Όλοι έχουμε κάνει σχέση με ανθρώπους που ξέρουμε ότι δεν είναι κατάλληλοι για εμάς, αλλά επιλέγουμε να αγνοήσουμε το ένστικτό μας. Μένουμε επειδή είναι πιο εύκολο από το να είμαστε μόνοι, επειδή «πρέπει» να είμαστε με κάποιον ή επειδή ανησυχούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποιος άλλος.
Η χημεία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι απρόβλεπτη και η συμβατότητα (ή η ασυμβατότητα) δεν είναι πάντα κάτι που μπορείτε να προβλέψετε. Είναι δύσκολο να ξέρετε ότι κάτι λείπει όταν δεν μπορείτε να το προσδιορίσετε. Επειδή όμως αξίζετε αναμφισβήτητη αγάπη και μια ευτυχισμένη σχέση, διαβάστε παρακάτω 10 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να πιέζετε τον εαυτό σας να παραμείνει σε μία κατάσταση στην οποία νομίζετε πως έχετε συναντήσει τον «Έναν και μοναδικό σύντροφο».
Θέλετε να είστε σε σχέση και όχι απαραίτητα με αυτόν τον άνθρωπο
Αν ελπίζετε εδώ και πολύ καιρό σε μια σχέση, νιώθετε πίεση να είστε ζευγάρι ή έχετε βαρεθεί να νιώθετε μοναξιά, μπορεί να είστε περισσότερο ερωτευμένοι με την ιδέα της σχέσης παρά με το συγκεκριμένο άτομο.
Για να αποκρυπτογραφήσετε αν θέλετε το άτομο ή αν θέλετε τη σχέση, σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν ήσασταν απλώς φίλοι. Θα θέλατε να βρίσκεστε κοντά του, ακόμη και αν ήταν πλατωνικό ή αν η σχέση δεν αποτελούσε επιλογή; Κι αν αυτό το άτομο δεν ήθελε ποτέ να παντρευτεί ή ζούσε στην άλλη άκρη της χώρας; Θα εξακολουθούσατε να θέλετε να είστε μαζί του ή θα προχωρούσατε σε κάποιον «πιο βολικό»; Αν είστε με έναν άνθρωπο μόνο λόγω βολικών περιστάσεων ή επειδή φοβάστε τη μοναξιά, οι πιθανότητες είναι ότι είστε περισσότερο ερωτευμένες με την έννοια της σχέσης παρά με εκείνον που έχετε δίπλα σας.
Δεν είστε ο εαυτός σας
Ερωτευμένοι ή όχι, αν είστε με κάποιον που σας πνίγει, σας κάνει να αισθάνεστε ότι πρέπει να λογοκρίνετε τον εαυτό σας ή σας να σκέφτεστε υπερβολικά τα λόγια και τις πράξεις σας, δεν πρόκειται για αληθινή συνεργασία και σίγουρα δεν πρόκειται για υγιή σχέση. Ακόμα κι αν υπάρχει «σπίθα», αυτή βρίσκεται ανάμεσα στο άλλο άτομο και μια λογοκριμένη εκδοχή του εαυτού σας.
Η σχέση δεν ανακάμπτει από τις διαφωνίες
Μπορεί στο μυαλό μας να έχουμε τις σχέσεις παθιασμένες και γεμάτες τρυφερά φιλιά έπειτα από καυγάδες (ευχαριστείτε τις ταινίες του Hollywood για αυτό), αλλά η συμβατότητα και η επιτυχία μιας σχέσης δεν εξαρτώνται από το αν διαφωνούμε ή όχι, αλλά αντίθετα από το πώς ανακάμπτουμε από αυτές τις διαφωνίες.
Ανεξάρτητα από το ποιος είναι το τέλειο ταίρι για εσάς να θυμάστε ότι και οι δύο θα κάνετε λάθη, θα έρθουν κακές μέρες και θα υπάρξουν διαφωνίες. Δώστε προσοχή στο πώς αντιδρά το άλλο σας μισό σε αυτές τις στιγμές. Σας ακούει, επικοινωνεί αποτελεσματικά και δεν κάνει το ίδιο λάθος δύο φορές; Νοιάζεστε και οι δύο περισσότερο για τη σχέση παρά για το αν έχετε δίκιο; Ή μήπως δυσκολεύεστε με την επικοινωνία, κρατάτε μνησικακία και νιώθετε ότι κάθε καυγάς μπορεί να είναι το τέλος της σχέσης; Αν η εγγύτητά σας δεν ανακάμπτει μετά το τέλος ενός καυγά, τότε πιθανότατα μένετε στη σχέση από φόβο και όχι από πάθος.
Φαντάζεστε μια ζωή μαζί του, αλλά όχι με ενθουσιασμό
Το γεγονός ότι μπορείτε να φανταστείτε μια κοινή ζωή δεν σημαίνει πάντα ότι ο άνθρωπος που έχετε δίπλα σας είναι ο κατάλληλος. Όταν σκέφτεστε πώς θα ήταν μια σχέση, ένα σπίτι, η δημιουργία οικογένειας ή τα γηρατειά με αυτό το άτομο, είναι η φαντασίωση που σας συναρπάζει περισσότερο ή το να τα κάνετε όλα αυτά μαζί του; Μια ζωή μαζί του πρέπει να φαντάζει και να είναι συναρπαστική.
Αν υπάρχει πραγματική έλξη και θέληση, θα ανυπομονείτε για κάθε επόμενο βήμα και θα βλέπετε τους εαυτούς σας ευτυχισμένους μαζί στα 80 σας χρόνια. Αν τα συναισθήματα επιβάλλονται από «πρέπει» και φόβους, δεν θα είστε ενθουσιασμένοι ούτε για τα μικρά ούτε για τα μεγάλα της ζωής και, φυσικά, δεν θα μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας μόνο με αυτόν τον άνθρωπο σε 50 χρόνια.
Ελπίζετε πως κάτι θα αλλάξει
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται, αυτό το άτομο θα ήταν τέλειο αν μόνο συνέβαινε αυτό ή το άλλο ή ότι θα έχετε την τέλεια σχέση όταν αλλάξει αυτό που σας ενοχλεί, τότε σίγουρα δεν παραμένετε στη σχέση επειδή έχετε βρει το άλλο σας μισό. Δεν χρειάζεται να έχετε πάντα τις ίδιες αξίες, πεποιθήσεις και συμπεριφορές, αλλά πρέπει τουλάχιστον να καταλαβαίνετε, να σέβεστε και να εκτιμάτε τις διαφορές σας. Δεν πρέπει να χρειάζεται να τις αλλάξετε για να τις αγαπήσετε.
Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη
Φυσικά, η αμφισβήτηση της αφοσίωσή άλλου είναι η μεγαλύτερη κόκκινη σημαία. Αν δεν εμπιστεύεστε τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας, τότε σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος. Και όταν μιλάμε για εμπιστοσύνη, δεν αναφερόμαστε μόνο στο κομμάτι τις σωματικής απιστίας, αλλά και σε άλλους τομείς. Είστε μαζί με αυτόν τον άνθρωπο και εμπιστεύεστε τις απόψεις του; Ζητάτε τη συμβουλή του; Πιστεύετε σε εκείνον; Είναι σταθερός στους λόγους και τις πράξεις του; Ναι, το ερωτικό πάθος είναι σημαντικό, αλλά το ίδιο σημαντική είναι και η σύνδεση που έχετε εκτός κρεβατοκάμαρας.
Δεν είστε φίλοι
Αν δεν γελάτε, δεν αστειεύεστε και δεν απολαμβάνετε ακόμα και μη ρομαντικές στιγμές μαζί, τότε μπορεί να επιβάλλετε στον εαυτό σας να παραμένει σε μία σχέση. Οι καλύτερες φιλίες είναι αυτές που μας κάνουν να γελάμε, ακόμα και χωρίς λόγο. Αν πρόκειται να περάσετε τη ζωή σας με κάποιον, θα πρέπει αυτός ο άνθρωπος να είναι ο καλύτερος φίλος που είχατε ποτέ. Θα πρέπει να βγάζει τον πιο ανόητο και αυθόρμητο εαυτό σας, γιατί έτσι ξέρετε ότι θα είστε μαζί και στα πιο σοβαρά, βαρετά ή τετριμμένα συμβάντα σε μία σχέση.
Αισθάνεστε καλά μαζί του, μόνο σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα
Ίσως διασκεδάζετε κάνοντας παρέα με τους φίλους και τα ανίψια του, αλλά συνεχώς ανατριχιάζετε στην ιδέα του συντρόφου σας κοντά στην οικογένειά σας, αφού δεν ταιριάζουν καθόλου. Ή από την άλλη περνάτε όμορφα στο ραντεβού, αλλά την επόμενη ημέρα θέλετε να είστε πάλι μόνες. Αντί να αποπροσανατολίζεστε από τις στιγμές που νιώθετε καλά με τον άλλο άνθρωπο, επικεντρωθείτε στις στιγμές που δεν νιώθετε καλά μαζί του. Η αγάπη θα μπορούσαμε να πούμε είναι και μια «ταλαιπωρία»- είναι να νοιάζεσαι για τον άλλο, ακόμα και όταν δεν είναι εύκολο να το κάνεις. Αν τα συναισθήματά σας είναι έντονα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα τότε μάλλον η «σπίθα» που νομίζετε ότι νιώθετε είναι απλώς μια ψευδαίσθηση που βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες.
Δεν αισθάνεστε ασφάλεια ή σεβασμό
Συχνά συγχέουμε τη «σπίθα» με πολλά άλλα συναισθήματα. Η άνεση, ο εθισμός και το ξεμυάλισμα είναι τα πιο συνηθισμένα. Συχνά ταυτίζονται λανθασμένα ως αγάπη. Ενώ η αγάπη μπορεί να γίνει εθιστική, η διαφορά μεταξύ του πραγματικού εθισμού και απλώς των ιδιοτήτων της αγάπης που μοιάζουν με εθισμό είναι ότι με την υγιή αγάπη, υπάρχει επίσης σεβασμός, εμπιστοσύνη και δέσμευση. Αν είστε απλώς «εθισμένοι» με ένα άτομο, θα νιώσετε περισσότερο σαν να πετυχαίνετε έναν υψηλό και γρήγορο στόχο, με οποιοδήποτε κόστος, παρά το ότι κερδίζετε σε μακροχρόνιο πλαίσιο.
Δεν βρίσκεστε στην ίδια σελίδα
Συχνά, οι άνθρωποι βάζουμε συγκεχυμένους ορισμούς γύρω από το τι πραγματικά σημαίνει «χημεία», αλλά η αλήθεια είναι ότι το να νιώσουμε τη σπίθα με τον άλλον άνθρωπο σημαίνει απλώς ότι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα μαζί του: στο χιούμορ, στην οικειότητα, στις αξίες και στο τι θέλουμε από μία σχέση. Αν υπάρχει αυτό, δεν θα χρειάζεται να αναρωτιέστε για το μέλλον, για το τι θα πείτε και το πώς θα φερθείτε. Θα μπορείτε να είστε ο εαυτός σας. Με την αδελφή ψυχή σας, τον έναν και μοναδικό άνθρωπό σας ή απλώς ένα άτομο στο οποίο αξίζει να επενδύσετε το να περνάτε χρόνο μαζί του δεν θα μοιάζει εξαναγκαστικό. Ακόμα και όταν η σχέση περνά δυσκολίες, το να είστε με τον άλλον δεν θα φαντάζει ποτέ δύσκολο.