Είναι ευκολότερο να δίνεις ή να παίρνεις αγάπη; Το ερώτημα τέθηκε στο Instagram από τη Δρ Marisa G. Franco, Ph.D., ψυχολόγο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ζητήματα της φιλίας ως ανθρώπινης σχέσης. Τι απάντησαν άραγε οι χρήστες;

Ίσως όχι κεραυνός εν αιθρία, η άτυπη έρευνα κατέληξε ότι για την πλειοψηφία η αποδοχή της αγάπης είναι μια διαδικασία δύσκολη με πολλές αβεβαιότητες· σύμφωνα με τις απαντήσεις, τα άτομα ένιωθαν επιφυλακτικότητα ως προς τη γνησιότητα της αγάπης που λάμβαναν, ευάλωτα όταν δεν έτρεφαν αντίστοιχα αισθήματα για τον εαυτό τους και, τέλος, η συναισθηματική αυτή προσφορά μεταφραζόταν αυτομάτως ως υποχρέωση ανταπόδοσης.

«Η αμοιβαία αγάπη και στοργή δυναμώνουν τις φιλίες όταν οι άνθρωποι μπορούν να τις αποδεχτούν», εξηγεί η Δρ Franco και αναζητά τις απαντήσεις σε δύο έρευνες.

Η αγάπη επισκιάζεται από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση

Φαίνεται ότι αδυνατούμε να δούμε την αγάπη όταν μας προσφέρεται. Στο πλαίσιο μιας μελέτης με τίτλο «Η αποδοχή εναπόκειται στο βλέμμα του παρατηρητή», ζητήθηκε από εθελοντές να βιντεοσκοπήσουν τον εαυτό τους καθώς ανέπτυσσαν τη σκέψη τους γύρω από διάφορα ζητήματα και να παρακολουθήσουν έπειτα το βίντεο ενός αγνώστου που «απαντούσε» στην επιχειρηματολογία τους. Στην ουσία, επρόκειτο για το ίδιο μαγνητοσκοπημένο βίντεο – κονσέρβα που παρακολούθησαν όλοι οι συμμετέχοντες, με πρωταγωνιστή έναν ηθοποιό που τους προσέφερε επιβεβαίωση μέσα από χαμόγελα και φράσεις όπως «συμφωνώ μαζί σου σε αυτό το σημείο» και «ελπίζω να σε δω στην επόμενη φάση της έρευνας».

Η αποδοχή του βιντεοσκοπημένου μηνύματος δεν ήταν κοινή για όλους τους συμμετέχοντες. Η λέξη-κλειδί, σύμφωνα με τη Δρ Franco, ήταν η αυτοεκτίμηση. Όσοι είχαν αυτοπεποίθηση και πίστευαν στον εαυτό τους μπόρεσαν πράγματι να πιστέψουν ότι ο άγνωστος στο βίντεο είχε φιλικές διαθέσεις και συμπάθεια. Αντιθέτως, η χαμηλή αυτοεκτίμηση λειτούργησε ως εμπόδιο στα μηνύματα συμπάθειας του αγνώστου.

Η αγάπη των άλλων οδηγεί σε κρίση ταυτότητας

Είναι εντυπωσιακό πώς η στοργή που προσφέρεται από άλλους μπορεί να οδηγήσει σε κρίσης ταυτότητας. Τα θετικά μηνύματα κλονίζουν τον αποδέκτη, ο οποίος μπροστά στο χάσμα της εικόνας που έχει για τον εαυτό του και την εικόνας που έχει ο άλλος για εκείνον μπερδεύεται, νιώθει ότι δεν γίνεται κατανοητός και επιβαρύνεται με την υποχρέωση να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες των άλλων.

Έρευνα έχει αναδείξει τη μεγαλύτερη ευκολία που έχουν οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση να απορρίπτουν τις φιλοφρονήσεις από την αρνητική εντύπωση που έχουν για τους εαυτούς τους. Τους είναι πιο εύκολο να συμφωνήσουν με φράσεις όπως «Χάνω τον εαυτό μου όποτε λαμβάνω ένα κοπλιμέντο» ή «Όταν μου λένε καλά λόγια, νιώθω ότι μάλλον δεν γνωρίζουν καλά ποιος είμαι», έδειξαν τα σχετικά ευρήματα.

Πώς να μπορούμε να εισπράξουμε την αγάπη

Μια διαπίστωση που επαναλαμβάνεται στις τέχνες, τη φιλοσοφία ή τη λογοτεχνία, είναι πως δεν μπορεί να λάβει την αγάπη κάποιος αν δεν ξέρει να αγαπά πρώτα τον εαυτό του. Σε αυτό συγκατανεύει και η Δρ Franco, αναφερόμενη σε επιστημονική διαπίστωση ότι όσο λιγότερο δεκτικοί φαινόμαστε για την αγάπη κάποιου, τόσο δυσκολότερο θα είναι για εκείνον να μας την προσφέρει.

Επομένως, όπως λέει η ειδικός, πρέπει να αφήσουμε όσους διάκεινται φιλικά να εκδηλώσουν τη συμπάθειά τους, ακόμα και αν πρόκειται για θετικά σχόλια ή likes σε αναρτήσεις μας στα social media, και να την αποδεχθούμε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Έτσι θα νιώσουμε καλύτερα για τον εαυτό μας.

Πηγή: ygeiamou.gr 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below