Η Βενετία πρόκειται να απαγορεύσει τα μεγάφωνα και τα τουριστικά γκρουπ άνω των 25 ατόμων, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στην ιταλική πόλη.
Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο, ανέφεραν οι αρχές της πόλης σε ανακοίνωσή τους. Η χρήση των μεγαφώνων έχει απαγορευτεί, καθώς μπορούν να «δημιουργήσουν σύγχυση και αναστάτωση», προστίθεται.
Ο υπερτουρισμός αναγνωρίζεται ευρέως ως επείγον πρόβλημα για την πόλη των καναλιών, ένα από τα πιο επισκέψιμα μέρη στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο, η Βενετία ενέκρινε τη δοκιμαστική επιβολή τέλους 5 ευρώ (4,30 λίρες, 5,35 δολάρια) για τους ημερήσιους επισκέπτες.
Η Elisabetta Pesce, αξιωματούχος με αρμοδιότητα την ασφάλεια της πόλης, δήλωσε ότι οι τελευταίες πολιτικές «αποσκοπούν στη βελτίωση της διαχείρισης των ομάδων που θέλουν να επισκεπτούν το ιστορικό κέντρο».
Venice to ban large tourist groups and loudspeakers https://t.co/SwTv4mdHsn
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 31, 2023
Η πόλη έχει έκταση μόλις 7,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά φιλοξένησε σχεδόν 13 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, σύμφωνα με την ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία. Ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα τα επόμενα χρόνια.
Όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Βενετίας επιλέγουν να φύγουν, φοβούμενοι ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν να κατακλύσουν την ιστορική νησιωτική πόλη.
Ενώσεις πολιτών στη Βενετία ξεκίνησαν τον Απρίλιο μελέτες για να παρακολουθήσουν πόσα κρεβάτια είναι διαθέσιμα τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους της πόλης. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από μία από αυτές, την Ocio, ο αριθμός των κρεβατιών για τους τουρίστες έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 50.000 – ξεπερνώντας αυτά που είναι διαθέσιμα για τους ντόπιους.
Τον Ιούλιο, εμπειρογνώμονες της Unesco δήλωσαν ότι η πόλη θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές σε αυτήν.
Οι εμπειρογνώμονες του πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ κατηγόρησαν τις ιταλικές αρχές για «έλλειψη στρατηγικού οράματος» για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ιταλίας.
Τελικά, η Unesco δεν πρόσθεσε τη Βενετία στον κατάλογο. Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Gennaro Sangiuliano δήλωσε ότι η Unesco αναγνώρισε τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων του νησιού μέσω ενός αντιπλημμυρικού συστήματος και με την έγκριση του τέλους εισόδου για τους τουρίστες.
Το 2021, απαγορεύτηκε η είσοδος μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας μέσω του καναλιού Giudecca, μετά τη συντριβή ενός πλοίου στο λιμάνι. Οι επικριτές είχαν επίσης υποστηρίξει ότι τα πλοία προκαλούν ρύπανση και διαβρώνουν τα θεμέλια της πόλης, η οποία υποφέρει από τακτικές πλημμύρες.