Μπορεί να μη σε ψήνει να δεις μια νεανική σειρά που έχει ως βασικό της θέμα το σεξ αλλά το Sex Education του Netflix ήρθε για να σε διαψεύσει. Είναι μια σειρά που μιλάει πολύ ανοιχτά για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και μέσα από το χιούμορ δίνει απαντήσεις σε πράγματα που ίσως και να ντρεπόσουν να ρωτήσεις. Σίγουρα δεν αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά έχεις να δώσει πολλά μαθήματα στους θεατές τους. Ένα από τα σημαντικότερα, για μένα, ήταν αυτό μας ανέλπιστα ήρθε στη δεύτερη σεζόν της σειράς -σύντομα θα ακολουθήσει και τρίτη- που αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς της πλατφόρμας σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα (μαζί με τα You, La Casa de Papel, Elite και When They See Us).
Ακολουθεί spoiler! Στη δεύτερη σεζόν τα κορίτσια της σειράς αναγκάζονται να συνεργαστούν για να βρουν τι είναι αυτό που μπορεί να ενώσει μια ομάδα 6 γυναικών, φαινομενικά, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους. Δυστυχώς καταλήγουν ότι αυτό που τις φέρνει κοντά είναι οι εμπειρία της σεξουαλικής παρενόχλησης που όλες τους αντιμετώπισαν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μια από αυτές τις ιστορίες ξεδιπλώνεται σε μεγάλη έκταση στη ροή της σειράς για να διαπιστώσει κανείς πόσο δύσκολα μπορεί να περνά ψυχολογικά μια κοπέλα που έχει βιώσει την σεξουαλική παρενόχληση.
Η σειρά, παρόλο που έχει πολλά χιουμοριστικά στοιχεία, δεν αφήνει περιθώρια να παρερμηνεύσεις την κατάσταση. Και μπορεί το #MeToo να συνεχίζει να κυριαρχεί στα media όλου του κόσμου αλλά είναι εξίσου σημαντικό όταν μια βρετανική σειρά, από εκεί που δεν το περιμένεις, θίγει ένα τόσο σημαντικό θέμα. Μέσα σε όλα, μας επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά, αυτό που είχαμε πει κι εμείς μέσα από το 1ο Marie Claire The Power Trip, πόσο σημαντική είναι η αλληλοστήριξη ανάμεσα στις γυναίκες.
Αυτά που κρατάμε από το δεύτερο κύκλο της σειράς Σεξουαλική αγωγή, όπως είναι ο ελληνικός τίτλος της, αναφορικά με την σεξουαλική παρενόχληση είναι:
1. Ένα τέτοιο συμβάν δεν πρέπει να δημιουργεί στο θύμα ενοχή για κάτι που μπορεί να έκανε και να προκάλεσε το θύτη. Αντίθετα, θα πρέπει να δέχεται όλη την ψυχολογική στήριξη που απαιτείται για να το ξεπεράσει.
2. Το θύμα θα πρέπει να το επικοινωνεί χωρίς να φοβάται το στιγματισμό. Επίσης, ο θύτης θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του.
3. Οι γυναίκες δεν πρέπει να γυρνούν την πλάτη στις άλλες γυναίκες αν εντοπίσουν ότι είναι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.