Η Melissa Petro είναι μια εργαζόμενη γυναίκα, 40 ετών, που ζει στη Νέα Υόρκη με τον επί τέσσερα σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους. Οι δυο τους κάνουν αλλαγή από τη δουλειά στη φροντίδα των παιδιών. Η φύση της πάντα σε εγρήγορση γονεϊκής ευθύνης για την φροντίδα ενός 12 μηνών και ενός 3 ετών παιδιού μέσα στην πανδημία είναι “αδιάκοπη, εξαντλητική και όχι σέξι”. Αυτό υποστηρίζει η Retro στους New York Times. Ο σύζυγός της αποκοιμήθηκε πρόσφατα στο καναπέ. “Δεν είναι ότι δεν θέλω”, εξηγεί. “Είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα πέρα από το να κάνω σεξ με τον σύντροφό μου, που υποτίθεται ότι τον βρίσκω ελκυστικό και θεωρητικά θέλω να κάνω σεξ μαζί του. Μοιάζει -κάποιες φορές- αποκαρδιωτική, η σεξουαλική μας ζωή”.
Η Retro δεν είναι η μόνη που νιώθει έτσι. Μια έρευνα του Kinsey Institute αναφορικά με την επίδραση που έχει ο Covid-19 στην ποιότητα της συζυγικής ζωής, έδειξε ότι το 24% των παντρεμένων ανθρώπων υποστήριξαν ότι έκαναν λιγότερο σεξ από ότι έκαναν πριν την πανδημία και το 17% των γυναικών υποστήριξαν ότι μια ξεκίνησε μείωση στην σεξουαλική και την συναισθηματική ικανοποίηση στην πανδημία. Μία ακόμα έρευνα που διενεργήθηκε την άνοιξη έδειξε ότι το 1/3 των ζευγαριών βιώσαν μια σύγκριση που προέκυψε από την πανδημία και ότι η ερωτική ζωή πολλών υπέφερε.
Πώς το 2020 άλλαξε τις σχέσεις
“Μιας και ήταν ένας χαμένος χρόνος για πολλά, ίσως ήταν ένας χαμένος χρόνος και αναφορικά με το σεξ”, σημειώνει η Maya Luetke, ερευνήτρια στο Κέντρο Προώθησης της Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα που ηγήθηκε της έρευνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Emily Nagoski που δεν εξεπλάγην από τα δεδομένα. Καθηγήτρια σεξουαλικής αγωγής, ερευνήτρια και συγγραφέας του Come as You Are: The Surprising New Science That Will Transform Your Sex Life, η Nagoski παρομοιάζει την σεξουαλική επιθυμία και την συστολή με το γκάζι και το φρένο στο αυτοκίνητο. Κι ενώ σε αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλοί παράγοντες στις ζωές των ζευγαριών που πατούν το φρένο αντί για το γκάζι, δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε το πόδι από το φρένο και να πατήσουμε το γκάζι της σεξουαλικότητας.
Άλλαξε την οπτική σου
Η αυτοκριτική και η επικριτικότητα προς τον σύντροφό σου είναι οι κλασικές πρακτικές που μειώνουν την σεξουαλική επιθυμία. Περισσότερο από το 50% των γυναικών δηλώνουν ότι το στρες, η κατάθλιψη και το άγχος μειώνει το ενδιαφέρον τους για σεξ καθώς και την σεξουαλική τους διέγερση και την ικανότητα να έρθουν σε οργασμό. Η Nagoski υποστηρίζει ότι είναι φυσιολογικό να νιώθεις λιγότερη επιθυμία κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, όπως είναι η πανδημία.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις την οπτική σου παρά την συμπεριφορά σου. “Αν κάνεις σεξ γατί πρέπει ή νιώθεις ότι αυτό περιμένουν από σένα, δεν θα κάνεις αρκετό σεξ και πιθανότατα δεν θα το ευχαριστηθείς”, γράφει στο βιβλίο της. “Μην αποφασίζεις απλά να κάνεις σεξ, δοκίμασε να βρεις την ταυτότητα του ανθρώπου που του αρέσει το σεξ”.
Φτιάξε πλάνο
Η Petro υποστηρίζει ότι εκείνη και ο σύζυγός της βρίσκουν χρόνο για σεξ ακόμα κι αν αυτό είναι κάθε τρίτη Κυριακή. “Διώχνω όλες τις σκέψεις για τις υποχρεώσεις από το μυαλό και απλά προσπαθώ να χαλαρώσω και να είμαι παρούσα στη στιγμή για τον σύντροφό μου”, περιγράφει. Μετά, παίρνουν τους εαυτούς τους λιγότερο σοβαρά. “Είμαστε πιο ανάλαφροι”.
“Οι άνθρωποι εγκλωβίζονται στην ιδέα του αυθόρμητου σεξ”, λέει η Nagoski αλλά, ειδικά για τις γυναίκες, αυτό είναι σπάνιο. Σύμφωνα με μια πληθώρα δεδομένων για το σώμα σχετικά με το φύλο και την σεξουαλική επιθυμία, η Nagoski υπολογίζει ότι μόνο 15% των γυναικών βιώνουν αυτή την αυθόρμητη επιθυμία ενώ οι περισσότερες βιώνουν την ανταποκρινόμενη επιθυμία -θέλουν σεξ όταν κάτι ερωτική συμβαίνει.
Οι κλινικοί ψυχολόγοι Peggy Kleinplatz και A. Dana Menard έκαναν έρευνα για το βιβλίο τους Magnificent Sex: Lessons from Extraordinary Lovers και διαπίστωσαν ότι τα συστατικά του καλού σεξ βρίσκονται στην σταθερότητα του φύλου, της σεξουαλικότητας και στην υποδοχή άλλων παραμέτρων και γούστων. Συμπεριέλαβαν πράγματα όπως η επικοινωνία, η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία, η επαφή και το να είσαι παρούσα στη στιγμή. Αγνόησαν την ρομαντική πτυχή του αυθορμητισμού και αντ’ αυτού αγκάλιασαν την προμελέτη και τον σχεδιασμό. Το καλό σεξ, διαπίστωσαν, δεν συμβαίνει απλά. Απαιτεί πρόθεση. Μην φοβάσαι να το βάλεις στο ημερολόγιό σου αν χρειαστεί.
Αναζήτησε την πρωτοτυπία
Το να βιώνεις χαμηλή σεξουαλική επιθυμία κατά την πανδημία μπορεί να είναι λογικό και κατανοητό αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να την αυξήσεις στη σχέση σου. Ένα από αυτά που λέει η επιστήμη είναι να ενισχύσεις την σεξουαλική διέγερση με μια νέα εμπειρία. Όχι απλά σεξουαλικής φύσεως αλλά οτιδήποτε θα κάνει την καρδιά σου να χτυπήσει δυνατά. Το να είσαι ενθουσιασμένη δίπλα στον σύντροφό σου κάνει τον άλλο άνθρωπο να φαίνεται φρέσκος στα μάτια σου και άρα πιο γοητευτικός σεξουαλικά. Ίσως είναι η ώρα να μιλήσεις με τον σύντροφό σου ανοιχτά για τις επιθυμίες και τις φαντασιώσεις σου ή να βρεις έναν άλλο τρόπο να αναβάσεις τους παλμούς. Από μαθήματα χορού ή γυμναστική μέσω YouTube μέχρι να πάτε μαζί για περπάτημα ή να δείτε μια ταινία στο κρεβάτι.
Κλείσε τον κύκλο του στρες
Όταν το μυαλό σου αισθάνεται την απειλή, το σώμα σου ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα με τέτοιο τρόπο που η αδρεναλίνη και την κροτιζόλη σε βοηθούν να τρέξεις ή να αγωνιστείς πιο σκληρά. Μόλις η απειλή περάσει, το νευρικό σου σύστημα σε βγάζει εκτός “μάχης” και επιστρέφει το σώμα σου στην πρότερη χαλαρή του κατάσταση. Αυτή η ηρεμία που ενεργοποιεί το νευρικό σου σύστημα είναι υπεύθυνη και για την σεξουαλική διέγερση. Με άλλα λόγια, το μυαλό ξέρει ότι όταν δέχεσαι απειλή, δεν θέλεις να κάνεις σεξ.
Οι στρεσογόνοι παράγοντες της σύγχρονης ζωής είναι συγκεχυμένοι. Είναι λιγότερο ευδιάκριτο για το μυαλό σου πότε δεν απειλείσαι πια -όταν ο μισθός έχει μπει στην τράπεζα ή η τηλεκπαίδευση του παιδιού σου τελείωσε για σήμερα. Η Nagoski προτείνει να “κλείσεις τον κύκλο του στρες” ή να κάνεις πράγματα που θα δώσουν σήμα στο σώμα σου ότι ο κίνδυνος πέρασε. Όταν πας για τρέξιμο μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, κάνεις μετάβαση μέσα από το τρέξιμο και λες στο σώμα σου ότι το άγχος τελειώσει, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη μέρα.
Ακόμα κι αν δεν νιώθεις αρκετά ασφαλής για να βιώσεις την επιθυμία, μπορείς να έρθεις κοντά με τον σύντροφό σου και να δεθείς μαζί του. Με το να ξαπλώσετε στο στο σκοτάδι και να δείτε μαζί μια ταινία, το να πάτε για περπάτημα, να γυμναστείτε, να δοκιμάσετε την αυτόαποδοχη -όλα αυτά έχουν τα θετικά τους ακόμα κι αν δεν οδηγήσουν στο σεξ.