Μια ιδιαίτερα αισιόδοξη είδηση μάς έρχεται από το βρετανικό νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital και το BBC. Ένα 13χρονο κορίτσι, που έγινε γνωστό ως Alyssa, θεραπεύτηκε από επιθετική λευχαιμία που δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει κανένα φάρμακο, χάρη σε μια επαναστατική μέθοδο.
Η Alyssa διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία πέρυσι, αλλά στην περίπτωσή της ούτε η χημειοθεραπεία ούτε η μεταμόσχευση μυελού των οστών κατάφεραν να ελέγξουν την ασθένεια. Ενώ είχαν αρχίσει να σκέφτονται να προχωρήσουν σε παρηγορητική αγωγή, που θα έκανε όσο το δυνατόν πιο υποφερτό το υπόλοιπο της ζωής της, οι γιατροί πρότειναν στην οικογένειά της μια νέα ιατρική τεχνολογία παρέμβασης στο γενετικό υλικό, που αναπτύχθηκε μόλις έξι χρόνια πριν. Ουσιαστικά, «επαναπρογραμματίζοντάς» το οι γιατροί δημιουργούν ένα νέο τύπο Τ-λεμφοκυττάρων, που επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.
«Επαναπρογραμματίζοντας» το γενετικό υλικό οι γιατροί δημιουργούν ένα νέο τύπο Τ-λεμφοκυττάρων, που επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.
Η Alyssa ήταν η πρώτη στην οποία δοκιμάστηκε πειραματικά. Τον πρώτο μήνα εξασθένισε το ανοσοποιητικό της και το κορίτσι υποτροπίασε, οπότε χρειάστηκε, για την ενίσχυσή του, να υποβληθεί σε δεύτερη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Αφού πέρασε 16 εβδομάδες στο νοσοκομείο, στη διάρκεια των οποίων δεν μπορούσε να την επισκεφτεί ούτε καν ο αδελφός της, από φόβο ότι θα της μετέφερε κάποια ίωση, στους τρεις μήνες υποβλήθηκε σε τσεκάπ, όπου ανιχνεύτηκαν καρκινικά κύτταρα.
Όμως στις επόμενες δύο εξετάσεις, ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί. «Είναι τρελό. Είναι εκπληκτικό που είχα αυτή την ευκαιρία. Νιώθω ευγνωμοσύνη και θα βοηθήσει και άλλα παιδιά στο μέλλον» δηλώνει σήμερα το κορίτσι, που ανυπομονεί για τα Χριστούγεννα – μάλιστα, εκεί που η οικογένειά της προετοιμαζόταν ψυχολογικά ότι μπορεί να ήταν τα τελευταία της, τώρα ετοιμάζεται να την ντύσει παράνυφο για το γάμο της θείας της.
Εκεί που η οικογένειά της προετοιμαζόταν ψυχολογικά ότι μπορεί να ήταν τα τελευταία της Χριστούγεννα, τώρα ετοιμάζεται να την ντύσει παράνυφο για το γάμο της θείας της.
Σύντομα η Alyssa θα επιστρέψει στο σχολείο «και στα πράγματα που κάνουν οι φυσιολογικοί άνθρωποι» και οι δικοί της ελπίζουν ο καρκίνος να μην επιστρέψει στο μέλλον, φροντίζοντας ωστόσο στο μεταξύ να απολαύσουν κάθε στιγμή μαζί της.
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των παιδιών με λευχαιμία ανταποκρίνεται καλά στις συμβατικές θεραπείες, αλλά η νέα, επαναστατική μέθοδος μπορεί να σώσει όσα αντιμετωπίζουν τις πιο δύσκολες και επιθετικές μορφές καρκίνου. Ο Dr David Liu, ένας από τους ερευνητές που την ανέπτυξαν, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή», προσθέτοντας ότι «νιώθω τιμή μου που ανήκω σε αυτή την εποχή θεραπευτικής παρέμβασης στο ανθρώπινο γονιδίωμα».