Ο θυμός μπορεί να είναι ένα συναίσθημα που καταναλώνει την ενέργειά μας και μας αποσπά από τους στόχους μας. Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Κάποιοι φωνάζουν, άλλοι σιωπούν και άλλοι φρικάρουν. Ορισμένοι καταφέρνουν και τον ελέγχουν. Σε κάθε περίπτωση μπορεί -και πρέπει- να κατανοήσουμε από πού πηγάζει, ώστε να καταφέρουμε να συμφιλιωθούμε μαζί του και τελικά να τον ελέγξουμε.
Αν και απαραίτητος ως συναίσθημα, αφού μας βοηθά να δείχνουμε τη δυσαρέσκειά μας απέναντι σε κάτι, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διαβρώνει τις σχέσεις και να σπέρνει τη διχόνοια στα ζευγάρια.
«Όταν απογοητευόμαστε, μπορεί να είναι πιο εύκολο να σκεφτούμε και να επεξεργαστούμε τις εισερχόμενες πληροφορίες, ώστε να αντιδράσουμε ψύχραιμα και με αξιοπρέπεια», λέει ο Jacob Kountz, θεραπευτής γάμου και οικογένειας στο Bakersfield της Καλιφόρνια.
«Αλλά, όταν είμαστε θυμωμένοι, τα συναισθήματά μας είναι πολύ έντονα και μπορεί να μας φτάσουν σε καταστάσεις αδιέξοδες, εκφράζοντας λόγια που αργότερα ίσως μετανιώσουμε».
Φυσικά, μπορεί να υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τρόπων με τους οποίους αντιδρούμε στο θυμό, πολλοί από τους οποίους είναι επιβλαβείς, είτε για εμάς είτε για τους αγαπημένους μας.
Έτσι γεννάται το ερώτημα: Όταν θυμώνουμε τόσο πολύ που δεν μπορούμε πλέον να επεξεργαστούμε τα όσα νιώθουμε, πώς μπορείτε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, χωρίς να πληγώσουμε τους άλλους; Και τι λέμε, τελικά, όταν είμαστε πολύ θυμωμένοι για να μιλήσουμε;
Χρησιμοποιήστε αυτή την απλή φράση όταν νιώθετε πολύ θυμό
«Δεν είμαι στην κατάλληλη ψυχική διάθεση αυτή τη στιγμή και χρειάζομαι χρόνο για να ηρεμήσω πριν μπορέσω να εκφράσω τα αληθινά μου συναισθήματα».
Στη συνέχεια, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εντοπίσετε τι πραγματικά σας ενόχλησε και γιατί νιώθετε τόσο θυμό.
«Συνεχίζοντας να αντιδράτε θυμωμένα, απλώς αυξάνεται τις πιθανότητες να ξεσπάσετε πιο έντονα, χρησιμοποιώντας λόγια που δεν νιώθετε πραγματικά. Στην ουσία, όσο πιο πολύ μιλάτε ενώ είστε θυμωμένοι, τόσο πιο πολύ θυμώνετε», σημειώνει ο σύμβουλος γάμων και ψυχοθεραπευτής, Ross Grossman.
«Οι άνθρωποι συχνά είναι ξένοι προς τα ίδια τους τα συναισθήματα, αδυνατώντας να τα επεξεργαστούν ή ακόμα και να τα αναγνωρίσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αντιδράσεις που αυτά προκαλούν. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποια είναι τα γεγονότα ή οι σκέψεις που συμβαίνουν, τόσο γύρω μου όσο και μέσα μου, που μπορεί να με κάνουν να θυμώνω πιο εύκολα”. Η κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από το θυμό σας, σας επιτρέπει να τον ελέγχετε καλύτερα», συνιστά.
Η τακτική που προτείνει ο ειδικός
Αυτό, βέβαια, γίνεται αποτελεσματικότερα και πιο εύκολα όταν είμαστε ήρεμες. Οπότε τι κάνουμε όταν νιώθουμε τον θυμό να ξεχειλίζει και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας;
Ο Jacob Kountz προτείνει να υιοθετήσουμε την τακτική του stonewalling.
«Το stonewalling δείχνει ακριβώς αυτό που νιώθετε εκείνη τη στιγμή. Είστε εκνευρισμένοι και υψώνεται έναν τοίχο μέχρις ώτου καταφέρετε να επεξεργαστείτε τα όσα νιώθετε. Όταν χρησιμοποιείτε σε αυτές τις περιπτώσεις και αφού γίνει ξεκάθαρο στον άλλο, ότι αυτός είναι ο τρόπος σας να αντιμετωπίσετε την ένταση, πρόκειται για μια ασφαλή τακτική διότι σας προστατεύει από το να θυμώσετε περισσότερο».
Με λίγα λόγια το stonewalling μπορεί να θεωρηθεί ένα μέσο για να κερδίσετε λίγο χρόνο και να επεξεργαστείτε το τι συνέβη. Σίγουρα, δεν αποτελεί μέθοδο αντιμετώπισης του θυμού και δεν συστήνεται ως υγιής συμπεριφορά στις σχέσεις. Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να ξέρετε για το stonewalling.