Είναι κάτι που μπορεί να έχουμε κάνει κι εμείς – ή να έχουμε υποστεί, ιδιαίτερα αν έχουμε γονείς μεγαλύτερης ηλικίας. Όταν μια γυναίκα πήγε για ψώνια με τη μητέρα της, συνειδητοποίησε ένα κλισέ που αφορά την τρίτη ηλικία και που η ίδια θεωρεί ιδιαίτερα υποτιμητικό για τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Όπως γράφει στην ανάρτηση που αναπαρήγαγε η σελίδα στο Facebook «The A40s»:
«Σταματήστε να αποκαλείτε τους ηλικιωμένους ανθρώπους “γλυκούς” ή “χαριτωμένους”. Απλά, σταματήστε. Δείχνει έλλειψη σεβασμού και μειώνει την αξία και την εμπειρία τους!
»Χτες ήμουν με τη μαμά μου στο σουπερμάρκετ και κάποιος είπε, “ω, τι αξιαγάπητη που είστε” -με γλυκανάλατη φωνή- σαν να μιλούσε σε κουτάβι. Κάποιος άλλος μου είπε, “είναι πολύ γλυκιά”, αντιμετωπίζοντας τη μητέρα μου σαν ένα αντικείμενο και αγνοώντας την παρουσία της. Σταματήστε να το κάνετε!
»Αν ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεστε αντιμετώπισε το προνόμιο και την πρόκληση να περάσει πάρα πολλά χρόνια πάνω στη γη, έχει ζήσει πάρα πολλά – περισσότερα από όσα θα μπορούσατε να φανταστείτε στη δική σας φάση ζωής!
»Δεν είναι αξιαγάπητος, ακόμα και αν αξίζει να αγαπηθεί. Είναι δυνατός, ανθεκτικός, ευέλικτος, έμπειρος και δικαιούται σεβασμό.
«Δεν είναι αξιαγάπητος, ακόμα και αν αξίζει να αγαπηθεί. Είναι δυνατός, ανθεκτικός, ευέλικτος, έμπειρος και δικαιούται σεβασμό».
»Μπορεί να χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη ή να πρέπει να πάτε λίγο πιο αργά ή να μιλήσετε πιο δυνατά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους μειώνουμε με παρατσούκλια του τύπου “αγαπητή ή γλυκιά” ή να τους στερούμε την ανθρώπινη υπόστασή τους μιλώντας σαν να μη βρίσκονται εκεί.
»Αντιμετωπίστε τους με βαθύ σεβασμό.
»Αν θέλετε να τους βοηθήσετε, ζητήστε τη συναίνεσή τους.
»Τιμήστε τις εμπειρίες που έχουν ζήσει.
»Όπως λέει η μαμά μου: “Αν είσαι αρκετά τυχερή, ίσως έχεις κι εσύ το προνόμιο να φτάσεις στην τρίτη ηλικία».
Δες την ανάρτηση: