«Κάνε ό,τι θέλεις, αλλά δεν θέλω να το δω, να το ακούσω ή να το μάθω»: Αυτό είναι γνωστό ως σχέση DADT = Don’t Ask Don’t Tell.
Το DADT είναι μια προεπιλεγμένη δομή σχέσης για μονογαμικά ζευγάρια που επιθυμούν μια πιο ανοιχτή σχέση, αλλά δεν είναι σε θέση να αγκαλιάσουν άνετα την πολυγαμία. Το DADT τους επιτρέπει να διατηρούν την ψευδαίσθηση (και το προνόμιο) της μονογαμίας σε μια κοινωνία που δυσκολεύεται να αποδεχτεί την πολυγαμία.
Σε μια Don’t Ask Don’t Tell (DADT) σχέση κάθε άτομο επιτρέπεται να έχει πρόσθετες σχέσεις με τη συμφωνία ο σύντροφός του να μην γνωρίζει τα άλλα εμπλεκόμενα άτομα ή να μην γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες για αυτές τις σχέσεις.
Η πολυγαμία περιλαμβάνει διαφάνεια και ειλικρίνεια με όλους τους συντρόφους. Η μονογαμία περιλαμβάνει τη διατήρηση της σχέσης αποκλειστικής και στη DADT σχέση ό,τι συμβαίνει γίνεται έπειτα από συμφωνία μεταξύ των συντρόφων.
Το DADT είναι ένα μείγμα τόσο των πλεονεκτημάτων της μονογαμίας όσο και της πολυγαμίας χωρίς τις συνέπειες καθεμιάς από αυτές τις δύο δυναμικές. Σε μια σχέση «Don’t Ask Don’t Tell», ένα ζευγάρι συνεχίζει να ζει με μονογαμικό τρόπο κοινωνικά, προκειμένου να διατηρήσει το status quo και το προνόμιο της μονογαμίας, αλλά εμπλέκεται και σε πιο ανοιχτές σχέσεις. Η ιδιωτική τους ζωή κρατείται για τον εαυτό τους. Αν κάποιος από τους δύο έχει άλλον σύντροφο, δεν το ξέρει κανείς.
Πολλά νέα ζευγάρια, που επιθυμούν μια ανοιχτή σχέση διαμορφώνουν τη δική τους με βάση το πρότυπο DADT ως έναν τρόπο για να αποφύγουν τη δυσφορία και το στίγμα μιας δομής σχέσης που δεν είναι ακόμη ευπρόσδεκτη κοινωνικά, καθώς η μονογαμία είναι ο προκαθορισμένος κοινωνικός κανόνας και η πολυγαμία δεν είναι αποδεκτή στους περισσότερους τομείς της κοινωνίας.
Είναι απιστία μια σχέση DADT;
Το DADT διαφέρει από άλλες «συμφωνίες» μέσα σε σχέσεις στο ότι δίνει προτεραιότητα στην έλλειψη διαφάνειας μεταξύ των συντρόφων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια που συνήθως ενθαρρύνεται στη μη μονογαμία. Αυτό σημαίνει ότι οι σύντροφοι συμφωνούν να κάνουν σεξ ή/και να βγαίνουν ραντεβού με άτομα εκτός της σχέσης τους, αλλά δεν αποκαλύπτουν αυτές τις εμπειρίες ο ένας στον άλλο.
Η βασική διαφορά με την απιστία είναι η συναίνεση. Στη σχέση DADT η θεμελιώδης συμφωνία είναι η απόκρυψη: Το ζευγάρι προτιμά να μη γνωρίζει λεπτομέρειες για ό,τι κάνει εκτός σχέσης ο/η σύντροφός του. Δεν συζητούν και δεν το λένε. Στην απιστία, από την άλλη, ο ένας σύντροφος ξεκινά μια σεξουαλική ή ρομαντική σχέση εν αγνοία του/της συντρόφου του/της, με αποτέλεσμα, συνήθως, να τον/ την πληγώνει.
Με λίγα λόγια, το μοντέλο DADT επιτρέπει στους ανθρώπους να λαμβάνουν μόνο τις πληροφορίες που πραγματικά θέλουν να μάθουν, κάτι που μπορεί να μειώσει τις εντάσεις και να αποτρέψει τη ζήλια.
@polyphiliablog Reply to @thatrosagirl #polyamory #polyamorous #polyamorytiktok #polyamorytok #polyam #polyamorydefinitions #dontaskdonttell #polyamoryeducation ♬ original sound – Leanne Yau
Μπορεί να λειτουργήσει μία σχέση DADT;
Όλα αυτά τα μοντέλα σχέσεων που κυκλοφορούν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο αν υπάρχει ξεκάθαρη συζήτηση και ειλικρίνεια μεταξύ του ζευγαριού. Αν κάθε μέλος συναινεί, τότε μπορεί και μία σχέση DADT να λειτουργήσει. Για να λειτουργήσει, λοιπόν, μια σχέση τύπου DADT, όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συμφωνούν. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο τα μέλη του αρχικού ζευγαριού συμφωνούν, αλλά και οι εξωτερικοί τους σύντροφοι πρέπει να γνωρίζουν και να συναινούν στη συγκεκριμένη συμφωνία.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σχέσης DADT
Aυτός ο τύπος σχέσης προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και συναισθηματική αυτονομία σε ορισμένους ανθρώπους και τους επιτρέπει να εξερευνήσουν νέες εμπειρίες, χωρίς καβγάδες. Επιπλέον, ορισμένοι βρίσκουν σε αυτό το μοντέλο έναν τρόπο να ανανεώσουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον ή τη φλόγα στη σχέση τους, χωρίς να εγκαταλείψουν την ασφάλεια και τη σταθερότητά της. Από την άλλη, ένα τέτοιοι είδος σχέσης ενέχει πολλούς κινδύνους και ρίσκα. Το μεγαλύτερο είναι αυτό της αμφιβολίας και τη ζήλειας. Εάν δεν υπάρχει σταθερή βάση εμπιστοσύνης και σεβασμού για τα συμφωνημένα όρια, κάποιος από τους εμπλεκόμενους μπορεί να αισθανθεί προδομένος, ενώ την ίδια στιγμή οι εμπειρίες που δεν μοιράζονται στο ζευγάρι μπορεί να οδηγήσουν σε καταπιεσμένα συναισθήματα, θυμό και ξεσπάσματα.