To Κέντρο Διοτίμα, ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες νομικής βοήθειας και δικαστικής εκπροσώπησης σε επιζώσες έμφυλης βίας, εξέδωσε την έκθεσή του, «Σύνοψη και προτάσεις πολιτικής για την πρόληψη της έμφυλης βίας».
Η έμφυλη βία και η κουλτούρα του σεξισμού αποτελούν κανονικοποιημένο φαινόμενο και βιώνονται καθημερινά από γυναίκες και θηλυκότητες. Η αυξανόμενη ένταση του φαινομένου καθιστά αναγκαίο να στοχαστούμε πάνω στις διαστάσεις που λαμβάνει αλλά και στις στρατηγικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και στοχεύουν στην ισότητα των φύλων.
Η «Σύνοψη και προτάσεις πολιτικής για την πρόληψη της έμφυλης βίας» περιλαμβάνει μια επισκόπηση του φαινομένου της έμφυλης βίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιχειρεί, επιπλέον, να περιγράψει και να υπογραμμίσει τις πρακτικές εκείνες που αναδύονται ως κομβικές για την εξάλειψή του. Στο κέντρο αυτών των πρακτικών τοποθετείται η συναίνεση, ως μια έννοια κλειδί για τη δημιουργία ισότιμων διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς επίσης και ο σεβασμός και η συμπερίληψη, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στην καταπολέμηση των κακοποιητικών και παραβιαστικών συμπεριφορών. Τέλος, η Σύνοψη περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων και παραδειγμάτων για το περιεχόμενο των δράσεων πρόληψης ανά τομέα παρέμβασης, όπως θεσμικοί φορείς, εκπαίδευση, χώροι εργασίας, ΜΜΕ.
Στόχος της είναι να συμβάλει στην αλλαγή σε ατομικό, συλλογικό και θεσμικό επίπεδο και να προωθήσει μια κοινωνία έμφυλης δικαιοσύνης.
Μερικά βασικά σημεία της έκθεσης:
- Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης όπου η σεξουαλική εκπαίδευση δεν έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του σχολείου, ενώ είναι κοινός τόπος η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης και διαλόγου για τα θέματα σεξουαλικότητας, φύλων, έμφυλων σχέσεων, συναίνεσης, κ.λπ., με αποτέλεσμα να αναπαράγονται σεξιστικές, ομο/τρανσφοβικές αντιλήψεις και στάσεις που αναπόφευκτα οδηγούν σε διακρίσεις, έμφυλη βία και αποθάρρυνση των θυμάτων να αποκαλύψουν όσα βιώνουν.
- Η έμφυλη βία έχει ανυπολόγιστο ψυχοκοινωνικό κόστος σε γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα, νοικοκυριά, κοινότητες.
- Επιπλέον, ιδιαίτερα υψηλό είναι και το οικονομικό κόστος που επωμίζονται τα επιζώντα άτομα αλλά και οι κρατικοί προϋπολογισμοί.
- Πρόληψη κάθε μορφής έμφυλης βίας σημαίνει έγνοια για όλα τα άτομα χωρίς εξαίρεση που έχουν δικαίωμα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, και στις ισότιμες σχέσεις χωρίς διακρίσεις φύλου.
- Ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας ή/και στο δημόσιο χώρο από την οποία είναι πολύ πιθανότερο να στοχοποιηθούν ευάλωτες ταυτότητες όπως γυναίκες τρίτων χωρών, γυναίκες με αναπηρία, λεσβίες, αμφιφυλόφιλες γυναίκες.
- Μεγάλη φαίνεται πως είναι και η έκταση της διαδικτυακής παρενόχλησης σε κορίτσια και νέες γυναίκες και του γενικευμένου σεξισμού και μισογυνισμού που αναπαράγεται στην τηλεόραση και στα ΜΜΕ – ιδιαιτέρως στα mainstream.
Στην Ελλάδα:
- 29,6% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική βία.
- 18,1% δηλώνει ότι έχει υποστεί σεξουαλική βία.
- 36,5% δηλώνει ότι έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία.
- Η πιο συχνή μορφή βίας που δηλώνουν ότι υφίστανται οι γυναίκες σε ποσοστό 40,42% είναι η ψυχολογική βία.
- Περισσότερες από 2 στις 5 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα (42,6%) και εργάζονται ή είχαν εργαστεί στο παρελθόν, φέρονται να έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου
- Το 26,1% των νεαρών κυρίως γυναικών δηλώνει πως έχει βιώσει κάποια μορφή stalking κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, δηλαδή εσκεμμένη επαναλαμβανόμενη απειλητική συμπεριφορά εναντίον τους, βιώνοντας φόβο για την ασφάλειά τους.
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από λίγες ημέρες, το Κέντρο Διοτίμα διοργάνωσε μια ημερίδα, σε συνεργασία με τo Genderhood και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, με αντικείμενο την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης εντός και εκτός διαδικτύου, συνεχίζοντας και το 2024 το πολύτιμο έργο της για την υποστήριξη των γυναικών, με σκοπό το σπάσιμο των στερεοτύπων και την επίτευξη της ισότητας.