Svitlana Bevza

Η επιφανής σχεδιάστρια που έχει κατακτήσει την καρδιά της Νέας Υόρκης με το φίνο μινιμαλισμό της.

Αριστερά: Η Svitlana Benza. Δεξιά: Σύνολο της Fall/Winter συλλογής που παρουσίασε πριν από μερικές εβδομάδες στη Νέα Υόρκη.

«Όταν παρουσίασα τη FW 2022 συλλογή μου, πριν από μερικές εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, υπήρχαν πληροφορίες ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται, αλλά όχι ενδείξεις που θα οδηγούσαν σε κατάσταση πολέμου. Στο Κίεβο ζούμε σε προάστιο, μισή ώρα έξω από την πόλη, και την 24η Φεβρουαρίου ξυπνήσαμε 5.30 το πρωί από τον ήχο των εκρήξεων. Δεν ήθελα να φύγω, μέχρι που οι εκρήξεις άρχισαν να δυναμώνουν. Μια βδομάδα μετά αποφάσισα ότι έπρεπε να πάρω τα παιδιά και να φύγω. Μας πήρε 24 ώρες για να φύγουμε με λεωφορείο από το Κίεβο και 4 μέρες να φτάσουμε στην Τσεχία, όπου βρίσκεται ο αδερφός μου για δουλειά. Ευτυχώς είχα την ευκαιρία να πάρω τα δύο μου παιδιά και να έρθω εδώ. Ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω όλη αυτή την τρέλα, κανείς δεν το περίμενε να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ηθική ούτε στον πόλεμο, όταν ανοίγουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι πρέπει να σταματούν τα πυρά! Από την πλευρά μας, το γενικό πνεύμα των Ουκρανών είναι ότι δεν παραδινόμαστε! Οι Ουκρανοί είναι θυμωμένοι με το γεγονός ότι οι Ρώσοι σκοτώνουν αθώους πολίτες και σχεδόν όλοι οι άνδρες έχουν πάρει τα όπλα. Ο σύζυγός μου είναι στο Κίεβο, είναι διπλωμάτης και τώρα είναι με τους άνδρες που έχουν μείνει πίσω. Ευτυχώς με το Ίντερνετ έχουμε επικοινωνία αλλά δεν ξέρω πότε θα τον δω…

»Τα γραφεία, το showroom και η αποθήκη του brand είναι στο Κίεβο και εκεί είναι όλα κλειστά τώρα. Δεν ξέρω τι να κάνω και πώς να βοηθήσω την ομάδα μου που έχει μείνει χωρίς δουλειά, σκέφτομαι κάθε μέρα τρόπους για να τους βοηθήσω. 

«Μας πήρε 24 ώρες για να φύγουμε με λεωφορείο από το Κίεβο και 4 μέρες να φτάσουμε στην Τσεχία, όπου βρίσκεται ο αδερφός μου για δουλειά. Ευτυχώς είχα την ευκαιρία να πάρω τα δύο μου παιδιά και να έρθω εδώ. Ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω όλη αυτή την τρέλα»

»Αν είχαμε πρόσβαση στην πόλη τουλάχιστον για μερικές ημέρες και κάποιος μπορούσε να περάσει από την αποθήκη και να πάρει μερικά από τα προϊόντα, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε κάπως το site, βέβαια δεν ξέρουμε σε μια-δυο μέρες από τώρα την κατάσταση που θα επικρατεί. Είναι πολύ επικίνδυνα!

»Σε αυτή την περίπτωση αν είμαστε τυχεροί θα μπορέσουμε να ανοίξουμε διαδικτυακά τις πωλήσεις, θα μπορέσω να βοηθήσω λίγο την ομάδα μου, δίνοντας και κάποια κέρδη στον Ερυθρό Σταυρό. Βέβαια αυτές είναι σκέψεις…

»Η μόδα στην Ουκρανία έχει τη δική της φωνή και υπάρχει αρκετός κόσμος που δουλεύει στη βιομηχανία. Υπάρχει μεγάλη γραμμή παραγωγής εδώ όπως επίσης και πολλά εργοστάσια. Περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα έφυγαν από τη χώρα, κυρίως γυναίκες – και οι περισσότερες από αυτές είναι ράφτρες ή ξέρουν να ράβουν αρκετά καλά.

»Από την ομάδα μου, όσοι μπόρεσαν, έφυγαν προς τη δυτική πλευρά της χώρας, μερικά άτομα έμειναν στο Κίεβο όπου κρύβονται στα υπόγεια ενώ κάποιοι άλλοι έφυγαν προς την Πολωνία γιατί έχουν συγγενείς εκεί. 

»Χαίρομαι που η βιομηχανία της μόδας ασχολήθηκε με το θέμα του πολέμου. Στον Balenciaga o Ντέμνα Γκβασάλια, όντας και ο ίδιος πρόσφυγας, παρουσίασε ένα δυνατό ενδυματολογικό storytelling γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Μετά τον Balenciaga πολλά brands ξεκίνησαν να μιλάνε και αρκετά χρήματα συγκεντρώθηκαν για τον Ερυθρό Σταυρό. Ακούστηκαν πολλά αλλά προσωπικά δεν θα κριτικάρω κανέναν σχεδιαστή ακόμα και αν έκαναν PR με τον πόλεμο, αρκεί όλο αυτό να βοηθά την Ουκρανία. Μιλάμε για επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν για αρκετό καιρό από τον κορωνοϊό χάνοντας εκατομμύρια και μπορεί να είναι διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος όμως το δικό μου μήνυμα είναι ότι είμαστε στην ίδια βάρκα και αυτό που περνάμε είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αν είχε να κάνει με έναν ψυχοπαθή πολιτικό. Η δική ευθύνη μου είναι να ξανακάνω την επιχείρηση να ορθοποδήσει! Μιλάω με μηνύματα με αρκετούς Ουκρανούς συναδέλφους μου και το πρώτο μέλημά τους είναι να πάνε τα παιδιά τους σε ασφαλές μέρος και μετά να ξαναφτιάξουν τις εταιρείες τους. Η βιομηχανία πρέπει να δώσει προσοχή στα ουκρανικά brands αγοράζοντας από αυτά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι το εμπόρευμα θα παραδοθεί αρκετό καιρό μετά. Η κίνηση των buyers που περιμένουν για τις παραδόσεις της SS22 συλλογής ενώ θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις παραγγελίες είναι πολύ συγκινητική.

»Έχουμε όλοι σχέδια αλλά είμαστε ακόμα σοκαρισμένοι. Ψάχνουμε για ευκαιρίες, γιατί αν χάσουμε τη σεζόν θα είναι δύσκολο να ξανασηκωθούμε. Η βιομηχανία δεν σταματά!

»Έχουμε κολλήσει με τις παραγωγές, ποιος θα το φανταζόταν, και η αλήθεια είναι πως πριν από ένα-δυο χρόνια σκεφτόμουν να ανοίξω κάποια αποθήκη στην Πολωνία και αυτή τη στιγμή σκέφτομαι αν είναι μια ασφαλής επιλογή γιατί συνορεύει με την Ουκρανία. Περνάει ακόμα από το μυαλό μου το σενάριο να ξαναξεκινήσω την επιχείρησή μου σε μια άλλη χώρα, μια χώρα όπου θα μπορέσω να σταθώ».

Ksenia Schnaider

Δημιουργός του εμβληματικού demi-denim παντελονιού και πρωτοπόρος της βιώσιμης σχεδιαστικής αλυσίδας.

Αριστερά: Η Ksenia Schnaider με τον σύζυγό της και συνεργάτη στο brand, Anton. Δεξιά: Ένα από τα χαρακτηριστικά ντένιμ patchwork υφάσματα της Ksenia Schnaider.

«Kοιμόμουν στο διαμέρισμά μου και άκουσα κάτι περίεργους θορύβους, έπειτα η μαμά μου τηλεφώνησε λέγοντας “υποθέτω ότι γίνεται πόλεμος”. Ήταν νωρίς το πρωί, γύρω στις 6, και κοιτάζοντας από το παράθυρο είδα οικογένειες με βαλίτσες να τρέχουν. Κοιτούσα σοκαρισμένη και αμέσως έστειλα μήνυμα στην ομάδα μου να μείνει σε ασφαλές σημείο και να μην πάνε στα γραφεία μας. Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ, ήμουν τόσο φοβισμένη που δεν μπορούσα να προγραμματίσω τίποτα. Όλες οι λειτουργίες μας σταμάτησαν και προς το παρόν η επιχείρηση έχει παγώσει.

»Τις πρώτες μέρες του πολέμου δεν είχαμε αρκετή υποστήριξη. Η κοινότητα της μόδας πήγαινε κανονικά στα σόου, στις παρουσιάσεις και το βράδυ σε κλαμπ, ενώ η Ουκρανία βομβαρδιζόταν και τα ράφια των καταστημάτων άρχισαν να αδειάζουν από νερό και τρόφιμα. Ξαφνιάστηκα με την άκαρδη στάση μερικών ατόμων από τη βιομηχανία που μέχρι πρότινος συνήθιζα να θαυμάζω. Αλλά μερικές μέρες αργότερα η κατάσταση άρχισε να αλλάζει και οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι ο βάναυσος πόλεμος είναι δύο ώρες πτήση μακριά από το Παρίσι. Σήμερα λαμβάνω πολλά μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Είμαι ευγνώμων για τα άτομα που στηρίζουν την Ουκρανία και το λαό της.

»Αυτή τη στιγμή το πλάνο μου είναι να συνεχίσω να φέρνω την ομορφιά στον κόσμο. Θα συνεχίσω το δημιουργικό μου έργο και θα συνεχίσω να υποστηρίζω την ομάδα μου, ακόμα και την ώρα που δεν μπορούμε να δουλεύουμε κανονικά μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Για την ώρα συνεχίζω να δουλεύω πάνω σε μερικές συνεργασίες ενώ έχω αρχίσει να σκέφτομαι πως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσω -προς το παρόν- άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός Ουκρανίας για να δημιουργήσω νέα προϊόντα».

«Αυτή τη στιγμή το πλάνο μου είναι να συνεχίσω να φέρνω την ομορφιά στον κόσμο. Θα συνεχίσω το δημιουργικό μου έργο και θα συνεχίσω να υποστηρίζω την ομάδα μου, ακόμα και την ώρα που δεν μπορούμε να δουλεύουμε κανονικά μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος».

Lilia Litkovskaya

Τo ανερχόμενo ταλέντο που ξεχωρίζει με τις  περίτεχνες σιλουέτες και το άψογο tailoring.

Αριστερά: Σύνολο της Spring/Summer 2022 συλλογής της Lilia Litkovskaya. Δεξιά: Η σχεδιάστρια.

«Ευτυχώς κατάφερα να έρθω στο Παρίσι τις πρώτες μέρες του Μαρτίου», αναφέρει πρώτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας η σχεδιάστρια Lilia Litkovskaya. «Εδώ νιώθω σαν το δεύτερο σπίτι μου, είναι η αγαπημένη μου πόλη μετά το Κίεβο. Μεταξύ αυτών των δύο πόλεων αλλάζει η ενέργεια και η κουλτούρα και τα ταξίδια μπρος πίσω μου δίνουν την έμπνευση που χρειάζομαι. Πριν από τον πόλεμο, είχα μια αποστολή να ολοκληρώσω στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, ένα καλλιτεχνικό μανιφέστο. Προετοίμαζα ένα μεγάλο installation για τη χώρα μου, το οποίο θα αποτελούνταν από 300 QR codes που θα οδηγούσαν στο Instagram Ουκρανών καλλιτεχνών και τα οποία θα κρατούσαν μοντέλα από την Ουκρανία που θα φορούσαν τα ρούχα της συλλογής μου. Το brand Litkovskaya είναι από το 2017 μέρος της ατζέντας της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού και γι’ αυτή τη σεζόν θα έδειχνα τη συλλογή μου με την ομάδα του Tranoï που υποστηρίζει νέους σχεδιαστές αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος έφυγα από το Κίεβο χωρίς τη συλλογή. Είχα στην κυριολεξία 5’ για να ετοιμάσω βαλίτσες και, κυρίως, με τα πράγματα του παιδιού μου. Δεν είχα τίποτα να παρουσιάσω στο Παρίσι και σε συνέχεια της αρχικής ιδέας δημιούργησα ένα συμβολικό έργο με την ουκρανική σημαία την οποία διακόσμησα με κίτρινα λουλούδια και πίσω από αυτό κατάφερα να ενσωματώσω 45 QR codes από Ουκρανούς καλλιτέχνες. Συγκινούμαι που αυτή την πρωτοβουλία στήριξε ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού Πασκάλ Μοράν, ενώ είχε μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλοι αυτοί οι influencers με τους εκατοντάδες ακολούθους μπορούν να προσεγγίσουν διαδικτυακά αρκετούς ανθρώπους από διαφορετικά σημεία του κόσμου δείχνοντας αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας αυτή τη στιγμή.

«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος έφυγα από το Κίεβο είχα στην κυριολεξία 5’ για να ετοιμάσω βαλίτσες και, κυρίως, με τα πράγματα του παιδιού μου. Δεν είχα τίποτα να παρουσιάσω στο Παρίσι και σε συνέχεια της αρχικής ιδέας δημιούργησα ένα συμβολικό έργο με την ουκρανική σημαία την οποία διακόσμησα με κίτρινα λουλούδια»

»Μέσα σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση βρήκα τρόπο να φέρω στο Παρίσι τη συλλογή, όπως επίσης και μερικά βραδινά looks που ετοίμασα αποκλειστικά για το κατάστημα Selfridges του Λονδίνου, τα οποία ολοκλήρωσα μία μέρα πριν από τον πόλεμο. Θα καταφέρω έτσι να πληρώσω την ομάδα μου ενώ παράλληλα προσπαθώ να σκεφτώ τρόπους να βοηθήσω από εδώ που βρίσκομαι την εταιρεία μου. 

»Ονειρεύομαι ότι αυτός ο απαίσιος πόλεμος θα τελειώσει σύντομα και θα επιστρέψουμε σπίτι για να ξαναχτίσουμε την κοινωνία και τις επιχειρήσεις μας. Προς το παρόν σκέφτομαι να συνεχίσω να λειτουργώ τη διαδικτυακή πλατφόρμα Schooll Art x Craft, μια σελίδα στο Instagram με quotes τέχνης που ξεκινήσαμε πριν από τον πόλεμο, θέλοντας έτσι όλος ο κόσμος να δει πόσο δημιουργικό είναι το έθνος μας και ανοίγοντας το δρόμο για συνεργασίες με τους καλλιτέχνες μας».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below