Αρκετά συχνά μπορεί να «παρακάπτουμε» τη σοφία των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων. Εξαιτίας της πολυάσχολης καθημερινότητάς μας παραβλέπουμε το γεγονός πως έχουν ζήσει πολλά περισσότερα από εμάς και αγνοούμε τις συμβουλές και τις νουθεσίες τους.

Ο Δρ. Karl Pillemer, καθηγήτης στο τμήμα ψυχολογίας του κολλεγίου Weill Cornell στην Νέα Υόρκη, ξεκίνησε μία έρευνα το 2004, στη διάρκεια της οποίας συγκέντρωσε πρακτικές συμβουλές για τη ζωή από τους ηλικιωμένους της Νέας Υόρκης. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης ο καθηγητής και η ομάδα του συγκέντρωσαν πάνω από 1,500 απαντήσεις στο ερώτημα «Ποιο ήταν το πιο σημαντικό μάθημα που πήρατε τα χρόνια που ζείτε;».

Οι ηλικιωμένοι αποκάλυψαν πολλά μαθήματα, tips και συμβουλές για διάφορα θέματα της καθημερινότητας και της ζωής, αλλά ήταν οι συμβουλές τους γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον του καθηγητή. Έτσι εκείνος συγκέντρωσε τις πέντε πιο σημαντικές και συνηθισμένες απαντήσεις και παρουσιάζει το τι θα ήθελαν οι μεγαλύτεροι να ξέρουμε για τις σχέσεις μας:

Μάθημα 1ο: Ο γάμος είναι δύσκολος

Όταν είστε αρραβωνιασμένοι ή παντρεμένοι για λίγο καιρό και όλοι λάμπουν από ευτυχία για εσάς, είναι απίθανο να σκέφτεστε ότι τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα. Ο γάμος, όμως, είναι αρκετά δύσκολος από μόνος του, αφού δύο διαφορετικές προσωπικότητες πρέπει να συνυπάρξουν. Σκεφτείτε τώρα και τις καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προκύπτουν στη διάρκειά του. Όλα αυτά συντελούν ώστε η κατάσταση να γίνει αρκετά περίπλοκη. Στην έρευνα του καθηγητή πολλοί άνθρωποι παρομοίασαν τον γάμο με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, κατά την οποία γίνεσαι καλός, μα ποτέ τέλειος. Πάντα πρέπει να εξασκείσαι και να μαθαίνεις κάτι περισσότερο. Έτσι και η προσπάθεια για τη διατήρηση μιας καλής σχέσης είναι συνεχής.

Μάθημα 2ο: Η σχέση για μια ζωή, αξίζει

«Το να είσαι με έναν άνθρωπο για πολλά χρόνια -10, 20, 30, 40, ακόμα και 50 ή 60, αν είστε τυχεροί – είναι κάτι το υπέροχο». Αυτό τόνισαν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι άνθρωποι στον καθηγητή και την ομάδα του. Μπορεί να είναι δύσκολο, μα αξίζει να προσπαθήσετε να κάνετε τη σχέση σας να διαρκέσει. Η σύνδεση που δημιουργείται με το ταίρι σας είναι κάτι το μοναδικό.

Μάθημα 3ο: Παντρευτείτε κάποιον που σας μοιάζει

Σίγουρα και εσείς έχετε ακούσει το ρητό που θέλει τα ετερώνυμα να έλκονται, αλλά -σύμφωνα με τους ηλικιωμένους της Αμερικής – αυτό δεν ισχύει. Εκείνοι πιστεύουν ακράδαντα πως το να παντρευτείς ένα άτομο που είναι εντελώς διαφορετικό από εσένα δεν θα σου βγει σε καλό. Οι σχέσεις μπορεί να γίνουν πολύ περίπλοκες και δύσκολες όταν γνωρίζεις τον άλλον, φανταστείτε να είστε και εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι πόσο πιο περίεργα μπορεί να γίνουν τα πράγματα.

via GIPHY

 

Μάθημα 4ο: Δεχτείτε τον άλλο και μην προσπαθείτε να τον αλλάξετε

Το να ξεκινάει μια σχέση με την προοπτική «Θα καταφέρω να αλλάξω αυτό το στοιχείο στο ταίρι μου» δεν είναι καθόλου καλό σημάδι, πόσω μάλλον να ξεκινά με τέτοιες βλέψεις ένας γάμος. «Αν δεν μπορείτε να αποδεχτείτε το ταίρι σας όπως είναι, καλύτερα να μην παντρευτείτε. Το να θυμώνετε και να νευριάζετε διαρκώς για όσα δεν σας αρέσουν, δεν θα έχει κανένα νόημα ούτε θα φέρει ευτυχία στη σχέση σας», προτείνουν τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί.

Μάθημα 5ο: Πάντα να διαφωνείτε με γεμάτο στομάχι

«Ποτέ μην τσακώνεστε, ενώ πεινάτε». Λιγάκι παράξενη συμβουλή, μα αληθινή. Σκεφτείτε τον εαυτό σας: Πόσες φορές έχετε πει πράγματα, για τα οποία μετανιώσατε, επειδή είχατε εκνευριστεί λόγω έλλειψης φαγητού; «Αν καταλαβαίνετε πως το ταίρι σας είναι έτοιμο να εκραγεί, τότε προσφέρετέ του κάτι να φάει – η κατάσταση αμέσως θα εξομαλυνθεί».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below