Σε όλους μας η ιστορία είναι γνώριμη: Όταν βρισκόμαστε σε μία σχέση είναι εύκολο να αρνηθούμε οποιοδήποτε κόκκινο σημαιάκι στο όνομα της αγάπης και του έρωτα. Στα μάτια των εκπαιδευμένων επαγγελματιών, όμως, τα σημάδια αυτά είναι συχνά προφανή και εύκολο στο να προβλεφθούν.

Ένα πολύ δημοφιλές thread στο reddit είναι αυτό που θέλει ψυχολόγους, ειδικούς πάνω στις ερωτικές σχέσεις, και relationship expert, να απαντούν (ανώνυμα) στην ερώτηση: «Ποιες είναι οι συμπεριφορές που δείχνουν αμέσως πως μια σχέση δεν θα έχει διάρκεια ή θα είναι δυστυχισμένη;».

Οι απαντήσεις είναι πολλές με τις πέντε πιο δημοφιλείς να συνοψίζονται παρακάτω:

Η υποτίμηση

Αρκετοί ήταν εκείνοι που σημείωσαν πως η υποτιμητική συμπεριφορά είναι πολύ σοβαρός παράγοντας στο να φτάσει μια σχέση στο τέλος, ακόμα και γίνεται με ευγενικό τρόπο.

«Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά δεν είναι ποτέ θετικό σημάδι. Εάν αυτές οι συμπεριφορές βγαίνουν στις συνεδρίες, δίνουν μια καλή εικόνα για το πώς είναι πραγματικά στο σπίτι. Για παράδειγμα, ένας πελάτης έκανε πάντα σχόλια σχετικά με τη σύζυγό του και το μακιγιάζ της που είχε τρέξει ή σχολίαζε το ότι πρόφερε με λανθασμένο τρόπο μία λέξη. Αντί να της πει πως το μακιγιάζ της είχε χαλάσει και να αφήσει ασχολίαστη την προφορά της, εκείνος προτιμούσε να γελά μαζί της, υποτιμώντας τη. Παρ’ ότι έκανε τα σχόλια με χαμόγελο, η ανάγκη του να επισημαίνει τα ελαττώματα της συντρόφου και μπροστά σε άλλους ήταν μια πράξη ελέγχου και ταπείνωσης της γυναίκας του. Όταν το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκείνος ισχυρίστηκε πως ήταν απλώς μια ευγενική χειρονομία και αρνούνταν να δει το πώς επηρέαζε τη σχέση του. Όσα, όμως, δείχνουμε μπροστά σε παρέα είναι μια μικρογραφία του τι συμβαίνει στον δεσμό του, πίσω από κλειστές πόρτες».

via GIPHY

 

Η σχέση με γονείς και πεθερικά

Υψηλά στις απαντήσεις βρίσκεται και η επιρροή που δέχεται το ζευγάρι από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι γονείς των μελών.

«Όταν ένας ή μία σύζυγος είναι πολύ δεμένος με την οικογένειά του και επιτρέπει στους γονείς του να παρεμβαίνουν σε οποιοδήποτε θέμα αφορά εκείνον/η και τη σύντροφό του, τότε ο γάμος θα είναι δυστυχισμένος – ακόμα κι αν κρατήσει για χρόνια. Σίγουρα, θα υπάρξουν επιρροές από δικούς μας ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι θα πρέπει η γνώμη των άλλων να καθορίζει τη σχέση μας».

Η εξάρτηση

Οι relationship expert παρατηρούν πως η προσκόλληση ενός ατόμου στο άλλο, ακόμα κι αν το δεύτερο παρέχει τα πάντα στο πρώτο, δεν είναι ποτέ θετική.

«Όταν ένα άτομο εξαρτάται πλήρως από το άλλο (αυτό το βλέπουμε συνήθως σε πιο νεαρές ηλικίες) και δεν αναπτύσσει κανένα δικό του ενδιαφέρον, είναι σίγουρο πως η σχέση όσα χρόνια κι αν κρατήσει (αν κρατήσει χρόνια) δεν θα είναι υγιείς. Τέτοιου είδους δεσμοί καταλήγουν πάντα σε επώδυνους χωρισμούς. Η αυτοεκτίμηση και η προσωπική ολοκλήρωση ενός ανθρώπου έρχονται μέσα από τη συναναστροφή με τους άλλους και την επίτευξη προσωπικών στόχων. Αν αυτό δεν συμβαίνει ο άνθρωπος δυστυχεί. Αν κάποιος σας προτρέπει (με τη συμπεριφορά ή τα λόγια του) να απομακρυνθείτε από φίλους ή οικογένεια τότε σίγουρα δεν σας αγαπά πραγματικά. Θέλει απλώς να έχει τον έλεγχο».

Η υπερβολική ελευθερία

Η ανεξαρτησία στη σχέση δεν συνεπάγεται αδιαφορία για τη γνώμη του συντρόφου μας. Όταν οι ψυχολόγοι παρατηρούν αυτή τη συμπεριφορά ξέρουν πως το τέλος είναι κοντά.

«Το να είναι τα μέλη της σχέσης ανεξάρτητα δεν σημαίνει ότι δεν θα μιλούν στον σύντροφό τους για καμία απόφαση της ζωής τους. Από τη στιγμή που θα καταλάβω πως ένα ζευγάρι κάνει θεμελιώδη πράγματα χωριστά, ξέρω πως η σχέση δεν θα έχει διάρκεια. Για παράδειγμα, αν κάποιος κλείνει ένα ταξίδι δίχως να το συζητά με τον σύντροφό του ή αγοράζει αυτοκίνητο, χωρίς καμιά προειδοποίηση, τότε ο γάμος ή η σχέση του είναι καταδικασμένη. Είναι άλλο η ανεξαρτησία και ο σεβασμός και άλλο η αδιαφορία».

via GIPHY

Η ευθυνοφοβία

Μπορεί να σας φαίνεται λιγάκι παράξενο, αλλά οι ειδικοί λένε πως όταν ένας άνθρωπος συγκρίνει τη σχέση σας με άλλους ή δεν λαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του, τότε δεν γνωρίζει καλά τον εαυτό του και δεν μπορεί να επικοινωνήσει σωστά, άρα και να βρίσκεται σε σχέση.

«Η σωστή επικοινωνία είναι κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση. Γάμος, δεσμός, φιλία, επαγγελματικές σχέσεις, ακόμα και ένας απλός διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει δίχως διαφωνίες ή την έκφραση αντίθετων απόψεων. Αν ο σύντροφός σας δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει, να ακούσει τι λέτε και να σεβαστεί τα θέλω σας, τότε θα προσπαθεί να σας μειώνει, να φέρνει διαρκώς παραδείγματα άλλων ανθρώπων (συνήθως κοινών γνωστών) ή να σταματά την κουβέντα. Γιατί; Διότι δεν γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τα όσα νιώθει, δεν μπορεί να εκφραστεί και κατά συνέπεια να δεχθεί και τις συνέπειες των λόγων και των πράξεών του. Η επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα στις σχέσεις. Αν ένας άνθρωπος δυσκολεύεται να δεχθεί τα όσα του λέτε και αποφεύγει τις ευθύνες του, τότε η σχέση μαζί του δεν θα είναι η καλύτερη».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below