Πρώτο θέμα σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είναι το πολύνεκρο ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Πύλου τα ξημερώματα της 14 Ιουνίου. Εκτενή ρεπορτάζ και δημοσιεύματα μιλούν για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 79 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες πιστεύεται πως είναι οι αγνοούμενοι. Στους 104 ανέρχονται οι διασωθέντες μέχρι στιγμής.

«Πώς μπορούμε ακόμα, όταν κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί χωρίς να ανατριχιάζουμε, να επιμένουμε να διπλοκλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης, όταν ξέρουμε ότι ακριβώς αυτό το κλείσιμο είναι που παρακινεί τους μετανάστες να παρακάμπτουν το εμπόδιο και να παίρνουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές;», γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation σε άρθρο της. Την ίδια στιγμή το πρωτοσέλιδό της είναι αφιερωμένο στο ναυάγιο και δείχνει απλώς μια λωρίδα θάλασσας: «Το νεκροταφείο τους», σημειώνει στο εξώφυλλο, ενώ ο τίτλος του άρθρου είναι: «Ναυάγιο στη Μεσόγειο: οι καταραμένοι της θάλασσας».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Libération (@liberationfr)

«Ο τάφος τόσων ονείρων για μια καλύτερη ζωή, η Μεσόγειος, τα χλιαρά νερά της οποίας σύντομα θα υποδεχτούν εκατομμύρια ανέμελους τουρίστες, υπέστη άλλη μια ελληνική, ευρωπαϊκή και ανθρώπινη τραγωδία την Τετάρτη 14 Ιουνίου. Ένα αλιευτικό σκάφος γεμάτο μετανάστες, με προορισμό τις ιταλικές ακτές από τη Λιβύη, βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πελοποννήσου. Περίπου εκατό επιβάτες διασώθηκαν, αλλά άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, τουλάχιστον 79 σοροί είχαν ανασυρθεί από την ελληνική ακτοφυλακή», γράφει μεταξύ άλλων η γαλλική ιστοσελίδα.

«Τουλάχιστον 79 άτομα πνίγηκαν από τη βύθιση προσφυγικού σκάφους στα ανοικτά της Ελλάδας», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο του Guardian, στο οποίο γίνεται ενημέρωση ενημέρωση σχετικά με το τι προηγήθηκε της βύθισης του σκάφους.

«Οι επανειλημμένες κλήσεις προς το πλοίο για παροχή βοήθειας απορρίφθηκαν, ανέφερε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της. “Το απόγευμα, ένα εμπορικό πλοίο προσέγγισε το πλοίο και του παρείχε τρόφιμα και προμήθειες, ενώ οι [επιβάτες] αρνήθηκαν οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια”, ανέφερε το λιμενικό» σημειώνεται, ειδικότερα.

Οι New York Times στη δική τους δημοσίευση χαρακτηρίζουν το πολύνεκρο ναυάγιο ως ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ενώ μιλούν για το φονικότερο που έχει γίνει στην Ελλάδα φέτος.

«Το σκάφος ναυάγησε την Τετάρτη περίπου 50 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, μιας πόλης στη νότια Ελλάδα, σε βαθιά νερά που θα μπορούσαν να καταστήσουν δύσκολες τις προσπάθειες διάσωσης και ανάσυρσης. Μία ημέρα νωρίτερα, οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν ειδοποιηθεί για τις ασυνήθιστες κινήσεις του σκάφους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία ανέφερε ότι το πλήρωμα του σκάφους είχε αρνηθεί τη βοήθεια που του προσέφεραν οι αρχές».

Το BBC από την πλευρά του γράφει πως κανένας επιβάτης δεν φορούσε σωσίβιο στο πλοίο που εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ γίνεται λόγος για «το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην Ελλάδα φέτος»

Το Reuters κάνει αναφορά στον αριθμό των επιβαινόντων, σημειώνοντας πως μπορεί να έφταναν και τους 750. «Καθώς συνεχιζόταν η επίπονη αναζήτηση επιζώντων, μια ευρωπαϊκή οργάνωση διάσωσης δήλωσε ότι πιστεύει ότι στο σκάφος -μήκους 20 έως 30 μέτρων- επέβαιναν περίπου 750 άνθρωποι, ενώ η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ έκανε λόγο για 400 άτομα».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Reuters (@reuters)

Η Le Monde γράφει πως τουλάχιστον 78 άνθρωποι πνίγηκαν στη βύθιση σκάφους μεταναστών κατά τη διάρκεια της νύχτας Τρίτης προς Τετάρτη ανοιχτά της χερσονήσου της Πελοποννήσου στη νοτιοδυτική Ελλάδα, σύμφωνα με νέο απολογισμό των φρουρών-πλευρών. Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν «εκατοντάδες» μετανάστες, σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης, ανατράπηκε 47 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, σε διεθνή ύδατα.

Και το Associated Press έκανε εκτενή αναφορά στο ναυάγιο, παραθέτοντας και δηλώσεις Ελλήνων αξιοματούχων, αλλά και πολλές φωτογραφίες με video.

«Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο αριθμός των επιβατών. Είπε ότι φαίνεται πως το σκάφος 25 έως 30 μέτρων ανατράπηκε αφού οι άνθρωποι μετακινήθηκαν απότομα προς τη μία πλευρά» αναφέρει και μιλά για την επιχείρηση διάσωσης που έχει στηθεί: «έξι σκάφη της ακτοφυλακής, μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, πολλά ιδιωτικά σκάφη και ένα drone της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex, συμμετείχαν στη συνεχιζόμενη έρευνα».

Πριν από ελάχιστα λεπτά έκανε μία ακόμη δημοσίευση σε συνέχεια των προηγούμενων στην οποία αναφέρει: «Δεν υπάρχουν άλλοι επιζώντες μετά τη βύθιση τους σκάφους με τους μετανάστες. Εκατοντάδες εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι».

Η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Ανάρτηση για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres. Σε αυτή αναφέρει: «Ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο -αυτή τη φορά κοντά στην Ελλάδα- στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.Όπως έχω ξαναπεί κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below