακόμα προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε, τείνουμε να αφήνουμε στην άκρη τα άσχημα που συνέβησαν και να θυμόμαστε μόνο τα θετικά. Το να εξειδανικεύουμε μια σχέση, η οποία για να φτάσει στο τέλος της είχε σοβαρούς λόγους, δεν βοηθά ούτε την ψυχολογία μας ούτε την προσπάθεια να προχωρήσουμε παρακάτω. «Το μυαλό σας θα προσπαθεί να σας λέει πως όλα ήταν τέλεια, αλλά γνωρίζετε πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν θέλετε να ξεπεράσετε μια σχέση θα πρέπει να το θυμάστε καλά αυτό», λέει ο ειδικός.

Σταματήστε να ψάχνετε για απαντήσεις

Ακόμα και όταν γνωρίζουμε τον λόγο ενός χωρισμού, τείνουμε να φτιάχνουμε ιστορίες στο μυαλό μας, ιστορίες για άλλες αιτίες ή διαφορετική συμπεριφορά που μπορεί να είχε σώσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, καμία εξήγηση δεν θα είναι ποτέ αρκετή. «Αναζητάτε απαντήσεις, επειδή προσπαθείτε να κρατηθείτε στη συνήθεια της σχέσης, όχι επειδή κάποιος άλλος λόγος θα σας βοηθούσε να το ξεπεράσετε. Αφήστε την κατάσταση πίσω και αποδεχτείτε ότι τελείωσε, για το καλό σας».

Βρείτε τι ψάχνετε σε μια σχέση

Τη στιγμή που τα συναισθήματα σας κατακλύζουν προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι ακριβώς ζητάτε πια από μία σχέση. Προφανώς, αυτή που τελείωσε δεν σας κάλυπτε. Τι ελπίζατε να σας προσφέρει και τι θέλετε να έχει η επόμενη; Ακόμα και αν δεν δώσατε εσείς το τέλος, αυτό επήλθε για κάποιον σοβαρό λόγο. Το διάστημα μέχρι την επόμενη εκμεταλευτείτε το για να σκεφτείτε πώς μπορείτε εσείς να παρέχετε στον εαυτό σας όσα αναζητάτε, αλλά και για να ξεκαθαρίσετε ποια είναι τα όρια που θα θέτετε από εδώ και πέρα στις σχέσεις σας.

Ανακαλύψτε τον εαυτό σας

Μαζί με τα όσα θέλετε να σας προσφέρει μια σχέση εκμεταλλευτείτε αυτό το διάστημα για να ανακαλύψετε τι αρέσει και στον εαυτό σας. Συνήθως, με τον χωρισμό χάνουμε και ένα κομμάτι του εαυτού μας, αυτό που ήμασταν στη σχέση. Πώς, λοιπόν, γίνεται πιο εύκολο αυτό το στάδιο; Δοκιμάζοντας νέα πράγματα, νέες εμπειρίες. Εσείς είστε εκείνοι που θα δώσετε αξία στον εαυτό σας ξανά.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below