Αποφασισμένα να δώσουν μέχρις εσχάτων τη μάχη για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που είναι κάτω από τα σύντριμμια μετά τον σεισμό στην Τουρκία είναι τα σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη γείτονα χώρα και επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Σήμερα, Πέμπτη, τέταρτη ημέρα μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τα σωστικά συνεργεία, ανάμεσα στα οποία και οι δύο ομάδες της ΕΜΑΚ που μέχρι στιγμής έχουν σώσει πέντε ανθρώπους, συνεχίζουν να απεγκλωβίζουν ζωντανούς μέσα από κατεστραμμένα κτήρια.
Στην πόλη Χατάι διασώστες έβγαλαν ζωντανή μετά από 68 ώρες μέσα από τη συντρίμμια τη μικρή Ελένη. Το βίντεο από το Al Jazeera είναι συγκλονιστικό:
Χαρακτηριστικές οι εικόνες από την επιχείρηση διασωστών από τη Νότια Κορέα οι οποίοι κατάφεραν το πρωί της Πέμπτης να απεγκλωβίσουν από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Αντάκια στην επαρχία Χατάι ένα μικρό παιδί και έναν ενήλικα.
Ρίγη συγκίνησης προκαλούν, εντωμεταξύ, τα βίντεο που δημοσιεύουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να δώσουν ελπίδα σε όσους ακόμα περιμένουν κάποιο ευχάριστο νέο για ανθρώπους τους.
Πυροσβέστες από την Αττάλεια που επιχείρησαν στην περιοχή Καχραμανμαράς έσωσαν τον νεαρό Ντογκάν Ακόκ 64 ώρες μετά τον φονικό σεισμό με το αγόρι να γράφει στα συντρίμμια τη φράση «μην χάνετε την ελπίδα σας».
Στην ίδια περιοχή διασώστες εντόπισαν ζωντανό ένα μικρό αγόρι τον Κεβσέρ ο οποίος ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης συνομιλούσε με τον πατέρα του και του φώναζε «έλα να με βοηθήσεις».
Δείτε πώς ανθρακωρύχοι έσωσαν ένα μικρό παίδι μέσα από τα συντρίμμια.
Τούρκοι διασώστες απεγκλώβισαν μετά από 50 ώρες ένα παιδί και δύο γυναίκες μέσα από κτήριο που είχε καταρρεύσει.
Στο Γκαζιαντέπ έβγαλαν ζωντανό ένα βρέφος μόλις τεσσάρων μηνών από τα συντρίμμια κτηρίου.
Στην πόλη Μαλτάια διασώστες κατάφεραν μετά από 77 ώρες να σώσουν τον 60χρονο Μεράλ Νακίρ που είχε εγκλωβιστεί στον πρώτο όροφο ενός 6οροφου κτηρίου χάρη στη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου «Κοπούκ».
Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες
Όσο πάντως περνούν οι ώρες μειώνονται ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί από τον σεισμό από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι.
Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, περισσότερο από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).
Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.
«Τα παιδιά μας έχουν παγώσει», καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.
Miracle!❤️👏🏼After 37 hours, a 5-year-old girl was rescued from the rubble in #Turkey.🇹🇷#TurkeyEarthquake #PrayForTurkey pic.twitter.com/R4p1VRfENV
— Sarah Abraham✡️ (@sarajewish) February 7, 2023
Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.
«Τα παιδιά μας έχουν παγώσει», καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.
«Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο”, προσθέτει. “Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές», τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.
Οι επικρίσεις στον Ερντογάν
Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Τετάρτη παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια λάθη στη διαχείριση της καταστροφής, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις. «Φυσικά υπήρχαν κενά, είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή», εκτίμησε.
Από τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει καμιά δωδεκαριά ανθρώπους για αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της καταστροφής.
Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Χατάι, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των 12.873 νεκρών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Τουρκία. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον σεισμό του 1999, όταν σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.
Η βοήθεια προς τη Συρία
Συνολικά στην Τουρκία και τη Συρία 23 εκατομμύρια άνθρωποι «είναι ενδεχομένως εκτεθειμένοι (μετά τον σεισμό), εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια ευάλωτοι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στη Συρία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 3.162 νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές και τους διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Στις περιοχές όπου η βοήθεια αργεί να φτάσει, οι επιζώντες νιώθουν μόνοι. Στη Τζαντάιρις, μια πόλη που βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας υπό τον έλεγχο των ανταρτών, “ακόμη και τα κτίρια που δεν έχουν καταρρεύσει, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές”, εξηγεί ο Χάσαν, ένας κάτοικος.
«Υπάρχουν περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και μόλις δέκα άνθρωποι που προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Δεν υπάρχουν μηχανήματα», προσθέτει.
Στο χωριό Μπεσνάγια, στα σύνορα με την Τουρκία, ο Μάλικ Ιμπραΐμ σκάβει χωρίς σταματημό στα ερείπια, αναζητώντας 30 μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται όλοι στα συντρίμμια. Ήδη έχουν ανασυρθεί δέκα πτώματα.
«Είκοσι άνθρωποι βρίσκονται στα συντρίμμια. Δεν έχω λέξεις, είναι μια καταστροφή. Οι αναμνήσεις μας θάφτηκαν μαζί τους, Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί με όλη τη σημασία της λέξης», τονίζει ο 40χρονος άνδρας.
πηγή: protothema.gr