Τη λεκτική βία είναι δύσκολο να τη διακρίνει κανείς σε μια σχέση. Ωστόσο, μπορεί να είναι το ίδιο καταστροφική με τη σωματική. Ίσως επειδή τα «τραύματα» δεν είναι εμφανή, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ακόμα και για το ίδιο το θύμα να καταλάβει τι συμβαίνει.

Όταν ακούμε τη λέξη «κακοποίηση» το μυαλό μας πηγαίνει μόνο στη σωματική βία, μα εξίσου σοβαρή για την ψυχολογία ενός ανθρώπου μπορεί να γίνει και η λεκτική κακοποίηση. Πρόκειται για μια μορφή βίας που δεν είναι έκδηλη, καθώς ο θύτης εύκολα «καμουφλάρει» τη συμπεριφορά αυτή και να την «περνά» ως κάτι φυσιολογικό ή αστείο.

Πώς θα καταλάβει, λοιπόν, ένας άνθρωπος αν είναι θύμα λεκτικής βίας; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, αλλά τα πιο βασικά σημάδια είναι τα παρακάτω πέντε.

Σκέφτεστε πάντα πριν μιλήσετε

Στις περισσότερες συζητήσεις με το ταίρι σας κάθε κουβέντα και λέξη σας είναι πολύ προσεγμένη και την έχετε σκεφτεί εκατοντάδες φορές πριν την ξεστομίσετε; Αν πριν μιλήσετε σκέφτεστε: «Καλύτερα να μην το πω αυτό, διότι θα υπάρξει ένταση και φωνές», τότε πρέπει να αναθεωρήσετε τη σχέση σας.

Δεν περνάτε καλά

Για την ακρίβεια έχετε ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που περάσατε καλά. Στη σχέση σας κυριαρχούν οι φωνές και οι προσβολές. Παράλληλα, διστάζετε να βγαίνετε έξω ή μπορεί και να το αποφεύγετε, καθώς γνωρίζετε ότι η κατάληξη της βραδιάς θα είναι μία: τσακωμός και φωνές.

Τα λεγόμενά σας διαστρεβλώνονται διαρκώς

Έχετε παρατηρήσει πως κάθε φορά που παρουσιάζετε με επιχειρήματα τις θέσεις σας, ειδικά αν αυτές δεν είναι υπέρ του συντρόφου σας, εκείνος αλλάζει τα λεγόμενά σας; Και, τελικά, βγαίνετε εσείς ο «κακός της υπόθεσης»; Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασκούν χειριστικές συμπεριφορές σε κάθε τους συζήτηση έχουν έναν σκοπό: να περάσει το δικό τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως ο συνομιλητής τους θα καταλήξει να βάλει τα κλάματα.

Το ένστικτό σας λέει πως κάτι δεν πάει καλά

Αν σκέφτεστε συχνά πως θα ήταν καλύτερα να φύγετε από αυτή τη σχέση, πως δεν ανέχεστε κάποιος να σας μιλά έτσι και να σας συμπεριφέρεται με αγένεια ή αν νιώθετε πως τα πράγματα δεν είναι σωστά, χωρίς να μπορείτε να προσδιορίσετε ακριβώς το τι συμβαίνει, τότε μάλλον το ένστικτό σας έχει δίκιο. Ακούστε το.

Οι προσβολές είναι απλώς «αστεία»

Αν είστε θύμα λεκτικής κακοποίησης πολλές φορές θα νιώθετε πως τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας ακυρώνονται. «Γιατί είσαι τόσο υπερβολική/ συναισθηματική/ αναστατωμένη; Ήταν απλώς ένα αστείο» ή «Πλάκα έκανα. Μην τα παίρνεις όλα τόσο σοβαρά», θα ακούσετε συχνά έναν άνθρωπο που ασκεί λεκτική βία να λέει. Και εσείς τότε θα αρχίσετε να αμφιβάλλετε για όσα νιώθετε και να αμφισβητείτε τον εαυτό σας, επειδή ακριβώς εκείνος λυπάται που το πήρατε έτσι και φαίνεται (πάλι) να είστε εσείς «ο κακός της υπόθεσης».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below