Η έμπειρη δημοσιογράφος Christiane Amanpour επρόκειτο να πάρει συνέντευξη από τον Ιρανό πρόεδρο Ebrahim Raisi, αλλά ακυρώθηκε όταν η ρεπόρτερ αρνήθηκε να «συμμορφωθεί» με τον όρο που είχε θέσει εκείνος, να φοράει μαντίλα, παρόλο που η συνάντησή τους επρόκειτο να γίνει στη Νέα Υόρκη. Η Amanpour, επικεφαλής διεθνών ειδήσεων του CNN, ήρθε στην Αθήνα να μιλήσει στη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας 2022 από το iMEdD, στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών, όπου συζήτησε, σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο, με Valerie Biden Owens για τον ρόλο των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης στη Δημοκρατία.

Μεταξύ άλλων, η Amanpour μίλησε για το περιστατικό της ακύρωσης της συνέντευξης με τον Ιρανό πρόεδρο:

«Ο πρόεδρος του Ιράν αποφάσισε να μου ζητήσει να φορέσω μαντίλα στη Νέα Υόρκη, κάτι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι καθήκον μου ως δημοσιογράφος να ενδίδω στις απαιτήσεις ενός προέδρου ξένου κράτος, έτσι είπα όχι και έχασα τη συνέντευξη», σχολίασε η δημοσιογράφος, η οποία επίσης περιέγραψε την ιστορία της Mahsa Amini, που ήρθε από τον ιρανικό βορρά στην Τεχεράνη να επισκεφτεί κάποιους συγγενείς, συνελήφθη και μετά κυκλοφόρησαν εικόνες της σε άθλια κατάσταση, γεμάτη μώλωπές. Τη συνέχεια την ξέρουμε: Το 22χρονο κορίτσι πέθανε, βαριά ξυλοκοπημένο σύμφωνα με πληροφορίες, πυροδοτώντας μια εξέγερση των γυναικών του Ιράν. «Ήταν γυναίκες δημοσιογράφοι που έφεραν την ιστορία της στην επιφάνεια», όπως σχολίασε η Amanpour.

«Ο πρόεδρος του Ιράν αποφάσισε να μου ζητήσει να φορέσω μαντίλα στη Νέα Υόρκη, κάτι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι καθήκον μου ως δημοσιογράφος να ενδίδω στις απαιτήσεις ενός προέδρου ξένου κράτος, έτσι είπα όχι και έχασα τη συνέντευξη»

«Η κεντρική δύναμη του πολιτισμού μας είναι η πληροφορία», τόνισε η δημοσιογράφος. «Δεν είναι τα χρήματα. Όποιος την κατέχει, είναι ισχυρός. Η πληροφορία είναι το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο. Μπορεί να τον σώσει ή, από την άλλη, να τον καταστρέψει». Η ίδια πρόσθεσε, σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας της: «Αυτό που έμαθα στη διάρκεια των ρεπορτάζ μου στη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000 – είτε ήταν στη Βοσνία είτε στο Ιράν είτε αλλού – είναι ότι οι δημοσιογράφοι σε πολλά μέρη του κόσμου βρίσκονταν ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Πιστεύω ειλικρινά ότι ο Τύπος είναι η “τέταρτη εξουσία”, γι’ αυτό και έχουμε μεγάλη ευθύνη. Δεν μπορεί να υπάρξει υγιής κοινωνία χωρίς ανεξάρτητη δημοκρατία».

Δείτε στιγμιότυπα από την τέταρτη ημέρα της Διεθνούς Εβδομάδας Δημοσιογραφίας 2022:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by iMEdD (@imeddgreece)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below