Καθώς οι αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία συνεχίζονται στη Σαγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, η αίσθηση απελπισίας είναι διάχυτη.
Στην Κίνα, όποιος βρεθεί θετικός, ακόμη και ασυμπτωματικός, απομονώνεται από μη μολυσμένα άτομα. Οι αρχές της Σαγκάης επιβεβαίωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι αυτό το μέτρο ισχύει και για παιδιά. «Εάν ένας από τους γονείς έχει επίσης μολυνθεί, μπορεί να συνοδεύσει το παιδί και να το φροντίσει σε ειδικό χώρο όπου θα νοσηλεύονται», δήλωσε τη Δευτέρα ο Wu Qianyu, αξιωματούχος των δημοτικών υπηρεσιών υγείας. Αλλά «αν τα μέλη της οικογένειας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στήριξης, δηλαδή δεν μολυνθούν τα ίδια, τα παιδιά θα χωριστούν από τους γονείς τους», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου. Όσοι είναι άνω των 7 ετών θα φιλοξενούνται σε κέντρα καραντίνας και οι κάτω των 7 ετών, εάν είναι μόνοι, θα φροντίζονται από δημόσια κέντρα υγείας.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε περισσότερα από 9.000 νέα θετικά κρούσματα στην περιοχή, 95% ασυμπτωματικά, μόνο την περασμένη Δευτέρα. Τα νούμερα μπορεί να φαντάζουν μικρά, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα καθημερινά κρούσματα σε άλλες χώρες, όπως η δική μας, μα για την Κίνα, η οποία είχε διαχειριστεί πολύ καλά την πανδημία από την αρχή της, προκαλούν μεγάλο προβληματισμό.
Βρέφη απομονώνονται και χωρίζονται από τους γονείς τους
Φωτογραφίες και video που δείχνουν μωρά και μικρά παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους και να τοποθετούνται σε κλινικές απομόνωσης σε νοσοκομεία της πόλης έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και μεγάλη κατακραυγή στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Σύμφωνα, μάλιστα, με φωτογραφίες και αναφορές που φέρονται να έχουν διαρρεύσει, τα παιδιά συχνά στριμώχνονται στα κέντρα απομόνωσης και δεν έχουν επαρκή επίβλεψη από ενήλικες.
Γονείς και συγγενείς των μωρών και των παιδιών που κρατούνται μακριά από τις οικογένειές τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαι πολύ στεναχωρημένος. Αυτό είναι απάνθρωπο», έγραψε ένας γονέας σε δημοφιλή πλατφόρμα της χώρας.
Διπλωμάτες από σχεδόν 30 χώρες της Δύσης έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους στα σκληρά μέτρα, ενώ έχουν αποστείλει και επιστολές στο αρμόδιο Υπουργείο εκφράζοντας τις ανησυχίες και την αντίθεσή τους.
«Σας ζητούμε να μην χωρίζονται τα παιδιά από τους ενήλικες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» έγραψε στις 31 Μαρτίου το γαλλικό προξενείο στη Σαγκάη σε επιστολή που εστάλη εξ ονόματος και άλλων χωρών σε τοπικό γραφείο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από την πλευρά τους, οι αρχές της πόλης υπερασπίζονται τη θέση τους, λέγοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουν να περιορίσουν και να ελέγξουν το ξέσπασμα της πανδημίας και την έξαρση των κρουσμάτων με την μετάλλαξη Ο.
Ο Jin Dong-yan, καθηγητής βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κόνγκ, υποστηρίζει πως θα πάρει εβδομάδες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός. «Ακόμα κι αν καταφέρουν να φτάσουν στα μηδενικά κρούσματα, με πολύ μεγάλο κόστος, ένα μικρό “ατύχημα” θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο ξέσπασμα. Το να ζούμε και να συνυπάρχουμε με τον ιό είναι η μόνη βιώσιμη λύση», είπε σε δηλώσεις του στον Guardian.
Οι αληθινές ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν τα μέτρα
Μια γυναίκα με τα τρία της παιδιά βρίσκονται σε κλινική απομόνωσης Covid από τις 29 Μαρτίου. Ο σύζυγός της υποστηρίζει πως μοιάζει σαν να μην υπάρχει κανένας προγραμματισμός και κανείς να μην αναλαμβάνει την ευθύνη. «Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν με εθελοντές και δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος. Οπότε δεν ξέρουμε καν πότε θα φύγουν από εκεί, ενώ κανείς τους δεν έχει κάνει κάποιο τεστ για κορωνοϊό».
Ο άντρας που μετανάστευσε στη Σαγκάη κάποια χρόνια πριν είπε πως τα τελευταία χρόνια ήταν καλύτερα στην πόλη, παρά τα ξεσπάσματα που υπήρχαν σε άλλες περιοχές. Ο ίδιος δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και στη Σαγκάη.
«Πριν την Ο ήταν κατανοητό ότι κάποιος έπρεπε να μπει στην καραντίνα αν μολυνόταν. Τώρα όμως, οι περισσότεροι έχουν ήπια συμπτώματα. Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να προσαρμόσει τα μέτρα της στην νέα κατάσταση;».
Ο πατέρας μιας νεαρής γυναίκας υπέφερε από δυνατούς πόνους, εξαιτίας του όγκου που έχει στο στομάχι. Από τις 17 Μαρτίου παρακαλούσαν τους γιατρούς στο νοσοκομείο που τον παρακαλουθούσαν να τον δεχτούν, αλλά αρνήθηκαν, επειδή η περιοχή στην οποία μένει η οικογένεια βρισκόταν υπό καθεστώς lockdown, καθώς υπήρχαν αυξημένα κρούσματα.
«Παρακαλέσαμε το νοσοκομείο να μας δεχτούν πολλές φορές», λέει η κόρη του στον Guardian. «Ο πατέρας μου έφτασε σε σημείο να θέλει να αυτοκτονήσει από τους πόνους. Δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε».
Παρόμοια εμπειρία έζησε και ένας 39χρονος εργάτης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι και έπρεπε να χειρουργηθεί. Προσγειώθηκε στη Σαγκάη και έμεινε σε ξενοδοχείο καραντίνας. Για μία εβδομάδα κανένας αρμόδιος δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του, μέχρι που ανήρτησε μία ερώτησή του στην πλατφόρμα Weibo (κάτι σαν το Twitter) και ζήτησε βοήθεια. Οι τοπικές αρχές επικοινώνησαν μαζί του και στάλθηκε βοήθεια. «Ανησυχούσα πως θα έχανα την όρασή μου αν περίμενα μέχρι το τέλος της καραντίνας. Ευτυχώς, η εγχείρηση έγινε. Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο περίπλοκο, ειδικά για σοβαρές περιπτώσεις».