Μέχρι πού φτάνουν τα όρια στο άγγιγμα και πότε μία γυναίκα θεωρείται υπερβολική όταν αντιδρά σε κάτι που δεν της αρέσει; Συχνά ακούμε την ερώτηση «Μήπως ήμουν υπερβολική;», όταν μία γυναίκα δηλώνει ξεκάθαρα είτε με πράξεις είτε με λόγια τη δυσαρέσκεια ή την άρνησή της απέναντι σε μία κίνηση ή σε λόγια αντρών με τους οποίους βρίσκεται σε σχέση ή έχει βγει κάποιο ραντεβού.
Η απάντηση είναι θεωρητικά απλή: «Όχι, δεν είσαι υπερβολική. Αφού νιώθεις άβολα κάνεις πολύ σωστά και το εκφράζεις». Μία γυναίκα, όμως, αναρωτιέται αν έπρεπε να έχει χρησιμοποιήσει λόγια και όχι πράξεις για να δείξει το πόσο την ενόχλησε η κίνηση του άντρα με τον οποίο βγήκε ραντεβού.
Όπως γράφει στον Guardian, οι δυο τους έβγαιναν πρώτη φορά. Λίγο μετά την έξοδό τους βρέθηκαν στο αυτοκίνητο να φιλιούνται όταν εκείνος έπιασε το στήθος της γυναίκας, η οποία απομάκρυνε το χέρι του με το δικό της. Η έντονη αντίδρασή του την ξάφνιασε, γι’ αυτό και ζητά τη γνώμη της Pamela Stephenson Connolly, ψυχολόγου με ειδίκευση σε σεξουλικά προβλήματα, η οποία διατηρεί στήλη συμβουλών στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας.
Η γυναίκα εξήγησε τι ακριβώς συνέβη:
«Σε ένα πρώτο ραντεβού πρόσφατα, η συνήθης μέθοδος επικοινωνίας που χρησιμοποιών για να εκφράσω τι δεν θα ήθελα να κάνω σεξουαλικά επικρίθηκε έντονα και αυτό με έχει αφήσει σε σύγχυση σχετικά με το πώς πρέπει να δείχνω τη συγκατάθεσή μου. Αυτός ο άνδρας άγγιξε το στήθος μου ενώ φιλιόμασταν. Δεν με ρώτησε αν αυτό ήταν εντάξει εκ των προτέρων. Απομάκρυνα απαλά το χέρι του σε ένα σημείο όπου αισθανόμουν άνετα να με αγγίζει και όπου με είχε αγγίξει προηγουμένως. Αντέδρασε έντονα. Αυτό έχει συμβεί με τους περισσότερους άνδρες με τους οποίους έχω βγει ραντεβού. Ωστόσο, δεν είχα αρνητική αντίδραση στο παρελθόν.
Μήπως τελικά αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να ξεκαθαρίζω τι θέλω; Θα έπρεπε μήπως να του μιλήσω; Μου φαίνεται δύσκολο να διευκρινίζω ακριβώς πού μπορεί κάποιος να με αγγίξει κάθε στιγμή πριν το κάνει ή πριν μου το ζητήσει, αλλά ίσως αυτό να ήταν πιο ξεκάθαρο. Υπήρξα, τελικά, υπερβολική;».
Η ψυχολόγος, αφού ξεκαθαρίζει πως ο τρόπος που έδειξε το τι ήθελε ήταν απόλυτα αποδεκτός, συνεχίζει τονίζοντας πως η αντίδραση του άντρα θα πρέπει να βάλει τη γυναίκα σε σκέψεις:
«Η μη λεκτική σας επικοινωνία ήταν απολύτως σαφής. Όπως είναι κατανοητό, στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσει όταν ξεπερνούν τα όριά τους. Ορισμένοι αντιδρούν με θυμό ή αμυντικότητα τη στιγμή που καταλαβαίνουν ότι ο άλλος δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί μία τέτοια συμπεριφορά.
Η αντίδραση του συνοδού σας εκείνη τη στιγμή μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες και θα πρέπει να σας οδηγήσει στο να αναρωτηθείτε αν πρέπει να τον ξαναδείτε. Ίσως έχει αποκαλύψει μια αίσθηση δικαιώματος πάνω στους άλλους ή μια έλλειψη σεβασμού στις επιθυμίες σας που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι φοβούνται πολύ την υπέρβαση των ορίων και, ιδανικά, θα ήθελαν ένας σύντροφος να περιγράφει επακριβώς τι είναι αποδεκτό και τι όχι σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Σε μια στιγμή πάθους, βέβαια, δεν θα είχατε προβλέψει απαραίτητα την επόμενη κίνησή του και, αντί να ρωτήσει αν ένα επόμενο βήμα θα ήταν εντάξει, αυτός ο άνθρωπος έδειξε ότι περιμένει από εσάς να είστε υπεύθυνη για το αν θα δεχθείτε ή όχι την κίνησή του – χωρίς να την ξέρετε. Τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο να τα διαχειριστείτε εν θερμώ. Συνιστώ μια ήρεμη συζήτηση για να ακούσει ο ένας τον άλλον πάνω στο θέμα. Σίγουρα, αυτό θα πρέπει να γίνει πριν μπείτε ξανά σε οποιουδήποτε είδους οικεία συμπεριφορά μαζί του».