Τουλάχιστον 901 άνθρωποι φέρεται να εκτελέστηκαν στο Ιράν πέρυσι, εκ των οποίων περίπου 40 μέσα σε μία μόνο εβδομάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Volker Türk.

«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι για άλλη μια φορά βλέπουμε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που υπόκεινται στη θανατική ποινή στο Ιράν από χρόνο σε χρόνο», δήλωσε. «Είναι καιρός το Ιράν να ανακόψει αυτό το διαρκώς αυξανόμενο κύμα εκτελέσεων».

«Η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή και εγείρει τον απαράδεκτο κίνδυνο εκτέλεσης αθώων ανθρώπων. Και, για να είμαστε σαφείς, δεν μπορεί ποτέ να επιβληθεί για συμπεριφορές που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προειδοποίησε.

Ο συνολικός αριθμός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία εννέα χρόνια και σηματοδοτεί αύξηση 6% από το 2023, όταν είχαν εκτελεστεί 853 άτομα.

Οι περισσότερες από τις εκτελέσεις αφορούσαν αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, αλλά εκτελέστηκαν επίσης αντιφρονούντες και άτομα που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του 2022, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκτελέστηκαν συνολικά 31 γυναίκες

Αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των γυναικών που εκτελέστηκαν. Ο Türk κάλεσε τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν όλες τις περαιτέρω εκτελέσεις και να θέσουν μορατόριουμ στη χρήση της θανατικής ποινής με σκοπό την τελική κατάργησή της.

Μια εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία προέρχονται από διάφορες οργανώσεις τις οποίες ο οργανισμός θεωρεί αξιόπιστες, μεταξύ των οποίων το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA), το Iran Human Rights (IHR) και το Hengaw.

Τη Δευτέρα, το IHR, με έδρα τη Νορβηγία, ανέφερε σε έκθεσή του ότι τουλάχιστον 31 γυναίκες εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του 2024 – ο υψηλότερος αριθμός από τότε που η οργάνωση άρχισε να παρακολουθεί τη θανατική ποινή στη χώρα πριν από 17 χρόνια.

Δεκαεννέα από αυτές καταδικάστηκαν σε θάνατο αφού βρέθηκαν ένοχες για φόνο, σύμφωνα με την έκθεση. Μεταξύ αυτών ήταν και η Leila Ghaemi, η οποία, σύμφωνα με το IHR, είχε στραγγαλίσει τον σύζυγό της, τον οποίο βρήκε στο σπίτι τους, μαζί με φίλους του, να βιάζουν τη μικρή της κόρη.

Οι άλλες 12 γυναίκες καταδικάστηκαν για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Μεταξύ αυτών ήταν και η Parvin Mousavi, η οποία, σύμφωνα με το IHR, ήταν ο βιοποριστής της οικογένειάς της και είχε πληρωθεί περίπου 15 ευρώ για να μεταφέρει κάτι που της είπαν ότι ήταν φάρμακο, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν 5 κιλά μορφίνης.

Οι ακτιβιστές λένε ότι τα αδικήματα που αφορούν στα ναρκωτικά δεν πληρούν το όριο των «σοβαρότερων εγκλημάτων» στα οποία πρέπει να περιορίζεται η θανατική ποινή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η οργάνωση IHR ανέφερε, επίσης, ότι οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 241 γυναίκες μεταξύ 2010 και 2024, κυρίως για δολοφονίες ή αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Εννέα ήταν θύματα παιδικού γάμου, συμπεριλαμβανομένων τριών που ήταν κάτω των 18 ετών όταν έγιναν τα φερόμενα εγκλήματά τους.

Ο Mahmood Amiry-Moghaddam, διευθυντής της οργάνωσης Iran Human Rights, δήλωσε: «Οι εκτελέσεις γυναικών στο Ιράν δεν δείχνουν μόνο τη σκληρή και απάνθρωπη φύση της θανατικής ποινής, αλλά αποκαλύπτουν επίσης τις βαθιά ριζωμένες διακρίσεις και την ανισότητα των φύλων στο δικαστικό σύστημα».

Μια ξεχωριστή έκθεση της Hengaw, μιας κουρδικής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ότι περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες πέρυσι ανήκαν στις εθνικές μειονότητες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων 183 Κούρδων.

Η διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ για το Ιράν δήλωσε τον Αύγουστο ότι οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες έχουν πληγεί δυσανάλογα από την καταστολή των διαφωνιών από την κυβέρνηση από το 2022, όταν ξέσπασαν οι πανεθνικές διαδηλώσεις «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» ως απάντηση στον θάνατο της Mahsa Amini, που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε το κατάλληλο χιτζάμπ.

Εν τω μεταξύ, η HRANA ανέφερε ότι κατέγραψε την εκτέλεση πέντε ανήλικων παραβατών. Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση της θανατικής ποινής σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες ο κατηγορούμενος είναι κάτω των 18 ετών κατά τη στιγμή του φερόμενου ως αδικήματος.

Το Ιράν αντιπροσώπευε το 74% του συνόλου των καταγεγραμμένων εκτελέσεων παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Τα δεδομένα αυτά εξαιρούσαν την Κίνα, η οποία, σύμφωνα με την Αμνηστία, πιστεύεται ότι εκτελεί χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, αλλά τα στοιχεία σχετικά με τη θανατική ποινή στη χώρα είναι απόρρητα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below