Ένας ναρκισσιστής είναι αυτός που δεν έχει ενσυναίσθηση, δρα βάση εξουσίας, είναι εγωιστής και ιεραρχεί τον εαυτό του πάνω από όλους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της ζωής του συμπεριλαμβανομένου τον τρόπου που χειρίζεται τα χρήματα, την καριέρα και κυρίως τις σχέσεις του. Όταν όμως είσαι το αντικείμενο της φροντίδας ενός ναρκισσιστή, οι ενδείξεις μπορεί να μην είναι απόλυτα εμφανείς.
Ο ναρκισσιστής συχνά γεμίζει την σύντροφό του με αγάπη με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να εντοπίσει το συναίσθημα της υποτίμησης και της αδιαφορίας που υποβόσκει.
Η κλινική ψυχολόγος με ειδικότητα στο ναρκισσισμό, Dr. Ramani Durvasula εξηγεί στο Insider τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις για να διαπιστώσεις αν ο σύντροφός σου είναι ναρκισσιστής και πώς να το διαχειριστείς.
Είναι δύσκολο να τους εντοπίσεις με την πρώτη ματιά γιατί είναι εξαιρετικά χαρισματικοί -προσοχή αν νιώθεις μια “μαγική” σύνδεση
Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν έναν ναρκισσιστή είναι γιατί όταν ξεκινούν να βγαίνουν βλέπουν πόσο χαρισματικοί και με αυτοπεποίθηση είναι.
Σύμφωνα με την Durvasula, η πρώτη φάση των ραντεβού χαρακτηρίζεται από έκρηξη αγάπης -μια χειριστική τακτική κατά την οποία πλημμυρίζεις τον άλλον με στοργή, πράξεις εξυπηρέτησης και δώρο έτσι ώστε να κερδίσεις αυτό που θες.
Μια σχεδόν υπερφυσική σπίθα με κάποιον μπορεί να σε κάνει να νιώθεις καλά για λίγο αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι για τη σχέση στο οποίο πρέπει να δώσεις σημασία.
Η συμπεριφορά τους αλλάζει αφού δείξεις αφοσίωση στη σχέση, γίνονται λιγότερο στοργικοί, εγωκεντρικοί και αντιφατικοί
Λίγο μετά τον “μήνα του μέλιτος” κι ενώ ένας ναρκισσιστής σε έχει κάνει να αφοσιωθείς και να επενδύσεις στη σχέση, αρχίζει η συμπεριφορά του να αλλάζει. Η υπερπροστασία μπορεί να σταματήσει, τα δώρα να λιγοστεύουν και αντί αυτών να υπάρχουν δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά.
“Από τη στιγμή που ένας ναρκισσιστής σε έχει κερδίσει -όπως ένα παιδί με το παιχνίδι του- χάνει λίγο το ενδιαφέρον του και ο κύκλος της υποτίμησης ξεκινά και στη συνέχεια είναι επίσημα τοξικός” αναφέρει στο Insider η Durvasula.
Νιώθεις να ελέγχεσαι και σαν να μη μπορείς να πεις τη γνώμη σου χωρίς να ρισκάρεις τη σχέση
Επειδή τους ναρκισσιστές τους ενδιαφέρει ο εαυτός τους, θα βάλουν τις ανάγκες τους πρώτες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έρχεσαι αντιμέτωπη με ολοένα και περισσότερες εμπειρίες όσο η σχέση προχωρά.
Ο σύντροφός σου μπορεί να σε απομονώσει από τους φίλους σου, να σου λέει πότε επιτρέπεται να βγαίνεις έξω και ακόμα και τι να φορέσεις σύμφωνα με αυτά που θέλει εκείνος. Οποιαδήποτε διαφωνία σε μια άποψή του μπορεί να φέρει καυγά γιατί στο μυαλό του εκείνος προηγείται.
Δικαιολογείς τη συμπεριφορά τους
Αν πιάνεις τον εαυτό σου να αμύνεται για την συμπεριφορά του συντρόφου σου, για την τοξικότητα και κάποιες φορές και κακοποίηση, πιθανότατα να βγαίνεις με έναν ναρκισσιστή. Η Durvasula αναφέρει ότι αν λες ότι “θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα” ή αποδίδεις τη συμπεριφορά του στο στρες, στην παιδική ηλικία ή λες ότι “δεν το εννοούσε πραγματικά” τότε αυτά είναι σημαντικά σημάδια.
Όλη αυτή η τοξικότητα μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κενή και να χάνεις τον εαυτό σου μέσα στη σχέση.
Οι σχέσεις με ναρκισσιστές είναι τοξικές οπότε το να τις σταματήσεις είναι η λύση
Ο σύντροφος σου μπορεί να σου λέει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ή ότι θα αλλάξουν αλλά σύμφωνα με την Durvasula είναι καλύτερα να διακόψεις αν εντοπίσεις τα παραπάνω σημάδια. Αν τα εντοπίσεις από την αρχή καλό είναι να διακόψεις πριν δεθείς περισσότερο.
Καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν ειδικό με εμπειρία στη διαχείριση ναρκισσιστών αφού μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το άγχος που μπορεί να νιώθεις για το χωρισμό.